Meg nem értett fűszerek: 1. a levendula

Meg nem értett fűszerek: 1. a levendula

Erős illata és íze miatt könnyű túladagolni a levendulát, és akkor valóban nem lesz több, mint agresszív molyirtó, esetleg vécéillatosító. Ésszel használva pedig kiváló fűszer.

Itt már megírtuk hogyan kell tartósítani a most virágzó levendulát. 

Mi a titok?

A sav. A levendula mellé muszáj rakni valami savasat, jó esetben egy kis keserűt és édeset is, akkor tud igazán kibontakozni. Ezeket az erős ízeket pedig jól lehet ellensúlyozni tejszínes, vajas ízekkel, ezért olyan jó egy citromos-levendulás sajttorta, vagy levendulás-barackmagos fehércsokoládé.

Mihez illik?
  • citrom
  • sárgabarack
  • meggy
  • rozmaring
  • bazsalikom
  • vanília
  • mascarpone
  • tejszín
  • fehér csokoládé
  • fahéj
  • barackmag
Receptek
 

 

Levendulaszörp

  • 1 kg cukor
  • 2 dl víz 
  • 10 db levendulavirág (ne legyen kinyílva, ideális esetben a képen látható állapotban van)
  • 1 db hüvelykujjnyi fahéj

A cukrot a levendulával és a fahéjjal összeforralom a vízzel, a cukor olvadjon el, majd még 15 percig főzöm. Leszűröm és egy sterilizált üvegbe töltöm, majd a hűtőszekrényben tárolom.

Ha tartósítani szeretném, a sterilizált üvegbe töltés után lezárom, fejjel lefelé állítom egy lábosba és kétujjnyi vízben fedő alatt főzöm még 30 percet, majd takarókkal alaposan bebugyolálva, lassan hagyom kihűlni. 

 

 

Levendulás-citromos sajttorta (25-26 centis formába elegendő mennyiség)

  • 30 dkg rizsliszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 50 dkg mascarpone
  • 2 evőkanál reszelt citromhéj (így lehet tartósítani, hogy mindig legyen otthon) 
  • 5 db levendulavirág szétmorzsolva
  • 1 evőkanál víz
  • 5 dkg cukor

A lisztet, vajat és 10 dkg cukrot egy nagy csipet sóval összegyúrom, a forma aljába és szélébe nyomkodom és behűtöm. Előmelegítem a sütőt 180 fokra, betolom a hideg tésztát, 15 percig sütöm. Hagyom teljesen kihűlni. 

A levendulát a vízzel felforralom, beleolvasztom az 5 dkg cukrot, hagyom kihűlni. Kikeverem a mascarponéval, citromhéjjal és a formába kenem. 

 

 

Baracklekvár levendulával

  • 1 kg érett, kimagozott sárgabarack (meggyel is jó)
  • 20-50 dkg cukor, ízlés és a barack ízének függvényében
  • 6 db levendulavirág szétmorzsolva
  • 1 egész citrom frissen facsart leve

A barackot a cukorral és a levendulával alacsony lángon összefőzöm. Szét fog esni a kevergetéstől, főzéstől. Mielőtt sterilizált befőttesüvegekbe tölteném beleöntöm a citromlevet. 

A fenti szörpben leírt módon kezelem a befőttesüvegekbe töltés után, így eláll. A cukor mennyisége nem befolyásolja a tartósítási eljárást, a sterilizálás és a légmentes lezárás tartósít, ezért fontos azt is ellenőrizni, hogy az üveg szája, és a lapja épek legyenek. 

 

 

Fehér csokoládé barackmaggal, mandulával és levendulával

  • 1 tábla fehér csokoládé
  • 10 szem mandula durvára törve
  • 1/2 szem barackmag finomra törve
  • 1 db levendulavirág szétmorzsolva
  • 2 evőkanál vaj
  • füstölt só

A csokoládét, vajat és a levendulát gőzfürdőben felolvasztom. Hozzáadom a magokat és egy formába, vagy sima felületre öntöm, megszórom füstölt sóval.

Amikor kihűlt, tördelem. Vagy nem tördelem, magánügy. 

A barackmag a sárgabarack magjából nyerhető ki egy kalapács segítségével. Szezonban érdemes gyűjteni, erős ízű, izgalmas fűszer, külön értekezni fogunk róla. 

 

 

Panna cotta levendulával és vajon karamellizált sárgabarackkal

  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 kisebb levendulavirág szétmorzsolva
  • 2 g zselatin (ez nagyon remegős végeredményt ad, aki keményet akar, tegyen bele 3-4 -et)
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 2 db sárgabarack megfelezve
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál cukor

A tejszínt a cukorral, virággal, vaníliás cukorral és a zselatinnal 5 percig kevergetve forralom. Formába öntöm és hűtőszekrényben behűtöm.

Tálalás előtt a vajat felolvasztom egy serpenyőben, rászórom a cukrot és a barackokat a vágási felükkel lefelé 30 másodpercig pirítom.

Vizet forralok, a panna cottát tartalmazó formát belemerítem 1 percre (a víz bele nem menjen a formába!), így könnyen kicsúszik egy tányérba. A barackkal tálalom. 

 

 

 

  • 2020.12.03

Miért nem eszünk gyümölcsöt desszertnek?

Tulajdonképpen mindegy ki miért nem, csak gondoltam szólok, van ez a lehetőség, éljetek vele, főleg a nagy hajtásban jó szolgálatot tesz néhány pikánsabb ízű gyümölcs kicsumázva, felszeletelve, étkezés után, bejgli helyett. 

  • 2020.12.02

Csodadesszert főzés nélkül: kávé, datolya, joghurt

Ismét egy ünnepi, mégis nevetségesen egyszerűen elkészíthető, ráadásul tápláló, minőségi desszert.

  • 2020.12.02

Hogyan rakjak össze egy sajttálat?

Tejfölországban nem nagyon megy ez a sajttál-téma, pedig érdemes ismerkedni, pláne ünnepek alatt sok terhet levesz a láthatatlan munkás válláról, ha desszertnek elég készen vásárolt sajtokat szeletelni és gusztán adjusztálni. Sajtszerető családban nagy sikere lesz.