Készíts pezsgő italt az utolsó bodzavirágokból!

Készíts pezsgő italt az utolsó bodzavirágokból!

Se pezsgőnek, se bornak nem nevezném, sörnek se, alkohol se hinném, hogy sok keletkezik benne az alábbi eljárással, attól még életképes és rendkívül frissítő üdítőt lehet készíteni a fekete bodza virágából a klasszikus szörpön kívül.

  • annyi fekete bodza virág, ami lenyomkodva megtölt egy tiszta vödröt
  • annyi víz, amivel a virágokkal megtöltött vödröt fel lehet csurig önteni
  • minden liter vízre 10 dkg cukor, ezt le lehet vinni a feléig
  • minden liter vízre egy csipet só
  • minden liter vízre 1 ekanál frissen facsart citromlé
  • minden liter vízre 1 kkanál borélesztő, amúgy készítettem már közönséges sütőélesztővel is, működik

A vödröt megtöltöm langyos vízzel, egy éjszakát hagyom állni, nagyon erősen átkeverem és belenyomkodom a virágokat, minden pollen menjen át a vízbe. Sárga és opálos lesz, nem kell leszűrni, ha marad benne pár virág, nem a világ vége. 

A vízben feloldom a többi alapanyagot, nem főzöm, nem melegítem.

Tiszta műanyag palackokba töltöm a 3/4-ig, majd a palackot összenyomom hogy a lé pont színültig érjen és lezárom. Kell a hely a keletkező szén-dioxidnak, a levegőt pedig el kell zárni a folyamattól. 

A palackokat a biztonság kedvéért egy vödörben kb. 28 C fokos helyre rakom érni. Tűző nap sok, hűvösben is elindul, csak lassabban. Amikor már feszesek, dagadtak, átrakom a hűtőszekrénybe és behűtve fogyasztom. Hűtőszekrényben felbontás előtt hetekig eláll, de fontos a 4 C fokos hőmérséklet, az belassítja.

Ha egy nap alatt se kezdenek el dagadni, valami nem stimmel. 

Eddig 3 nap volt a legtöbb, amíg hagytam a melegen érni, ezzel lehet kísérletezni, de legyen vödörben, ha robban, oda robbanjon. 

Az üdítőnek alkalmas bodzákról itt, a szedés megfelelő időpontjáról itt írtunk

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.