Mire használjuk a fosókát, vagy mirabolán szilvát?

Mire használjuk a fosókát, vagy mirabolán szilvát?

Bár nem egy magvaváló fajta, és aromája se sok van, a mirabolán szilva, avagy népszerűbb nevén fosóka fantasztikus befőzőgyümölcs, csak ne úgy tekintsetek rá, mintha gyümölcs lenne, mert édes lekvárnak elég gyenge eresztés. Cserébe a mirabola egy kiváló édes-savanyú zöldség, mint a paradicsom, aminek szintén nem egyértelmű a zöldség, vagy gyümölcs státusza. 

 
 
Ketchup
  • 2 kg érett mirabolán szilva megmosva (kb. 1 kg marad magozás után)
  • 20 dkg cukor 
  • 2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 2 teáskanál őrölt szegfűbors
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 ekanál őrölt fekete bors

A szilvát kimagozom, a többi alapanyaggal együtt egy lábosba rakom és fedő alatt elkezdem összefőzni. Ha túl sűrű, kevés vízzel felöntöm, ne égjen le. 1 órát főzöm, ha sima ketchupot szeretnék, botmixerrel pürésítem, darabosan is jó.

Ha el is tennétek belőle télire, a tartósítás menetének pontos leírása a lecsó cikkben található. 

BBQ szósz
  • 2 kg érett mirabolán szilva megmosva (kb. 1 kg marad magozás után)
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl kevert whisky, vagy rum is megteszi
  • 1 ekanál őrölt fekete bors

A cukrot egy lábosban karamellizálom, rádobom a többi alapanyagot. Fedő alatt elkezdem összefőzni. Ha túl sűrű, kevés vízzel felöntöm, ne égjen le. 1 órát főzöm, botmixerrel pürésítem.

Tésztaszósz
  • 2 kg érett mirabolán szilva megmosva (kb. 1 kg marad magozás után)
  • 1/2 kg hagyma (vörös és lila is lehet)
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 ekanál őrölt fekete bors

A hagymákat durvára vágom, az olajon magas lángon aranybarnára sütöm. Hozzáadom a többi alapanyagot és egy órát összefőzöm. 

Ha el is tennétek belőle télire, a tartósítás menetének pontos leírása a lecsó cikkben található.

Tkemali
  • 2 kg éretlen, vagy érett mirabolán szilva megmosva 
  • 1 csokor friss zöld kapor szárral együtt
  • 1 csokor friss zöld csombor szárral együtt
  • 5 csokor friss zöldkoriander szárral együtt
  • 2 nagy fej fokhagyma gerezdjei megtisztítva, pépesítve
  • csilipor ízlés szerint

Grúz eredetű csoda, húshoz, sajthoz, grillezéshez, mindenhez is.

A szilvákat annyi vízben puhára főzöm, ami éppen ellepi. A főzőlevet nem dobom el! A puha szilvákat egy nagylyukú szűrőn átnyomkodom, amíg csak a magok maradnak fent. 

A zöldfűszereket egy pamutcérnával összekötöm. 

A szilvát a főzőléhez keverem, belerakom a fokhagymát, zöldfűszereket, csilit és sózom. Egy órát főzöm fedő nélkül, alacsony lángon. Amikor elkészült, a zöldfűszereket kiveszem belőle. 

 

Ha el is tennétek belőle télire, a tartósítás menetének pontos leírása a lecsó cikkben található.

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.