Miért főzök még mindig kotyogóssal kávét?

Miért főzök még mindig kotyogóssal kávét?

Pontosabban Bialetti Brikkával. Van ez az őskövület szekta, akik reggel kibotorkálnak a konyhába, tekerik a vasat (alumíniumot), vagy csak tekernék, és anyáznak, mert előző nap a háztartás erősebb tagja főzte az utolsó kávét, ütögetik a kuka oldalához a szűrőkosarat és ásítozva várják hogy lefőjön a kávé. Őskövületi szokásuk a legmodernebb eszméknek is megfelel.

A kotyogós környezettudatos

Aranyos, hogy a kapszulák gyűjthetők, aztán a dobozukkal és a piacokat elárasztó utángyártott műanyag kapszulákkal mégis mi lesz? És ha gyűjthető, attól még azokat gyártani és újrahasznosítani, és ezek között a pontok között hurcolni kell. A kotyogós életben nincs mit gyűjteni, havonta egy darab üres kávészacskó szemetet termelünk a kávévásárlással, slussz. 

A kotyogósnak nincs amortizációja, nincs szervizköltsége, élettartama nagyjából a sírig, mármint a használó sírjáig tart. 

A kotyogós spórol

A csúcskotyogós, egy Bialetti Brikka 14 000 Forint, van már indukcióson működő kiadás is. Egy kávé, ha fellépünk a már igen korrekt minőségeket tartalmazó 8000 Ft/kg körüli kategóriába még mindig 80 Ft körül lesz. És az már egy igen jó kávé, némiképp túl is van tolva, mert 5000 Forintnál kezdődnek a mindennapokra megfelelő termékek, ami kb. 50 Forint kávénként.   

A kotyogós nem romlik el

Ezen nincs mit részletezni, tíz év alatt se romlik el semennyire. 

A kotyogós nem foglal helyet

Ezt se kell részletezni, pici, nagyjából örök bérelt helye van a legkisebb gázrózsán, ami a kotyogósnak lett tervezve. A halálom bármi, ami a konyhapulton van, ez nincs ott. Jó, van, aki szereti a kávéfőzőjét a konyhapulton:

Nem ül meg rajta a por, nem kell takarítani

Hát nem jellemző valahogy ez sem.

Az illat

A lefőtt kávé mindent beterítő illatát a kotyogósok, pláne a nyitott tetővel működtetett kotyogósok terítik szét a legintenzívebben.

Hogy lesz crema? Sehogy se lesz

A frissen pörkölt kávéban a nyomás emulgálja az abban található olajokat, ami selymes habként ül ki a kávénk tetejére. Öreg, régóta tárolt kávétól annak lecsökkent CO2 tartalma miatt ne sokat várjunk, egyes termőterületek feldolgozási módszere is befolyásolja a kávé olajtartalmát, az se mindegy mennyi a kávéban a cukor, a robusta erősebb cremát ad, mint az arabica, tehát a crema több összetevős dolog. 

Sima kotyogós az összes feltétel megtartása mellet sem tudja azt a nyomást, ami ehhez kell, és a Brikka, bár ad egy könnyű cremát (Brikkrema), az nem az a sűrű csoda, amit egy jól elkészített espressotól várunk és kapunk. Jó cremához jó karos kell és a fenti feltételek betartása.

Nem gőzöl tejet, jajajajajajaj mi lesz most?

Nem iszok tejes kávét. 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.