Befőzés 2. hét: virágok és levelek

Befőzés 2. hét: virágok és levelek

Folytatjuk a napi egy befőtt sorozatunkat, végre itt a napsütés, jön a hétvége, lehet szedni ezt-azt.

8. Lándzsás utifű szirup

Most virágzik, így a könnyen felismerhető lándzsás utifű még könnyebben felismerhető. Télen a szirup jó szolgálatot tesz a köhécselős szezonban, nyálkaoldó hatása igazolt, az utifű mellesleg finom is.

Pontosan úgy készül, mint a fenyőrügy, a leveleket megmosom és kb. kétszer annyi cukorral lerétegzem egy befőttesüvegbe, lezárom és sötét, meleg helyen hagyom megérni. 

9. Bodzás ecet

A pollenekben gazdag virágokkal megtömök befőttesüveget és felöntöm 5%-os, alma-, vagy borecettel. Pár hónappal később használom.

10. Savanyított reteklevél

A retek szép leveleit megmosom, teletömök velük egy befőttesüveget és klasszikus módszerrel felöntöm felöntőlével, a módszer itt olvasható részletesen.  

11. Reteklevél pesto

A levelet késes aprítóba rakom, hidegen sajtolt napraforgóolajjal, fokhagymával, sóval, frissen durvára tört fekete borssal, citromhéjjal krémesre aprítom. Üvegekbe rakom, nem tömöm csurig. A nyitott üvegeket egy lábosban annyi vízbe állítom, ami az üvegek szája alá ér 1-2 centivel. Lassan, gyöngyözve egy órát főzöm, olajjal csurig öntöm, lezárom és még egy órát főzöm, dunsztban hagyom kihűlni. Tésztára, kenyérre, reszelt gyökérzöldségekkel jó lesz télen, krémleveseket is lehet vele fűszerezni.

12. Szárított bodzavirág

Meleg, árnyékos helyen kiszárítottam a virágokat és üvegekbe tömködtem. A pollenekre nagyon vigyáztam, ezért egy sütőpapíron szárítottam és a kipotyogó polleneket is az üvegbe öntöttem. Télen megpróbálok friss, nyers üdítőt készíteni belőle. Meglátjuk.  

Első rész itt. 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.