Mind, tényleg, mind elkészíthető több nappal előre, 2-3 napot légmentesen lezárt tárolóedényben a 4 C fokos hűtőben kibírnak minden probléma nélkül, salalala!
Créme brulée
- 3 db tojássárgája
- 5 dkg kristálycukor
- 3,5 dl tejszín
- 1 rúd vanília
- 1 nagy csipet só
- 1 ekanál cukor a tálaláshoz
A vaníliát hosszában felvágom, kikaparom belőle a magokat. Egy keverőtálba teszem a tojássárgájával és a cukorral. Habverővel jól elkeverem, és hozzáöntöm a tejszínt. Kis tálkákba öntöm, és vízfürdőben, 120 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöm.
Behűtöm, egyenletesen és vékonyan megszórom a tetejét cukorral, amit grill alatt vagy konyhai lángszóróval karamellizálok.
A képen látható kiadásba belekevertem 1 tkanál levendulát is.
Flan
- 20 dkg cukor
- 1/2 l tej
- 2 dl tejszín
- 1/2 rúd vanília
- 3 db egész tojás
- 3 db tojássárgája
Egy kis lábosban (ha tűzálló a nyele is, az lehet a forma is!) karamellizálom a cukor felét, hagyom belekötni, félreteszem. A tejet és a tejszínt összeforralom a vaníliával, belekaparom a vaníliamagokat, félreteszem kihűlni. A tojásokat felverem a maradék cukorral és beleöntöm a kihűlt tejet. A karamellizált cukros aljú lábosba öntöm a keveréket és egy órát sütöm 100 fokos sütőben.
Kiveszem, egy éjszakára elrakom a hűtőbe, másnap kiborítom a formából és nagyon-nagyon örülök neki.
Lehet kis formákban, őzgericben is elkészíteni, ebben az esetben a karamellizált cukrot a forma aljába kell önteni.
Zabpuding
Se főzni, se instant pudingokat nem kell ehhez vásárolni, zabpehelylisztet kell annyi tejjel, akár kókusztejjel kikeverni, hogy pudingsűrűségű legyen. Ízlés szerint édesítem, és mehet is a pohárba tetszőleges friss vagy fagyasztott gyümölccsel és fűszerrel, a képen fahéjat kapott.
Ennél tényleg nehéz egyszerűbbet kitalálni, egy szép pohárba ügyesen kitálalva mégis kultúrált benyomást keltő desszert.