Mire használjuk a fosókát, vagy mirabolán szilvát?

Mire használjuk a fosókát, vagy mirabolán szilvát?

Bár nem egy magvaváló fajta, és aromája se sok van, a mirabolán szilva, avagy népszerűbb nevén fosóka fantasztikus befőzőgyümölcs, csak ne úgy tekintsetek rá, mintha gyümölcs lenne, mert édes lekvárnak elég gyenge eresztés. Cserébe a mirabola egy kiváló édes-savanyú zöldség, mint a paradicsom, aminek szintén nem egyértelmű a zöldség, vagy gyümölcs státusza. 

 
 
Ketchup
  • 2 kg érett mirabolán szilva megmosva (kb. 1 kg marad magozás után)
  • 20 dkg cukor 
  • 2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 2 teáskanál őrölt szegfűbors
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 ekanál őrölt fekete bors

A szilvát kimagozom, a többi alapanyaggal együtt egy lábosba rakom és fedő alatt elkezdem összefőzni. Ha túl sűrű, kevés vízzel felöntöm, ne égjen le. 1 órát főzöm, ha sima ketchupot szeretnék, botmixerrel pürésítem, darabosan is jó.

Ha el is tennétek belőle télire, a tartósítás menetének pontos leírása a lecsó cikkben található. 

BBQ szósz
  • 2 kg érett mirabolán szilva megmosva (kb. 1 kg marad magozás után)
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl viszki, vagy rum is megteszi
  • 1 ekanál őrölt fekete bors

A cukrot egy lábosban karamellizálom, rádobom a többi alapanyagot. Fedő alatt elkezdem összefőzni. Ha túl sűrű, kevés vízzel felöntöm, ne égjen le. 1 órát főzöm, botmixerrel pürésítem.

Tésztaszósz
  • 2 kg érett mirabolán szilva megmosva (kb. 1 kg marad magozás után)
  • 1/2 kg hagyma (vörös és lila is lehet)
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 ekanál őrölt fekete bors

A hagymákat durvára vágom, az olajon magas lángon aranybarnára sütöm. Hozzáadom a többi alapanyagot és egy órát összefőzöm. 

Ha el is tennétek belőle télire, a tartósítás menetének pontos leírása a lecsó cikkben található.

Tkemali
  • 2 kg éretlen, vagy érett mirabolán szilva megmosva 
  • 1 csokor friss zöld kapor szárral együtt
  • 1 csokor friss zöld csombor szárral együtt
  • 5 csokor friss zöldkoriander szárral együtt
  • 2 nagy fej fokhagyma gerezdjei megtisztítva, pépesítve
  • csilipor ízlés szerint

Grúz eredetű csoda, húshoz, sajthoz, grillezéshez, mindenhez is.

A szilvákat annyi vízben puhára főzöm, ami éppen ellepi. A főzőlevet nem dobom el! A puha szilvákat egy nagylyukú szűrőn átnyomkodom, amíg csak a magok maradnak fent. 

A zöldfűszereket egy pamutcérnával összekötöm. 

A szilvát a főzőléhez keverem, belerakom a fokhagymát, zöldfűszereket, csilit és sózom. Egy órát főzöm fedő nélkül, alacsony lángon. Amikor elkészült, a zöldfűszereket kiveszem belőle. 

 

Ha el is tennétek belőle télire, a tartósítás menetének pontos leírása a lecsó cikkben található.

  • 2020.12.01

A földimogyoróvaj minek van?

A földimogyoróvaj kiváló szendvicskrém csak úgy magában, remekül lehet vele fűszerezni, egyes esetekben még a zsiradékot is ki lehet vele váltani innen-onnan. 

  • 2020.11.29

Sütésmentes ünnep: füstölt sós, kávés csokoládékrém

Nem kell beleszakadni az ünnepekbe, pláne ebben az évben nem, ezért sok, rendkívül egyszerű és annál finomabb fogást sorolunk karácsonyig. 

  • 2020.11.28

Sütés-főzésmentes ünnep I: krémes és gyümölcsös torta

Idén sem vagyunk hajlandóak beleszakadni az ünnepekbe, ezért sok olyan receptet mutatunk, amelyek egy teakonyhában is összeállíthatók, és alkalmasak vendégvárásra, vagy vendégségbe szállításra. Rengeteg ilyen van, úgyhogy mától nálunk ami mentes, az belehalás-mentes.