- Címkék:
- Karácsony Gergely
- vegán
- vendégség
Mi a vegán?
A vegánok semmiféle állati eredetű terméket nem fogyasztanak, ezért érdemes kicsit átgondolni, mik az állati eredetű élelmiszerek. Minden, ami állatból van, vagy állatból jött ki, íme egy lista, hogy ne kelljen visszakérdezni:
- hús
- vörösáru, felvágottak, kolbász, stb.
- hal
- belsőségek
- tojás
- tejtermékek
- méz
- zselatin és egyes élelmiszeripari adalékanyagok
Egy vegán személy nem egyenlő a radikális sötétzöldekkel, ráadásul vendégségről beszélünk, a hülyékkel nem kell barátkozni, és a vendéglátó se legyen hülye, ha a tesó nője vegán, nem jelenti azt hogy egész este a bőrcipőnkről fog vitatkozni, úgyhogy nem kell provokálni sem.
Adni kell neki finomat és békén hagyni. Az alábbi fogások kenyérrel és pitával is feladhatók.
Receptek
Gesztenyehummusz
- 20 dkg főtt gesztenye
- 1 dl tahini
- 1 pici gerezd fokhagyma szétnyomkodva
- 1 tkanál őrölt római kömény
- só
Az alapanyagokat simára turmixolom annyi vízzel hogy szépen kenhető legyen.
Gyümölcsökkel különösen jó.
Töltött szőlőlevél
- 1 doboz szőlőlevél konzerv, vagy zsenge szőlőlevél (tavasszal)
- 10 dkg rizs
- 1 csokor koriander vagy kapor finomra vágva ki melyiket szereti jobban
- 1 csokor menta finomra vágva
- 1 ekanál édesköménymag durvára törve
- 1 ekanál kömény durvára törve
- 1 ekanál dióolaj
- 1 tkanál őrölt fekete bors
- só
A rizst félig megfőzöm, kikeverem a többi alapanyaggal kivéve a szőlőlevelet. A szőlőlevelekbe töltöm és egy serpenyőbe rakom szorosan egymás mellé a töltéseket. Megspriccelem az olajjal, felöntöm annyi vízzel, ami a töltések feléig ér és fedő alatt finoman gyöngyözve 15 percig főzöm.
Hidegen jobb.
Tökmagos pesto
- 10 dkg tökmag
- 5 dkg napraforgómag
- 2 nagy csokor petrezselyem
- 1 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
- 1 pici gerezd fokhagyma
- 1 ekanál frissen facsart citromlé
- juharszirup
- só
Az alapanyagokat durvára darálom. Tálaláskor juharsziruppal meglocsolom. Paradicsommal nagyon finom.
Padlizsánkrém:
Desszertek:
Matcha és kókusz puding
- 2 dl kókusztejszín
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál matcha tea
- 9 g stabark, vagy 2 g agaragar, vagy 6 g pektin (növényi zselésítők)
- 2 csipet fahéj
- 1/4 rúd vanília
- 1 csipet só
A tejszínt a cukorral, virággal, vaníliával, fahéjjal és a zselésítővel 5 percig kevergetve forralom, a vanília magjait belekaparom. A teát 2-3 evőkanál vízben feloldom, ehhez szükséges lesz egy teaecset, vagy akinek van tálaláshoz finom szőrű egyéb ecsete, azzal is meg tudja oldani, a teaport nem könnyű simára keverni vízzel, villával, habverővel nem fog sikerülni. Amikor szépen kikevertem, a tejszínhez keverem. Formába öntöm és hűtőszekrényben behűtöm.
Tálaláskor vizet forralok, a formát belemerítem 30 másodpercre (a víz bele ne menjen a formába!), így könnyen kicsúszik egy tányérba.
Erdei gyümölcs jól illik hozzá.