Ketchup
- 2 kg érett mirabolán szilva megmosva (kb. 1 kg marad magozás után)
- 20 dkg cukor
- 2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 2 teáskanál őrölt szegfűbors
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 ekanál őrölt fekete bors
- só
A szilvát kimagozom, a többi alapanyaggal együtt egy lábosba rakom és fedő alatt elkezdem összefőzni. Ha túl sűrű, kevés vízzel felöntöm, ne égjen le. 1 órát főzöm, ha sima ketchupot szeretnék, botmixerrel pürésítem, darabosan is jó.
Ha el is tennétek belőle télire, a tartósítás menetének pontos leírása a lecsó cikkben található.
BBQ szósz
- 2 kg érett mirabolán szilva megmosva (kb. 1 kg marad magozás után)
- 20 dkg cukor
- 1 dl kevert whisky, vagy rum is megteszi
- 1 ekanál őrölt fekete bors
- só
A cukrot egy lábosban karamellizálom, rádobom a többi alapanyagot. Fedő alatt elkezdem összefőzni. Ha túl sűrű, kevés vízzel felöntöm, ne égjen le. 1 órát főzöm, botmixerrel pürésítem.
- Ha el is tennétek belőle télire, a tartósítás menetének pontos leírása a lecsó cikkben található.
Tésztaszósz
- 2 kg érett mirabolán szilva megmosva (kb. 1 kg marad magozás után)
- 1/2 kg hagyma (vörös és lila is lehet)
- 10 gerezd fokhagyma
- 1 dl olívaolaj
- 1 ekanál őrölt fekete bors
- só
A hagymákat durvára vágom, az olajon magas lángon aranybarnára sütöm. Hozzáadom a többi alapanyagot és egy órát összefőzöm.
Ha el is tennétek belőle télire, a tartósítás menetének pontos leírása a lecsó cikkben található.
Tkemali
- 2 kg éretlen, vagy érett mirabolán szilva megmosva
- 1 csokor friss zöld kapor szárral együtt
- 1 csokor friss zöld csombor szárral együtt
- 5 csokor friss zöldkoriander szárral együtt
- 2 nagy fej fokhagyma gerezdjei megtisztítva, pépesítve
- csilipor ízlés szerint
- só
Grúz eredetű csoda, húshoz, sajthoz, grillezéshez, mindenhez is.
A szilvákat annyi vízben puhára főzöm, ami éppen ellepi. A főzőlevet nem dobom el! A puha szilvákat egy nagylyukú szűrőn átnyomkodom, amíg csak a magok maradnak fent.
A zöldfűszereket egy pamutcérnával összekötöm.
A szilvát a főzőléhez keverem, belerakom a fokhagymát, zöldfűszereket, csilit és sózom. Egy órát főzöm fedő nélkül, alacsony lángon. Amikor elkészült, a zöldfűszereket kiveszem belőle.
Ha el is tennétek belőle télire, a tartósítás menetének pontos leírása a lecsó cikkben található.