Legjobb kevéssé egészséges ételeink: édes tészták

Legjobb kevéssé egészséges ételeink: édes tészták

A pillanatnyi komfortérzet növelésén kívül nem tudok egészségtudatosan érvelni az édes kifőtt vagy édes kifőtt és összesütött tésztákra épülő főételek mellett. Modernizálni, okosítani sem érdemes ezeket, legfeljebb alkalmi fogásként tekinteni rájuk, mert némelyik nem tud többet az üres, és rengeteg kalóriával együtt belapátolt boldogságnál, az pedig néha aranyat ér.

Kifőzöm és már indulok is

Az alábbiakhoz nem sok kell, megfőzni a tésztát és rászórni a dolgokat, majd megenni. Egy dolgot jó észben tartani, ezek a tészták bizony 8-10 tojásos tésztával a legfinomabbak, főleg szélesmetélttel érdemes elkészíteni, az ad bele egy kis extra selymes ízt és formája is a magasba emeli az egyszerű édes ízeket. A lenti felsorolásból kihagytam a Nesquickes spagettit, pedig ismerek olyan, mások által igényesnek mondott személyt, akinek az a kedvence. 

Mákos: darált mák, cukor, reszelt citromhéj

Diós: darált dió, cukor, őrölt szerecsendió 

Kifőzöm és egy kicsit dolgozok rajta

Túrós csusza (már annak, aki édesen szereti)

Darás tészta

  • 20 dkg szélesmetélt
  • 10 dkg búzadara
  • 5 dkg vaj
  • porcukor
  • baracklekvár

A darát a vajon aranybarnára pirítom, félreteszem. A tésztát sós vízben kifőzöm, leszűröm és a darába forgatom. Porcukorral, lekvárral tálalom. 

Kifőzöm és megsütöm

Vargabéles

  • 15 dkg cérnametélt
  • 40 dkg túró
  • 1 kis marék mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 db egész tojás 
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag réteslap
  • 10 dkg vaj
  • opcionális: porcukor a tálaláshoz

A tésztát sós vízben megfőzöm. A finomra áttört túrót elkeverem a többi alapanyaggal és a megfőtt tésztával. A réteslapok felét, egyenként egy formába rétegzem, minden réteg közé vajat locsolok. Ráöntöm a tésztát, és a tetejét is rétegenként vajazva beborítom a réteslapokkal. 

Meglocsolom a maradék olvasztott vajjal, 150 fokos sütőben addig sütöm, amíg a teteje ropogós lesz.

Extra: a túró 2 dl tejszínnel, pláne 20 dkg mascarponéval kikeverve nem rontja el a végeredményt, sőt, erősen ajánlott.

Almás kugel

  • 20 dkg szélesmetélt
  • 3 db egész tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg cukor
  • 3 db alma nagylyukú reszelőn lereszelve
  • 1 egész citrom reszelt héja
  • 1 tkanál szerecsendió frissen reszelve

Előmelegítem a sütőt 180 C fokra.

A tésztát megfőzöm, leszűröm. A többi alapanyagot a cukor felével összekeverem, beleforgatom a tésztát. Egy kisebb tortaformát sütőpapírral kibélelek, beletöntöm a masszát, megszórom a tetejét a cukorral.

50 percig sütöm.

Sokkal finomabb, mint azt ahogy ez alapján el lehet képzelni. Zseniális. 

  • 2020.12.05

Gyümölcshab készítése

Nem egy rakétatudomány, jól megválasztott alapanyaggal mégis elég népszerű a gyümölcshab, akár ünnepi asztalra is oda lehet rakni.

  • 2020.12.04

Ne becsüld le a laskagombát, csodás alapanyag!

A legkönnyebben beszerezhető gombák közé tartozik a laska, és rugalmas állaga, finom íze sok lehetőséget ad az elkészítésére. 

  • 2020.12.03

Miért nem eszünk gyümölcsöt desszertnek?

Tulajdonképpen mindegy ki miért nem, csak gondoltam szólok, van ez a lehetőség, éljetek vele, főleg a nagy hajtásban jó szolgálatot tesz néhány pikánsabb ízű gyümölcs kicsumázva, felszeletelve, étkezés után, bejgli helyett.