A kotyogós környezettudatos
Aranyos, hogy a kapszulák gyűjthetők, aztán a dobozukkal és a piacokat elárasztó utángyártott műanyag kapszulákkal mégis mi lesz? És ha gyűjthető, attól még azokat gyártani és újrahasznosítani, és ezek között a pontok között hurcolni kell. A kotyogós életben nincs mit gyűjteni, havonta egy darab üres kávészacskó szemetet termelünk a kávévásárlással, slussz.
A kotyogósnak nincs amortizációja, nincs szervizköltsége, élettartama nagyjából a sírig, mármint a használó sírjáig tart.
A kotyogós spórol
A csúcskotyogós, egy Bialetti Brikka 14 000 Forint, van már indukcióson működő kiadás is. Egy kávé, ha fellépünk a már igen korrekt minőségeket tartalmazó 8000 Ft/kg körüli kategóriába még mindig 80 Ft körül lesz. És az már egy igen jó kávé, némiképp túl is van tolva, mert 5000 Forintnál kezdődnek a mindennapokra megfelelő termékek, ami kb. 50 Forint kávénként.
A kotyogós nem romlik el
Ezen nincs mit részletezni, tíz év alatt se romlik el semennyire.
A kotyogós nem foglal helyet
Ezt se kell részletezni, pici, nagyjából örök bérelt helye van a legkisebb gázrózsán, ami a kotyogósnak lett tervezve. A halálom bármi, ami a konyhapulton van, ez nincs ott. Jó, van, aki szereti a kávéfőzőjét a konyhapulton:
Nem ül meg rajta a por, nem kell takarítani
Hát nem jellemző valahogy ez sem.
Az illat
A lefőtt kávé mindent beterítő illatát a kotyogósok, pláne a nyitott tetővel működtetett kotyogósok terítik szét a legintenzívebben.
Hogy lesz crema? Sehogy se lesz
A frissen pörkölt kávéban a nyomás emulgálja az abban található olajokat, ami selymes habként ül ki a kávénk tetejére. Öreg, régóta tárolt kávétól annak lecsökkent CO2 tartalma miatt ne sokat várjunk, egyes termőterületek feldolgozási módszere is befolyásolja a kávé olajtartalmát, az se mindegy mennyi a kávéban a cukor, a robusta erősebb cremát ad, mint az arabica, tehát a crema több összetevős dolog.
Sima kotyogós az összes feltétel megtartása mellet sem tudja azt a nyomást, ami ehhez kell, és a Brikka, bár ad egy könnyű cremát (Brikkrema), az nem az a sűrű csoda, amit egy jól elkészített espressotól várunk és kapunk. Jó cremához jó karos kell és a fenti feltételek betartása.
Nem gőzöl tejet, jajajajajajaj mi lesz most?
Nem iszok tejes kávét.