Mit kezdjek egy láda almával?

Mit kezdjek egy láda almával?

Nem sokat gondolunk rá, pedig az alma sokoldalú, könnyen beszerezhető, megfizethető, és hazai gyümölcs.

Ízpárjai

Fűszerek

  • fahéj
  • szegfűszeg
  • mézeskalács fűszerkeverék
  • szerecsendió
  • vanília
  • ánizs
  • levendula
  • csilipaprika
  • füstölt só
  • fekete kömény
  • rozmaring
  • zsálya
  • kakukkfű
  • fokhagyma

Alapanyagok

  • viszki, rum
  • karamell
  • banán
  • vaj
  • sertészsír
  • vadhúsok
  • kacsa, liba
  • sertés
  • olajos magok, főleg dió
  • citrusfélék
  • érett sajtok
  • érlelt sonkák és kolbászok
  • füstölt sonkák
  • sütőtök
  • zellergumó
Sült alma

A gyümölcsöket negyedelem, magházukat kivágom. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, az almákat ráhelyezem, megszórom őrölt fahéjjal, meglocsolom olvasztott vajjal és 180 fokos sütőben puhára sütöm (kb. 1 óra).

Sültek mellé köretnek, desszertnek, joghurtba is kiváló. A fahéj helyett megszórható csilivel is. 

Francia almatorta
  • 10 dkg liszt
  • 3/4 tkanál sütőpor 
  • 4 db nagy alma
  • 2 db egész tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 ekanál rum (esetünkben almapálinka, mert pont volt itthon)
  • 1/2 tkanál vaníliakivonat vagy 1 tasak vaníliás cukor
  • 10 dkg puha vaj

Előmelegítem a sütőt 180 C fokra. Egy tortaformát kivajazok.

Összekeverem a száraz alapanyagokat. Az almákat meghámozom, eltávolítom a magházukat és diónyira darabolom. 

A tojásokat habosra verem, belekeverem a vaníliát és a rumot, majd a száraz alapanyagokat, beleforgatom az almadarabokat. 

1 órát sütöm. Tejszínhabbal, vaníliafagylalttal, vagy créme fraiche-sel tálalom.

Klasszikus zsíros pite

Almás kugel
  • 20 dkg szélesmetélt
  • 3 db egész tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg cukor
  • 3 db alma nagy lyukú reszelőn lereszelve
  • 1 egész citrom reszelt héja
  • 1 tkanál szerecsendió frissen reszelve

Előmelegítem a sütőt 180 C fokra.

A tésztát megfőzöm, leszűröm. A többi alapanyagot a cukor felével összekeverem, beleforgatom a tésztát. Egy kisebb tortaformát sütőpapírral kibélelek, beletöntöm a masszát, megszórom a tetejét a cukorral.

50 percig sütöm.

Kompót

 

  • 2020.12.04

Ne becsüld le a laskagombát, csodás alapanyag!

A legkönnyebben beszerezhető gombák közé tartozik a laska, és rugalmas állaga, finom íze sok lehetőséget ad az elkészítésére. 

  • 2020.12.03

Miért nem eszünk gyümölcsöt desszertnek?

Tulajdonképpen mindegy ki miért nem, csak gondoltam szólok, van ez a lehetőség, éljetek vele, főleg a nagy hajtásban jó szolgálatot tesz néhány pikánsabb ízű gyümölcs kicsumázva, felszeletelve, étkezés után, bejgli helyett. 

  • 2020.12.02

Csodadesszert főzés nélkül: kávé, datolya, joghurt

Ismét egy ünnepi, mégis nevetségesen egyszerűen elkészíthető, ráadásul tápláló, minőségi desszert.