Létfontosságú recept a grillszezonra: banánketchup

Létfontosságú recept a grillszezonra: banánketchup

Egy jó minőségű ketchup nélkülözhetetlen a burgerekhez, grillezett zöldségekhez, gombákhoz, és ez banános változat nem tartalmaz hozzáadott cukrot, olcsó, elkészíthető pillanatok alatt akár nyersen is, és fantasztikusan finom. Nem, nem lesz banánízű, ketchupízű lesz. A nyers változattal ráadásul egy kis friss zöldséget és gyümölcsöt is meg tudunk etetni a zöldségelutasító családtagokkal.

Nyersen

Nem kell meglepődni, működik nyersen is, örüljünk neki.

  • 1 rész barnára érett banán -hámozva, nyilván, bár mostanában már sose lehet tudni-
  • 1 rész ízletes paradicsom

A fűszerezés ízlés szerint, én nagyon erősen fűszerezem, jól áll neki, de a minimalista fekete bors, só is tökéletes lesz.

Ezt mind rakok bele:

  • őrölt fekete bors
  • őrölt szegfűbors
  • őrölt fahéj
  • őrölt szerecsendió
  • 5%-os alma vagy fehérbor ecet
  • finomra reszelt vöröshagyma
  • finomra reszelt fokhagyma
  • frissen facsart citromlé

Mindent összeturmixolok.

Tipp: Bár úgy már nem nyers, de paradicsom helyett kikeverhető konzerv paradicsompürével is nagyon gyorsan. Hűtőszekrényben pár napig eláll. 

Főzve

Ugyanazok a hozzávalók.

Az összetevőket turmixolom, egy nagy lábosban felforralom, kevergetve sűrűre főzöm, és sterilizált befőttesüvegekbe töltöm, amelyeket a lekvároknál részletezett technológia szerint dunsztolok. Így hűvös, sötét helyen évekig eláll. 

Nem lesz piros, barna lesz, bocs. 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.