Létfontosságú receptek: a cézár saláta

Létfontosságú receptek: a cézár saláta

Számtalanszor félreértett és rosszul elkészített fogás a Cézár saláta, pedig az eredeti receptet követve különlegesen finom és izgalmas ételt kapunk, érdemes hát megtisztelni. Az alább leközölthöz a lehető legközelebb álló eredetit 100 éve készítette Ceasar Cardini tijuanai éttermében. Ezzel a recepttel cserébe bármilyen helyzetben tudunk tarolni. 

A salátalevél

Római saláta kell ide, mert ez elég keserű, elég karakteres, elég roppanós. A fejes túl puha, a jég túl semmilyen ehhez.

A recept
  • 1 fej római saláta belső levelei egészben! megmosva, leszárítva
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 1 db tojássárgája (a tojást még héjában, 1 percig lobogó vízben főzzük)
  • 1/2 dl olívaolaj +2 ekanál olívaolaj
  • 2 szelet kenyér
  • 1 ekanál Worcester szósz
  • 1/2 citrom frissen facsart leve (eredetileg lime volt benne, az lenne ideális)
  • 1 db szardella filé 
  • parmezán forgácsok
  • só, frissen durvára tört fekete bors

A leveleket egy nagy tányérra helyezem. A kenyeret a 2 evőkanál olajon aranybarnára sütöm, felkockázom. A fokhagymát szétnyomkodom a szardellával (egy mozsárban például), eldolgozom a tojássárgájával, és folyamatos keverés mellett felöntöm az olívaolajjal. A citrommal, Worcesterrel, sóval, borssal ízesítem.

A salátára szórom a kenyeret és a parmezán forgácsokat, majd meglocsolom az öntettel.

Illik kézzel enni. 

Sorozatunk eddigi részei:

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.