Létfontosságú receptek: a cézár saláta

Létfontosságú receptek: a cézár saláta

Számtalanszor félreértett és rosszul elkészített fogás a Cézár saláta, pedig az eredeti receptet követve különlegesen finom és izgalmas ételt kapunk, érdemes hát megtisztelni. Az alább leközölthöz a lehető legközelebb álló eredetit 100 éve készítette Ceasar Cardini tijuanai éttermében. Ezzel a recepttel cserébe bármilyen helyzetben tudunk tarolni. 

A salátalevél

Római saláta kell ide, mert ez elég keserű, elég karakteres, elég roppanós. A fejes túl puha, a jég túl semmilyen ehhez.

A recept
  • 1 fej római saláta belső levelei egészben! megmosva, leszárítva
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 1 db tojássárgája (a tojást még héjában, 1 percig lobogó vízben főzzük)
  • 1/2 dl olívaolaj +2 ekanál olívaolaj
  • 2 szelet kenyér
  • 1 ekanál Worcester szósz
  • 1/2 citrom frissen facsart leve (eredetileg lime volt benne, az lenne ideális)
  • 1 db szardella filé 
  • parmezán forgácsok
  • só, frissen durvára tört fekete bors

A leveleket egy nagy tányérra helyezem. A kenyeret a 2 evőkanál olajon aranybarnára sütöm, felkockázom. A fokhagymát szétnyomkodom a szardellával (egy mozsárban például), eldolgozom a tojássárgájával, és folyamatos keverés mellett felöntöm az olívaolajjal. A citrommal, Worcesterrel, sóval, borssal ízesítem.

A salátára szórom a kenyeret és a parmezán forgácsokat, majd meglocsolom az öntettel.

Illik kézzel enni. 

Sorozatunk eddigi részei:

 

  • 2020.12.02

Csodadesszert főzés nélkül: kávé, datolya, joghurt

Ismét egy ünnepi, mégis nevetségesen egyszerűen elkészíthető, ráadásul tápláló, minőségi desszert.

  • 2020.12.02

Hogyan rakjak össze egy sajttálat?

Tejfölországban nem nagyon megy ez a sajttál-téma, pedig érdemes ismerkedni, pláne ünnepek alatt sok terhet levesz a láthatatlan munkás válláról, ha desszertnek elég készen vásárolt sajtokat szeletelni és gusztán adjusztálni. Sajtszerető családban nagy sikere lesz. 

  • 2020.12.01

Sütöttem egy klasszik túrótortát, elég stabil lett

Előre kell bocsájtanom, hogy ez nem az a krémes-gyümölcsös verzió. Ez egy szép tömör sütemény, amiből nyugodtan lehet nagyot csinálni, mert két nap után is isteni. Vagy még jobb is.