- Címkék:
- édesség
- desszert
- tészta
- 4 alapanyag
Kifőzöm és már indulok is
Az alábbiakhoz nem sok kell, megfőzni a tésztát és rászórni a dolgokat, majd megenni. Egy dolgot jó észben tartani, ezek a tészták bizony 8-10 tojásos tésztával a legfinomabbak, főleg szélesmetélttel érdemes elkészíteni, az ad bele egy kis extra selymes ízt és formája is a magasba emeli az egyszerű édes ízeket. A lenti felsorolásból kihagytam a Nesquickes spagettit, pedig ismerek olyan, mások által igényesnek mondott személyt, akinek az a kedvence.
Mákos: darált mák, cukor, reszelt citromhéj
Diós: darált dió, cukor, őrölt szerecsendió
Kifőzöm és egy kicsit dolgozok rajta
Túrós csusza (már annak, aki édesen szereti)
Darás tészta
- 20 dkg szélesmetélt
- 10 dkg búzadara
- 5 dkg vaj
- porcukor
- baracklekvár
- só
A darát a vajon aranybarnára pirítom, félreteszem. A tésztát sós vízben kifőzöm, leszűröm és a darába forgatom. Porcukorral, lekvárral tálalom.
Kifőzöm és megsütöm
Vargabéles
- 15 dkg cérnametélt
- 40 dkg túró
- 1 kis marék mazsola
- 1 citrom reszelt héja
- 2 db egész tojás
- 10 dkg cukor
- 1 csomag réteslap
- 10 dkg vaj
- só
- opcionális: porcukor a tálaláshoz
A tésztát sós vízben megfőzöm. A finomra áttört túrót elkeverem a többi alapanyaggal és a megfőtt tésztával. A réteslapok felét, egyenként egy formába rétegzem, minden réteg közé vajat locsolok. Ráöntöm a tésztát, és a tetejét is rétegenként vajazva beborítom a réteslapokkal.
Meglocsolom a maradék olvasztott vajjal, 150 fokos sütőben addig sütöm, amíg a teteje ropogós lesz.
Extra: a túró 2 dl tejszínnel, pláne 20 dkg mascarponéval kikeverve nem rontja el a végeredményt, sőt, erősen ajánlott.
Almás kugel
- 20 dkg szélesmetélt
- 3 db egész tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
- 10 dkg cukor
- 3 db alma nagylyukú reszelőn lereszelve
- 1 egész citrom reszelt héja
- 1 tkanál szerecsendió frissen reszelve
Előmelegítem a sütőt 180 C fokra.
A tésztát megfőzöm, leszűröm. A többi alapanyagot a cukor felével összekeverem, beleforgatom a tésztát. Egy kisebb tortaformát sütőpapírral kibélelek, beletöntöm a masszát, megszórom a tetejét a cukorral.
50 percig sütöm.
Sokkal finomabb, mint azt ahogy ez alapján el lehet képzelni. Zseniális.