Nem megy a bejgli? Kit érdekel?

Nem megy a bejgli? Kit érdekel?

A bejgli nem tartozik a világ legegyszerűbb süteményei közé, ezért, és mivel ebben a fantasztikus évben pláne felvesszük a harcot a karácsonyi nyomasztás ellen, összeszedtünk pár elegáns, látványos, ünnepi és nevetségesen egyszerű édességet. Vendégségben úgyis lesz bejgli, és természetesen mi is fogunk megosztani pontos receptet hozzá.

Mind, tényleg, mind elkészíthető több nappal előre, 2-3 napot légmentesen lezárt tárolóedényben a 4 C fokos hűtőben kibírnak minden probléma nélkül, salalala!

Créme brulée
  • 3 db tojássárgája
  • 5 dkg kristálycukor
  • 3,5 dl tejszín
  • 1 rúd vanília
  • 1 nagy csipet só
  • 1 ekanál cukor a tálaláshoz

A vaníliát hosszában felvágom, kikaparom belőle a magokat. Egy keverőtálba teszem a tojássárgájával és a cukorral. Habverővel jól elkeverem, és hozzáöntöm a tejszínt. Kis tálkákba öntöm, és vízfürdőben, 120 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöm.

Behűtöm, egyenletesen és vékonyan megszórom a tetejét cukorral, amit grill alatt vagy konyhai lángszóróval karamellizálok.

A képen látható kiadásba belekevertem 1 tkanál levendulát is.

Flan
  • 20 dkg cukor
  • 1/2 l tej
  • 2 dl tejszín
  • 1/2 rúd vanília
  • 3 db egész tojás
  • 3 db tojássárgája

Egy kis lábosban (ha tűzálló a nyele is, az lehet a forma is!) karamellizálom a cukor felét, hagyom belekötni, félreteszem. A tejet és a tejszínt összeforralom a vaníliával, belekaparom a vaníliamagokat, félreteszem kihűlni. A tojásokat felverem a maradék cukorral és beleöntöm a kihűlt tejet. A karamellizált cukros aljú lábosba öntöm a keveréket és egy órát sütöm 100 fokos sütőben.

Kiveszem, egy éjszakára elrakom a hűtőbe, másnap kiborítom a formából és nagyon-nagyon örülök neki.

Lehet kis formákban, őzgericben is elkészíteni, ebben az esetben a karamellizált cukrot a forma aljába kell önteni. 

Zabpuding

Se főzni, se instant pudingokat nem kell ehhez vásárolni, zabpehelylisztet kell annyi tejjel, akár kókusztejjel kikeverni, hogy pudingsűrűségű legyen. Ízlés szerint édesítem, és mehet is a pohárba tetszőleges friss vagy fagyasztott gyümölccsel és fűszerrel, a képen fahéjat kapott. 

Ennél tényleg nehéz egyszerűbbet kitalálni, egy szép pohárba ügyesen kitálalva mégis kultúrált benyomást keltő desszert. 

Panna cotta

Tiramisú

Kosarak, több változat a linken

  • 2020.12.04

Ne becsüld le a laskagombát, csodás alapanyag!

A legkönnyebben beszerezhető gombák közé tartozik a laska, és rugalmas állaga, finom íze sok lehetőséget ad az elkészítésére. 

  • 2020.12.03

Miért nem eszünk gyümölcsöt desszertnek?

Tulajdonképpen mindegy ki miért nem, csak gondoltam szólok, van ez a lehetőség, éljetek vele, főleg a nagy hajtásban jó szolgálatot tesz néhány pikánsabb ízű gyümölcs kicsumázva, felszeletelve, étkezés után, bejgli helyett. 

  • 2020.12.02

Csodadesszert főzés nélkül: kávé, datolya, joghurt

Ismét egy ünnepi, mégis nevetségesen egyszerűen elkészíthető, ráadásul tápláló, minőségi desszert.