Meg nem értett fűszerek: a szardella

Meg nem értett fűszerek: a szardella

Könnyen beszerezhető ízfokozó a szardella, csak valahogy nem vagyunk rászokva, nincs az eszünkben.

 

 
Tojáskrém

Számtalan tojáskrém recept kering a világban, ezt a pikáns, gazdag változatot szardellával kell elkészíteni.:

  • 3 db 7 percig főtt tojás
  • 3 db szardellafilé
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 1 ekanál Worcester szósz
  • 1 tkanál pikáns mustár, pl. Colman's
  • 1 tkanál durvára tört fekete bors
  • 1 citrom frissen facsart leve

A tojásokat meghámozom, minden alapanyagot alaposan, kissé darabosra török. 

  
Vajkrém

Vaj apróra vágott zöldfűszerrel, akár sima petrezselyemmel, és sok szardellával kikeverve, és kész is a szendvicskrém, mehet rá a paradicsom, uborka. Például ez úgy ahogy van tökéletes:

  • 5 dkg puha vaj
  • 4 db szardella
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 db újhagyma finomra vágva
  
Leves

A só helyett szardellával is lehet sózni a hús-, vagy zöldségleveseket, egyik sem lesz tőle halízű, legfeljebb a többi alapanyag ízét mélyíti.

 
Cézár saláta

Leírást itt találjátok.

Paradicsomos szószok (pláne olívás-kapris szószok)

Minden pikáns, fokhagymás paradicsomszószba illik só helyett, mellett.

Fokhagymás ételek, húsok

A fokhagymával nagyszerű párost alkotnak, egy sima tésztát is elvisznek egy kevés olívaolajjal, de egy sütőben sült egyszerű húsra is rá lehet kenni a szardellával összetört fokhagymát, intenzívebb ízeket kapunk így. 

 

  • 2020.12.02

Csodadesszert főzés nélkül: kávé, datolya, joghurt

Ismét egy ünnepi, mégis nevetségesen egyszerűen elkészíthető, ráadásul tápláló, minőségi desszert.

  • 2020.12.02

Hogyan rakjak össze egy sajttálat?

Tejfölországban nem nagyon megy ez a sajttál-téma, pedig érdemes ismerkedni, pláne ünnepek alatt sok terhet levesz a láthatatlan munkás válláról, ha desszertnek elég készen vásárolt sajtokat szeletelni és gusztán adjusztálni. Sajtszerető családban nagy sikere lesz. 

  • 2020.12.01

Sütöttem egy klasszik túrótortát, elég stabil lett

Előre kell bocsájtanom, hogy ez nem az a krémes-gyümölcsös verzió. Ez egy szép tömör sütemény, amiből nyugodtan lehet nagyot csinálni, mert két nap után is isteni. Vagy még jobb is.