Mindennek a teteje: szicíliai mandulás csók

Mindennek a teteje: szicíliai mandulás csók

Mivel édességben Szicíliai az egyik legjobb, az ünnepekre sorra veszünk pár fantasztikus helyi süteményt. Ez itt a pizzicotti di pasta di mandorle (pidzikotti di paszta di mándorle), azaz mandulás csók.

  • 250 g hámozott mandula
  • 2 db tojásfehérje
  • 1 citrom reszelt héja
  • 250 g cukor
  • 1/2 tkanál mandulaaroma

Egy késes darálóban porítom a mandulát, hozzáadom a cukrot és porítom, hozzáadom a tojásfehérjéket, a citromhéjat és az aromát, egyenletes masszát dolgozok belőle.

A masszából 30 g körüli -kb diónyi- gombócokat formázok vizes kézzel és mindegyiket porcukorba nyomom, majd kissé szétlapítom a gombócokat úgy, hogy középen egy kicsit benyomom őket.

Egy éjszakát -legalább 4 órát- pihentetem a gombócokat a hűtőszekrényben.

Sütőpapíron, 180 C fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt készre sütöm. 

Ez meg itt a túrótortájuk:

Ez pedig a krémes táskájuk:

  • 2021.02.27

Itt a tavasz, a tojásos nokedli ideje!

A tavasz kötelező kelléke a tojásos nokedli salátával. Mivel saláta már egész évben van, akár ezeken a kora tavaszi, napsütéses napokon is elkészíthetjük ezt a kedves komfortételt. 

  • 2021.02.26

Hóvégi menük: olcsó, takarékos és gazdaságos

Itt a hónap és a tél vége is, így menüsorozatunk utolsó téli számában spórolós menüket állítottunk össze. A hentest nem nagyon kell miatta zaklatni, és a rengeteg zöldség nem csak a pénztárcánkat kíméli, de a szervezetünknek is jót tesz így tél végén.

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.