Ki ne dobd a bab főzőlevét!

Ki ne dobd a bab főzőlevét!

Házi majonézből használok klasszikust, és az alternatív változatokat -pl. aioli- is, ezirányú ismereteim akartam tovább bővíteni, így akadtam a hüvelyesek főzőlevébe (közismertebben aquafaba), amit végül kipróbáltam másban is. 

Mi teszi a majonézt?

A majonéz ehető növényi olaj és tyúktojás sárgája félkemény emulziója. Eredete nem egyértelmű, valószínűsíthetően francia. Ami biztos, hogy a 18. században már létezett hasonló néven egy szósz, és a franciák tették azt népszerűvé. 

Az emulziót a zsiradék és a víz elegye teszi, ezek viszont pont nem hajlandók homogén elegyet alkotni, ahhoz kell az emulgeálószer, ami a tojássárgája esetében kétféleképpen is megvalósul, ezért olyan peckes a tojássárgájával készített házi majonéz. 

A bableves majonéz nem lesz ilyen peckes.

Fontos, hogy a bab, csicseriborsó, bármely hüvelyes főzőleve egészen sűrű legyen. Lehet konzervbab levét is használni, a lényeg, hogy legyen húzása, ha híg, nem sokra megyünk vele. Ha híg a lé, forralással be lehet sűríteni, legyen egészen zselés. 

Ezt a sűrű folyadékot kell úgy használni, mint a tojássárgáját, a módszer és a mennyiségek is azonosak, a házi majonéz leírását pedig itt találjátok. A végeredmény egy kellemes sűrű mártás lesz, a lényeg pedig az ízesítés, amihez só, frissen őrölt bors, frissen facsart citromlé és mustár kell ízlés szerinti arányokban. A képen a levet adó babbal és újhagymával készített salátát ízesít. Hidegen sajtolt napraforgóolajjal készítettem így még karakteresebb lett. 

Ha valaki peckes majonézt akar, botmixerezzen még bele főtt babot, vagy csicserit, aminek a főzőlevét használta, aztán annyi, nem kell ezen se görcsölni.

 Mivel elég sok maradt a léből, gondoltam kipróbálom, tényleg fel lehet-e verni. Tényleg fel lehet. Nem gyorsan, mert 10 percig kellett adni neki, mire hab lett belőle, de működik. A színe olyan, amilyen a sötét babok főzőleve volt.

Ezt a habot kikevertem kakaóporral, pici reszelt tonkababbal, reszelt narancshéjjal és egy nagyon kellemes édességet kaptam, amit akár cukorral lehet tovább édesíteni, sőt, ajánlott.

A bab íze egyáltalán nem zavar be sem a majonéz, sem a hab esetében. Csokikrémet meg fotózzon tényleg aki akar, utolsó eset volt, soha többet. Füstölt sóval megszórva különösen jó.

 

 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.