Krumpli nagyon máshogy: lekvár krumplihéjból

Krumpli nagyon máshogy: lekvár krumplihéjból

Egész télen kiemelten foglalkozunk a burgonyával, egyrészt mert van a boltban, másrészt mert sokkal izgalmasabb, mint azt ahogy eddig elképzeltük. A legdurvábbal kezdünk. 

A kiindulópont Heston Blumenthal krumplihéj ízesítésű tejkaramellája volt, amelyet bár mindenki krumplidzsemként említ, de az az arányok miatt egy krumplihéjas tejkaramella, pontosabban dulce de leche, ami semmit se von le az értékéből, csak krumplidzsemnek nagyon nem krumplidzsem.

A krumplidzsem ötlete viszont elgondolkodtatott, így egy nagyobb adag gulyás elkészítésénél fogtam a maradék krumplihéjat és környezettudatossági és vegán szempontokat is érvényesítve nekimenten.

Imádnivaló lett a vége. 

  • 1 rész cukor
  • 1 rész sárgahéjú burgonya héja (Montana burgonya volt, ami eleve édeskés)
  • 1 citrom frissen facsart leve

A cukrot karamellizálom, akinek ez nem mond semmit, karamellizálásról videó a végén.

Rádobom a krumplihéjat, nagyon alacsonyra veszem a lángot és addig főzöm, amíg a burgonya teljesen megpuhul. Turmixolom, jól megsózom, belekeverem a citromlevet, újra felforralom és sterilizált üvegbe töltöm, fejjel lefelé fordítva, dunsztban hagyom kihűlni.

Édes, sós, testes, jobb sült krumplikat idéző az íze. Eddig palacsintára kentem és tejszínnel kikeverve, tejszínhabbal pohárkrémnek tálaltam, de fokhagymás pirítósra is jó lesz. 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.