Mivel várjunk vendégeket? II.: vegánok

Mivel várjunk vendégeket? II.: vegánok

Ha vegyes a társaság, nem túl valószínű, hogy főznék többfélét, inkább ízletes vegán fogásokat készítenék, és kiraknék sok sajtot és sonkákat a többieknek, amelyeket nagyon jól lehet kombinálni a hideg növényi ételekkel. Így legalább esznek rendesen zöldséget a nem vegánok is. 

Mi a vegán?

A vegánok semmiféle állati eredetű terméket nem fogyasztanak, ezért érdemes kicsit átgondolni, mik az állati eredetű élelmiszerek. Minden, ami állatból van, vagy állatból jött ki, íme egy lista, hogy ne kelljen visszakérdezni:

  • hús
  • vörösáru, felvágottak, kolbász, stb.
  • hal
  • belsőségek
  • tojás
  • tejtermékek
  • méz
  • zselatin és egyes élelmiszeripari adalékanyagok

Egy vegán személy nem egyenlő a radikális sötétzöldekkel, ráadásul vendégségről beszélünk, a hülyékkel nem kell barátkozni, és a vendéglátó se legyen hülye, ha a tesó nője vegán, nem jelenti azt hogy egész este a bőrcipőnkről fog vitatkozni, úgyhogy nem kell provokálni sem. 

Adni kell neki finomat és békén hagyni. Az alábbi fogások kenyérrel és pitával is feladhatók. 

Receptek
 

Gesztenyehummusz

  • 20 dkg főtt gesztenye
  • 1 dl tahini
  • 1 pici gerezd fokhagyma szétnyomkodva
  • 1 tkanál őrölt római kömény

Az alapanyagokat simára turmixolom annyi vízzel hogy szépen kenhető legyen. 

Gyümölcsökkel különösen jó.

 

Töltött szőlőlevél

  • 1 doboz szőlőlevél konzerv, vagy zsenge szőlőlevél (tavasszal)
  • 10 dkg rizs
  • 1 csokor koriander vagy kapor finomra vágva ki melyiket szereti jobban
  • 1 csokor menta finomra vágva
  • 1 ekanál édesköménymag durvára törve
  • 1 ekanál kömény durvára törve
  • 1 ekanál dióolaj
  • 1 tkanál őrölt fekete bors

A rizst félig megfőzöm, kikeverem a többi alapanyaggal kivéve a szőlőlevelet. A szőlőlevelekbe töltöm és egy serpenyőbe rakom szorosan egymás mellé a töltéseket. Megspriccelem az olajjal, felöntöm annyi vízzel, ami a töltések feléig ér és fedő alatt finoman gyöngyözve 15 percig főzöm. 

Hidegen jobb. 

 

Tökmagos pesto

  • 10 dkg tökmag
  • 5 dkg napraforgómag
  • 2 nagy csokor petrezselyem
  • 1 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • 1 pici gerezd fokhagyma
  • 1 ekanál frissen facsart citromlé
  • juharszirup

Az alapanyagokat durvára darálom. Tálaláskor juharsziruppal meglocsolom. Paradicsommal nagyon finom. 

Padlizsánkrém:

Desszertek:
 

Matcha és kókusz puding

  • 2 dl kókusztejszín
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál matcha tea
  • 9 g stabark, vagy 2 g agaragar, vagy 6 g pektin (növényi zselésítők) 
  • 2 csipet fahéj
  • 1/4 rúd vanília 
  • 1 csipet só

A tejszínt a cukorral, virággal, vaníliával, fahéjjal és a zselésítővel 5 percig kevergetve forralom, a vanília magjait belekaparom. A teát 2-3 evőkanál vízben feloldom, ehhez szükséges lesz egy teaecset, vagy akinek van tálaláshoz finom szőrű egyéb ecsete, azzal is meg tudja oldani, a teaport nem könnyű simára keverni vízzel, villával, habverővel nem fog sikerülni. Amikor szépen kikevertem, a tejszínhez keverem. Formába öntöm és hűtőszekrényben behűtöm.

Tálaláskor vizet forralok, a formát belemerítem 30 másodpercre (a víz bele ne menjen a formába!), így könnyen kicsúszik egy tányérba. 

Erdei gyümölcs jól illik hozzá.

  • 2020.12.03

Miért nem eszünk gyümölcsöt desszertnek?

Tulajdonképpen mindegy ki miért nem, csak gondoltam szólok, van ez a lehetőség, éljetek vele, főleg a nagy hajtásban jó szolgálatot tesz néhány pikánsabb ízű gyümölcs kicsumázva, felszeletelve, étkezés után, bejgli helyett. 

  • 2020.12.02

Hogyan rakjak össze egy sajttálat?

Tejfölországban nem nagyon megy ez a sajttál-téma, pedig érdemes ismerkedni, pláne ünnepek alatt sok terhet levesz a láthatatlan munkás válláról, ha desszertnek elég készen vásárolt sajtokat szeletelni és gusztán adjusztálni. Sajtszerető családban nagy sikere lesz. 

  • 2020.12.01

Sütöttem egy klasszik túrótortát, elég stabil lett

Előre kell bocsájtanom, hogy ez nem az a krémes-gyümölcsös verzió. Ez egy szép tömör sütemény, amiből nyugodtan lehet nagyot csinálni, mert két nap után is isteni. Vagy még jobb is.