Meg nem értett fűszerek: a szardella

Meg nem értett fűszerek: a szardella

Könnyen beszerezhető ízfokozó a szardella, csak valahogy nem vagyunk rászokva, nincs az eszünkben.

 

 
Tojáskrém

Számtalan tojáskrém recept kering a világban, ezt a pikáns, gazdag változatot szardellával kell elkészíteni.:

  • 3 db 7 percig főtt tojás
  • 3 db szardellafilé
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 1 ekanál Worcester szósz
  • 1 tkanál pikáns mustár, pl. Colman's
  • 1 tkanál durvára tört fekete bors
  • 1 citrom frissen facsart leve

A tojásokat meghámozom, minden alapanyagot alaposan, kissé darabosra török. 

  
Vajkrém

Vaj apróra vágott zöldfűszerrel, akár sima petrezselyemmel, és sok szardellával kikeverve, és kész is a szendvicskrém, mehet rá a paradicsom, uborka. Például ez úgy ahogy van tökéletes:

  • 5 dkg puha vaj
  • 4 db szardella
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 db újhagyma finomra vágva
  
Leves

A só helyett szardellával is lehet sózni a hús-, vagy zöldségleveseket, egyik sem lesz tőle halízű, legfeljebb a többi alapanyag ízét mélyíti.

 
Cézár saláta

Leírást itt találjátok.

Paradicsomos szószok (pláne olívás-kapris szószok)

Minden pikáns, fokhagymás paradicsomszószba illik só helyett, mellett.

Fokhagymás ételek, húsok

A fokhagymával nagyszerű párost alkotnak, egy sima tésztát is elvisznek egy kevés olívaolajjal, de egy sütőben sült egyszerű húsra is rá lehet kenni a szardellával összetört fokhagymát, intenzívebb ízeket kapunk így. 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.