Megmentőnk: a kosár, vagy mini tart

Megmentőnk: a kosár, vagy mini tart

A tart nem valami új extrás különlegesség, mert már akkor is diós kosarat készítettünk a mamával a kis fodros fém formákba, amikor még délutánonként szokás volt az utcán tollasozni. Úgyhogy maradhatunk is a kosárnál, a tart legfeljebb picit más szögben áll. Akárhogy is van formázva, nagyon praktikus tud lenni.

A tészta

A legegyszerűbb linzertésztával dolgozni.

  • 60 dkg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 tojás+1 tojássárgája
  • 1 csipet só

Az alapanyagokat jéghidegen, gyorsan morzsolva eldolgozom, ne olvadjon össze, mert akkor oda az omlósság. Becsomagolom és egy órát a hűtőszekrényben pihentetem. 

 
A technológia

A tésztát 0,5 cm vastagra nyújtom egy lisztezett felületen és a pitegyűrűnél, vagy kosárkánál nagyobb köröket szúrok ki, majd a gyűrűbe/kosárba nyomkodom. Közepébe babot szórok, hogy ne hólyagosodjon fel, és ismét berakom a hűtőbe egy órába. (minden kész kis pitét azonnal berakok, ne olvadjon).

180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsülnek.  

 
A tárolás

A formában hagyom teljesen kihűlni, majd zárt dobozban hetekig eláll, bármikor elő lehet kapni és tölteni.

 
A töltelék
  • mascarpone+cukor+kávé kikeverve
  • mascarpone+lekvár
  • lekvár+olajos mag durvára törve
  • citromvaj
  • fagylalt
  • friss gyümölcs+olajos mag durvára törve
  • joghurt+gyümölcs

 

 

  • 2020.12.02

Hogyan rakjak össze egy sajttálat?

Tejfölországban nem nagyon megy ez a sajttál-téma, pedig érdemes ismerkedni, pláne ünnepek alatt sok terhet levesz a láthatatlan munkás válláról, ha desszertnek elég készen vásárolt sajtokat szeletelni és gusztán adjusztálni. Sajtszerető családban nagy sikere lesz. 

  • 2020.12.01

Sütöttem egy klasszik túrótortát, elég stabil lett

Előre kell bocsájtanom, hogy ez nem az a krémes-gyümölcsös verzió. Ez egy szép tömör sütemény, amiből nyugodtan lehet nagyot csinálni, mert két nap után is isteni. Vagy még jobb is.

  • 2020.12.01

A földimogyoróvaj minek van?

A földimogyoróvaj kiváló szendvicskrém csak úgy magában, remekül lehet vele fűszerezni, egyes esetekben még a zsiradékot is ki lehet vele váltani innen-onnan.