Mire használjuk a fosókát, vagy mirabolán szilvát?

Mire használjuk a fosókát, vagy mirabolán szilvát?

Bár nem egy magvaváló fajta, és aromája se sok van, a mirabolán szilva, avagy népszerűbb nevén fosóka fantasztikus befőzőgyümölcs, csak ne úgy tekintsetek rá, mintha gyümölcs lenne, mert édes lekvárnak elég gyenge eresztés. Cserébe a mirabola egy kiváló édes-savanyú zöldség, mint a paradicsom, aminek szintén nem egyértelmű a zöldség, vagy gyümölcs státusza. 

 
 
Ketchup
  • 2 kg érett mirabolán szilva megmosva (kb. 1 kg marad magozás után)
  • 20 dkg cukor 
  • 2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 2 teáskanál őrölt szegfűbors
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 ekanál őrölt fekete bors

A szilvát kimagozom, a többi alapanyaggal együtt egy lábosba rakom és fedő alatt elkezdem összefőzni. Ha túl sűrű, kevés vízzel felöntöm, ne égjen le. 1 órát főzöm, ha sima ketchupot szeretnék, botmixerrel pürésítem, darabosan is jó.

Ha el is tennétek belőle télire, a tartósítás menetének pontos leírása a lecsó cikkben található. 

BBQ szósz
  • 2 kg érett mirabolán szilva megmosva (kb. 1 kg marad magozás után)
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl kevert whisky, vagy rum is megteszi
  • 1 ekanál őrölt fekete bors

A cukrot egy lábosban karamellizálom, rádobom a többi alapanyagot. Fedő alatt elkezdem összefőzni. Ha túl sűrű, kevés vízzel felöntöm, ne égjen le. 1 órát főzöm, botmixerrel pürésítem.

Tésztaszósz
  • 2 kg érett mirabolán szilva megmosva (kb. 1 kg marad magozás után)
  • 1/2 kg hagyma (vörös és lila is lehet)
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 ekanál őrölt fekete bors

A hagymákat durvára vágom, az olajon magas lángon aranybarnára sütöm. Hozzáadom a többi alapanyagot és egy órát összefőzöm. 

Ha el is tennétek belőle télire, a tartósítás menetének pontos leírása a lecsó cikkben található.

Tkemali
  • 2 kg éretlen, vagy érett mirabolán szilva megmosva 
  • 1 csokor friss zöld kapor szárral együtt
  • 1 csokor friss zöld csombor szárral együtt
  • 5 csokor friss zöldkoriander szárral együtt
  • 2 nagy fej fokhagyma gerezdjei megtisztítva, pépesítve
  • csilipor ízlés szerint

Grúz eredetű csoda, húshoz, sajthoz, grillezéshez, mindenhez is.

A szilvákat annyi vízben puhára főzöm, ami éppen ellepi. A főzőlevet nem dobom el! A puha szilvákat egy nagylyukú szűrőn átnyomkodom, amíg csak a magok maradnak fent. 

A zöldfűszereket egy pamutcérnával összekötöm. 

A szilvát a főzőléhez keverem, belerakom a fokhagymát, zöldfűszereket, csilit és sózom. Egy órát főzöm fedő nélkül, alacsony lángon. Amikor elkészült, a zöldfűszereket kiveszem belőle. 

 

Ha el is tennétek belőle télire, a tartósítás menetének pontos leírása a lecsó cikkben található.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.