A kiindulópont Heston Blumenthal krumplihéj ízesítésű tejkaramellája volt, amelyet bár mindenki krumplidzsemként említ, de az az arányok miatt egy krumplihéjas tejkaramella, pontosabban dulce de leche, ami semmit se von le az értékéből, csak krumplidzsemnek nagyon nem krumplidzsem.
A krumplidzsem ötlete viszont elgondolkodtatott, így egy nagyobb adag gulyás elkészítésénél fogtam a maradék krumplihéjat és környezettudatossági és vegán szempontokat is érvényesítve nekimenten.
Imádnivaló lett a vége.
- 1 rész cukor
- 1 rész sárgahéjú burgonya héja (Montana burgonya volt, ami eleve édeskés)
- 1 citrom frissen facsart leve
- só
A cukrot karamellizálom, akinek ez nem mond semmit, karamellizálásról videó a végén.
Rádobom a krumplihéjat, nagyon alacsonyra veszem a lángot és addig főzöm, amíg a burgonya teljesen megpuhul. Turmixolom, jól megsózom, belekeverem a citromlevet, újra felforralom és sterilizált üvegbe töltöm, fejjel lefelé fordítva, dunsztban hagyom kihűlni.
Édes, sós, testes, jobb sült krumplikat idéző az íze. Eddig palacsintára kentem és tejszínnel kikeverve, tejszínhabbal pohárkrémnek tálaltam, de fokhagymás pirítósra is jó lesz.