Legjobb kevéssé egészséges ételeink: édes tészták

Legjobb kevéssé egészséges ételeink: édes tészták

A pillanatnyi komfortérzet növelésén kívül nem tudok egészségtudatosan érvelni az édes kifőtt vagy édes kifőtt és összesütött tésztákra épülő főételek mellett. Modernizálni, okosítani sem érdemes ezeket, legfeljebb alkalmi fogásként tekinteni rájuk, mert némelyik nem tud többet az üres, és rengeteg kalóriával együtt belapátolt boldogságnál, az pedig néha aranyat ér.

Kifőzöm és már indulok is

Az alábbiakhoz nem sok kell, megfőzni a tésztát és rászórni a dolgokat, majd megenni. Egy dolgot jó észben tartani, ezek a tészták bizony 8-10 tojásos tésztával a legfinomabbak, főleg szélesmetélttel érdemes elkészíteni, az ad bele egy kis extra selymes ízt és formája is a magasba emeli az egyszerű édes ízeket. A lenti felsorolásból kihagytam a Nesquickes spagettit, pedig ismerek olyan, mások által igényesnek mondott személyt, akinek az a kedvence. 

Mákos: darált mák, cukor, reszelt citromhéj

Diós: darált dió, cukor, őrölt szerecsendió 

Kifőzöm és egy kicsit dolgozok rajta

Túrós csusza (már annak, aki édesen szereti)

Darás tészta

  • 20 dkg szélesmetélt
  • 10 dkg búzadara
  • 5 dkg vaj
  • porcukor
  • baracklekvár

A darát a vajon aranybarnára pirítom, félreteszem. A tésztát sós vízben kifőzöm, leszűröm és a darába forgatom. Porcukorral, lekvárral tálalom. 

Kifőzöm és megsütöm

Vargabéles

  • 15 dkg cérnametélt
  • 40 dkg túró
  • 1 kis marék mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 db egész tojás 
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag réteslap
  • 10 dkg vaj
  • opcionális: porcukor a tálaláshoz

A tésztát sós vízben megfőzöm. A finomra áttört túrót elkeverem a többi alapanyaggal és a megfőtt tésztával. A réteslapok felét, egyenként egy formába rétegzem, minden réteg közé vajat locsolok. Ráöntöm a tésztát, és a tetejét is rétegenként vajazva beborítom a réteslapokkal. 

Meglocsolom a maradék olvasztott vajjal, 150 fokos sütőben addig sütöm, amíg a teteje ropogós lesz.

Extra: a túró 2 dl tejszínnel, pláne 20 dkg mascarponéval kikeverve nem rontja el a végeredményt, sőt, erősen ajánlott.

Almás kugel

  • 20 dkg szélesmetélt
  • 3 db egész tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg cukor
  • 3 db alma nagylyukú reszelőn lereszelve
  • 1 egész citrom reszelt héja
  • 1 tkanál szerecsendió frissen reszelve

Előmelegítem a sütőt 180 C fokra.

A tésztát megfőzöm, leszűröm. A többi alapanyagot a cukor felével összekeverem, beleforgatom a tésztát. Egy kisebb tortaformát sütőpapírral kibélelek, beletöntöm a masszát, megszórom a tetejét a cukorral.

50 percig sütöm.

Sokkal finomabb, mint azt ahogy ez alapján el lehet képzelni. Zseniális. 

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.

  • 2021.02.24

Krumplis tészta nagyon újragondolva

Burgonya, barnított vaj, tészta -lasagne, vagy lebbencs- és kész a hóvégi, szerethető és spórolós főétel.

  • 2021.02.24

Rizs chips olcsón, olaj nékül

A riszből készült chipsek meghökkentően drágák, de ezeket otthon is el lehet készíteni és aki még olajat sem akar látni rajta, az se baj.