Jó rozskenyeret akarsz? Süsd meg!

Jó rozskenyeret akarsz? Süsd meg!

Imádom a rozskenyeret, sajnos a hazai élelmiszeripari szabályozások rozskenyér néven engednek értékesíteni rozslisztet csak 60%-ban tartalmazó kenyeret, ezek többsége olyan is, így már régóta magam sütöm. Ez az élesztős változat, építkezünk, a vadkovász most többnyire pihen.

  • 500 g rozsliszt (lehet bármilyen árnyalatú, ez itt a képeken világosból készült)
  • 1/2 tasak szárított élesztő (egyszerűbb vele dolgozni és amikor élesztős kenyeret sütök, az egyszerűség fontos, ha pepecselni akarok, vadkovásszal sütök)
  • 1 nagy csipet só
  • víz

A lisztet elkeverem a sóval és az élesztővel. Annyi vízzel dolgozom el, hogy ragacsos legyen. Nagyjából gombócot formázok belőle. 

Egy lelisztezett munkalapon próbálom nagyjából korrekt gombóccá pofozgatni, majd egy sütőpapírral kibélelt mély tálba rakom kelni. Letakarom. 28 C fokon kb. 3 óra alatt szépen kikerekedik, a teteje finoman berepedezik.

Előmelegítem a sütőt 220 C fokra. Vaslábosban sütöm a kenyeret, berakom.

Amikor felmelegedett a sütő és a lábos is, a kenyeret a papírnál fogva a lábosba rakom, lespriccelem vízzel, lefedem és gyorsan visszarakom a sütőbe. 

15 perc után leveszem a hőmérsékletet 150 C fokra és még 30 percig sütöm. Lezárom a sütőt, bent hagyom kihűlni. 

Lehet dúsítani melasszal és őrölt koriandermaggal, nagyon jól áll neki mindkettő.

Ezt itt a képen kövön sütöttem, egy jó villanysütőben szabályosabban reped. A kövön sütésről itt lehet olvasni részletesen. 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.