Mit kezdjek egy láda almával?

Mit kezdjek egy láda almával?

Nem sokat gondolunk rá, pedig az alma sokoldalú, könnyen beszerezhető, megfizethető, és hazai gyümölcs.

Ízpárjai

Fűszerek

  • fahéj
  • szegfűszeg
  • mézeskalács fűszerkeverék
  • szerecsendió
  • vanília
  • ánizs
  • levendula
  • csilipaprika
  • füstölt só
  • fekete kömény
  • rozmaring
  • zsálya
  • kakukkfű
  • fokhagyma

Alapanyagok

  • viszki, rum
  • karamell
  • banán
  • vaj
  • sertészsír
  • vadhúsok
  • kacsa, liba
  • sertés
  • olajos magok, főleg dió
  • citrusfélék
  • érett sajtok
  • érlelt sonkák és kolbászok
  • füstölt sonkák
  • sütőtök
  • zellergumó
Sült alma

A gyümölcsöket negyedelem, magházukat kivágom. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, az almákat ráhelyezem, megszórom őrölt fahéjjal, meglocsolom olvasztott vajjal és 180 fokos sütőben puhára sütöm (kb. 1 óra).

Sültek mellé köretnek, desszertnek, joghurtba is kiváló. A fahéj helyett megszórható csilivel is. 

Francia almatorta
  • 10 dkg liszt
  • 3/4 tkanál sütőpor 
  • 4 db nagy alma
  • 2 db egész tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 ekanál rum (esetünkben almapálinka, mert pont volt itthon)
  • 1/2 tkanál vaníliakivonat vagy 1 tasak vaníliás cukor
  • 10 dkg puha vaj

Előmelegítem a sütőt 180 C fokra. Egy tortaformát kivajazok.

Összekeverem a száraz alapanyagokat. Az almákat meghámozom, eltávolítom a magházukat és diónyira darabolom. 

A tojásokat habosra verem, belekeverem a vaníliát és a rumot, majd a száraz alapanyagokat, beleforgatom az almadarabokat. 

1 órát sütöm. Tejszínhabbal, vaníliafagylalttal, vagy créme fraiche-sel tálalom.

Klasszikus zsíros pite

Almás kugel
  • 20 dkg szélesmetélt
  • 3 db egész tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg cukor
  • 3 db alma nagy lyukú reszelőn lereszelve
  • 1 egész citrom reszelt héja
  • 1 tkanál szerecsendió frissen reszelve

Előmelegítem a sütőt 180 C fokra.

A tésztát megfőzöm, leszűröm. A többi alapanyagot a cukor felével összekeverem, beleforgatom a tésztát. Egy kisebb tortaformát sütőpapírral kibélelek, beletöntöm a masszát, megszórom a tetejét a cukorral.

50 percig sütöm.

Kompót

 

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.

  • 2021.02.24

Rizs chips olcsón, olaj nékül

A riszből készült chipsek meghökkentően drágák, de ezeket otthon is el lehet készíteni és aki még olajat sem akar látni rajta, az se baj. 

  • 2021.02.23

Tiszta rizslisztből gyúrt tészta formázása

A rizsliszt gluténmentes, ezért rendkívül nehezen formázható, törik, szakad, rettenet. Az alábbiakban mutatunk egy trükköt a formázásra, töltésre, hogy színtiszta rizslisztből is tudjatok finomakat főzni, mert a rizsliszt nem csak gluténmentes, hanem kifejezetten finom, édeskés alapanyag is, és a töltött tésztát megsütve szuper roppanósságot lehet belőle előcsalogatni.