- annyi fekete bodza virág, ami lenyomkodva megtölt egy tiszta vödröt
- annyi víz, amivel a virágokkal megtöltött vödröt fel lehet csurig önteni
- minden liter vízre 10 dkg cukor, ezt le lehet vinni a feléig
- minden liter vízre egy csipet só
- minden liter vízre 1 ekanál frissen facsart citromlé
- minden liter vízre 1 kkanál borélesztő, amúgy készítettem már közönséges sütőélesztővel is, működik
A vödröt megtöltöm langyos vízzel, egy éjszakát hagyom állni, nagyon erősen átkeverem és belenyomkodom a virágokat, minden pollen menjen át a vízbe. Sárga és opálos lesz, nem kell leszűrni, ha marad benne pár virág, nem a világ vége.
A vízben feloldom a többi alapanyagot, nem főzöm, nem melegítem.
Tiszta műanyag palackokba töltöm a 3/4-ig, majd a palackot összenyomom hogy a lé pont színültig érjen és lezárom. Kell a hely a keletkező szén-dioxidnak, a levegőt pedig el kell zárni a folyamattól.
A palackokat a biztonság kedvéért egy vödörben kb. 28 C fokos helyre rakom érni. Tűző nap sok, hűvösben is elindul, csak lassabban. Amikor már feszesek, dagadtak, átrakom a hűtőszekrénybe és behűtve fogyasztom. Hűtőszekrényben felbontás előtt hetekig eláll, de fontos a 4 C fokos hőmérséklet, az belassítja.
Ha egy nap alatt se kezdenek el dagadni, valami nem stimmel.
Eddig 3 nap volt a legtöbb, amíg hagytam a melegen érni, ezzel lehet kísérletezni, de legyen vödörben, ha robban, oda robbanjon.
Az üdítőnek alkalmas bodzákról itt, a szedés megfelelő időpontjáról itt írtunk.