A tészta
A legegyszerűbb linzertésztával dolgozni.
- 60 dkg liszt
- 30 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1 tojás+1 tojássárgája
- 1 csipet só
Az alapanyagokat jéghidegen, gyorsan morzsolva eldolgozom, ne olvadjon össze, mert akkor oda az omlósság. Becsomagolom és egy órát a hűtőszekrényben pihentetem.
A technológia
A tésztát 0,5 cm vastagra nyújtom egy lisztezett felületen és a pitegyűrűnél, vagy kosárkánál nagyobb köröket szúrok ki, majd a gyűrűbe/kosárba nyomkodom. Közepébe babot szórok, hogy ne hólyagosodjon fel, és ismét berakom a hűtőbe egy órába. (minden kész kis pitét azonnal berakok, ne olvadjon).
180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsülnek.
A tárolás
A formában hagyom teljesen kihűlni, majd zárt dobozban hetekig eláll, bármikor elő lehet kapni és tölteni.
A töltelék
- mascarpone+cukor+kávé kikeverve
- mascarpone+lekvár
- lekvár+olajos mag durvára törve
- citromvaj
- fagylalt
- friss gyümölcs+olajos mag durvára törve
- joghurt+gyümölcs