- Címkék:
- alma
Ízpárjai
Fűszerek
- fahéj
- szegfűszeg
- mézeskalács fűszerkeverék
- szerecsendió
- vanília
- ánizs
- levendula
- csilipaprika
- füstölt só
- fekete kömény
- rozmaring
- zsálya
- kakukkfű
- fokhagyma
Alapanyagok
- viszki, rum
- karamell
- banán
- vaj
- sertészsír
- vadhúsok
- kacsa, liba
- sertés
- olajos magok, főleg dió
- citrusfélék
- érett sajtok
- érlelt sonkák és kolbászok
- füstölt sonkák
- sütőtök
- zellergumó
Sült alma
A gyümölcsöket negyedelem, magházukat kivágom. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, az almákat ráhelyezem, megszórom őrölt fahéjjal, meglocsolom olvasztott vajjal és 180 fokos sütőben puhára sütöm (kb. 1 óra).
Sültek mellé köretnek, desszertnek, joghurtba is kiváló. A fahéj helyett megszórható csilivel is.
Francia almatorta
- 10 dkg liszt
- 3/4 tkanál sütőpor
- 4 db nagy alma
- 2 db egész tojás
- 15 dkg cukor
- 1 ekanál rum (esetünkben almapálinka, mert pont volt itthon)
- 1/2 tkanál vaníliakivonat vagy 1 tasak vaníliás cukor
- 10 dkg puha vaj
Előmelegítem a sütőt 180 C fokra. Egy tortaformát kivajazok.
Összekeverem a száraz alapanyagokat. Az almákat meghámozom, eltávolítom a magházukat és diónyira darabolom.
A tojásokat habosra verem, belekeverem a vaníliát és a rumot, majd a száraz alapanyagokat, beleforgatom az almadarabokat.
1 órát sütöm. Tejszínhabbal, vaníliafagylalttal, vagy créme fraiche-sel tálalom.
Klasszikus zsíros pite
Almás kugel
- 20 dkg szélesmetélt
- 3 db egész tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
- 10 dkg cukor
- 3 db alma nagy lyukú reszelőn lereszelve
- 1 egész citrom reszelt héja
- 1 tkanál szerecsendió frissen reszelve
Előmelegítem a sütőt 180 C fokra.
A tésztát megfőzöm, leszűröm. A többi alapanyagot a cukor felével összekeverem, beleforgatom a tésztát. Egy kisebb tortaformát sütőpapírral kibélelek, beletöntöm a masszát, megszórom a tetejét a cukorral.
50 percig sütöm.
Kompót