Miért főzök még mindig kotyogóssal kávét?

Miért főzök még mindig kotyogóssal kávét?

Pontosabban Bialetti Brikkával. Van ez az őskövület szekta, akik reggel kibotorkálnak a konyhába, tekerik a vasat (alumíniumot), vagy csak tekernék, és anyáznak, mert előző nap a háztartás erősebb tagja főzte az utolsó kávét, ütögetik a kuka oldalához a szűrőkosarat és ásítozva várják hogy lefőjön a kávé. Őskövületi szokásuk a legmodernebb eszméknek is megfelel.

A kotyogós környezettudatos

Aranyos, hogy a kapszulák gyűjthetők, aztán a dobozukkal és a piacokat elárasztó utángyártott műanyag kapszulákkal mégis mi lesz? És ha gyűjthető, attól még azokat gyártani és újrahasznosítani, és ezek között a pontok között hurcolni kell. A kotyogós életben nincs mit gyűjteni, havonta egy darab üres kávészacskó szemetet termelünk a kávévásárlással, slussz. 

A kotyogósnak nincs amortizációja, nincs szervizköltsége, élettartama nagyjából a sírig, mármint a használó sírjáig tart. 

A kotyogós spórol

A csúcskotyogós, egy Bialetti Brikka 14 000 Forint, van már indukcióson működő kiadás is. Egy kávé, ha fellépünk a már igen korrekt minőségeket tartalmazó 8000 Ft/kg körüli kategóriába még mindig 80 Ft körül lesz. És az már egy igen jó kávé, némiképp túl is van tolva, mert 5000 Forintnál kezdődnek a mindennapokra megfelelő termékek, ami kb. 50 Forint kávénként.   

A kotyogós nem romlik el

Ezen nincs mit részletezni, tíz év alatt se romlik el semennyire. 

A kotyogós nem foglal helyet

Ezt se kell részletezni, pici, nagyjából örök bérelt helye van a legkisebb gázrózsán, ami a kotyogósnak lett tervezve. A halálom bármi, ami a konyhapulton van, ez nincs ott. Jó, van, aki szereti a kávéfőzőjét a konyhapulton:

Nem ül meg rajta a por, nem kell takarítani

Hát nem jellemző valahogy ez sem.

Az illat

A lefőtt kávé mindent beterítő illatát a kotyogósok, pláne a nyitott tetővel működtetett kotyogósok terítik szét a legintenzívebben.

Hogy lesz crema? Sehogy se lesz

A frissen pörkölt kávéban a nyomás emulgálja az abban található olajokat, ami selymes habként ül ki a kávénk tetejére. Öreg, régóta tárolt kávétól annak lecsökkent CO2 tartalma miatt ne sokat várjunk, egyes termőterületek feldolgozási módszere is befolyásolja a kávé olajtartalmát, az se mindegy mennyi a kávéban a cukor, a robusta erősebb cremát ad, mint az arabica, tehát a crema több összetevős dolog. 

Sima kotyogós az összes feltétel megtartása mellet sem tudja azt a nyomást, ami ehhez kell, és a Brikka, bár ad egy könnyű cremát (Brikkrema), az nem az a sűrű csoda, amit egy jól elkészített espressotól várunk és kapunk. Jó cremához jó karos kell és a fenti feltételek betartása.

Nem gőzöl tejet, jajajajajajaj mi lesz most?

Nem iszok tejes kávét. 

  • 2021.02.26

Hóvégi menük: olcsó, takarékos és gazdaságos

Itt a hónap és a tél vége is, így menüsorozatunk utolsó téli számában spórolós menüket állítottunk össze. A hentest nem nagyon kell miatta zaklatni, és a rengeteg zöldség nem csak a pénztárcánkat kíméli, de a szervezetünknek is jót tesz így tél végén.

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.

  • 2021.02.24

Krumplis tészta nagyon újragondolva

Burgonya, barnított vaj, tészta -lasagne, vagy lebbencs- és kész a hóvégi, szerethető és spórolós főétel.