Nem megy a bejgli? Kit érdekel?

Nem megy a bejgli? Kit érdekel?

A bejgli nem tartozik a világ legegyszerűbb süteményei közé, ezért, és mivel ebben a fantasztikus évben pláne felvesszük a harcot a karácsonyi nyomasztás ellen, összeszedtünk pár elegáns, látványos, ünnepi és nevetségesen egyszerű édességet. Vendégségben úgyis lesz bejgli, és természetesen mi is fogunk megosztani pontos receptet hozzá.

Mind, tényleg, mind elkészíthető több nappal előre, 2-3 napot légmentesen lezárt tárolóedényben a 4 C fokos hűtőben kibírnak minden probléma nélkül, salalala!

Créme brulée
  • 3 db tojássárgája
  • 5 dkg kristálycukor
  • 3,5 dl tejszín
  • 1 rúd vanília
  • 1 nagy csipet só
  • 1 ekanál cukor a tálaláshoz

A vaníliát hosszában felvágom, kikaparom belőle a magokat. Egy keverőtálba teszem a tojássárgájával és a cukorral. Habverővel jól elkeverem, és hozzáöntöm a tejszínt. Kis tálkákba öntöm, és vízfürdőben, 120 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöm.

Behűtöm, egyenletesen és vékonyan megszórom a tetejét cukorral, amit grill alatt vagy konyhai lángszóróval karamellizálok.

A képen látható kiadásba belekevertem 1 tkanál levendulát is.

Flan
  • 20 dkg cukor
  • 1/2 l tej
  • 2 dl tejszín
  • 1/2 rúd vanília
  • 3 db egész tojás
  • 3 db tojássárgája

Egy kis lábosban (ha tűzálló a nyele is, az lehet a forma is!) karamellizálom a cukor felét, hagyom belekötni, félreteszem. A tejet és a tejszínt összeforralom a vaníliával, belekaparom a vaníliamagokat, félreteszem kihűlni. A tojásokat felverem a maradék cukorral és beleöntöm a kihűlt tejet. A karamellizált cukros aljú lábosba öntöm a keveréket és egy órát sütöm 100 fokos sütőben.

Kiveszem, egy éjszakára elrakom a hűtőbe, másnap kiborítom a formából és nagyon-nagyon örülök neki.

Lehet kis formákban, őzgericben is elkészíteni, ebben az esetben a karamellizált cukrot a forma aljába kell önteni. 

Zabpuding

Se főzni, se instant pudingokat nem kell ehhez vásárolni, zabpehelylisztet kell annyi tejjel, akár kókusztejjel kikeverni, hogy pudingsűrűségű legyen. Ízlés szerint édesítem, és mehet is a pohárba tetszőleges friss vagy fagyasztott gyümölccsel és fűszerrel, a képen fahéjat kapott. 

Ennél tényleg nehéz egyszerűbbet kitalálni, egy szép pohárba ügyesen kitálalva mégis kultúrált benyomást keltő desszert. 

Panna cotta

Tiramisú

Kosarak, több változat a linken

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.

  • 2021.02.24

Rizs chips olcsón, olaj nékül

A riszből készült chipsek meghökkentően drágák, de ezeket otthon is el lehet készíteni és aki még olajat sem akar látni rajta, az se baj. 

  • 2021.02.23

Tiszta rizslisztből gyúrt tészta formázása

A rizsliszt gluténmentes, ezért rendkívül nehezen formázható, törik, szakad, rettenet. Az alábbiakban mutatunk egy trükköt a formázásra, töltésre, hogy színtiszta rizslisztből is tudjatok finomakat főzni, mert a rizsliszt nem csak gluténmentes, hanem kifejezetten finom, édeskés alapanyag is, és a töltött tésztát megsütve szuper roppanósságot lehet belőle előcsalogatni.