Megmentőnk: a kosár, vagy mini tart

Megmentőnk: a kosár, vagy mini tart

A tart nem valami új extrás különlegesség, mert már akkor is diós kosarat készítettünk a mamával a kis fodros fém formákba, amikor még délutánonként szokás volt az utcán tollasozni. Úgyhogy maradhatunk is a kosárnál, a tart legfeljebb picit más szögben áll. Akárhogy is van formázva, nagyon praktikus tud lenni.

A tészta

A legegyszerűbb linzertésztával dolgozni.

  • 60 dkg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 tojás+1 tojássárgája
  • 1 csipet só

Az alapanyagokat jéghidegen, gyorsan morzsolva eldolgozom, ne olvadjon össze, mert akkor oda az omlósság. Becsomagolom és egy órát a hűtőszekrényben pihentetem. 

 
A technológia

A tésztát 0,5 cm vastagra nyújtom egy lisztezett felületen és a pitegyűrűnél, vagy kosárkánál nagyobb köröket szúrok ki, majd a gyűrűbe/kosárba nyomkodom. Közepébe babot szórok, hogy ne hólyagosodjon fel, és ismét berakom a hűtőbe egy órába. (minden kész kis pitét azonnal berakok, ne olvadjon).

180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsülnek.  

 
A tárolás

A formában hagyom teljesen kihűlni, majd zárt dobozban hetekig eláll, bármikor elő lehet kapni és tölteni.

 
A töltelék
  • mascarpone+cukor+kávé kikeverve
  • mascarpone+lekvár
  • lekvár+olajos mag durvára törve
  • citromvaj
  • fagylalt
  • friss gyümölcs+olajos mag durvára törve
  • joghurt+gyümölcs

 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.