Pazar és olcsó köretek az ünnepre, vagy holnapra

Pazar és olcsó köretek az ünnepre, vagy holnapra

Télen sem, sőt, télen kell a legkevésbé lemondani a zöldségekről, mert a gyökérzöldségek, gumók, sütőtökök, olajos magok zseniális alapanyagok. Az alábbi fogások főételként és köretként is kiválóan működnek, és elég extrásak az ünnepi asztalra is. A receptek kivétel nélkül vegánok , így akkor is alkalmazhatók ha vegán vendég érkezik és azt se tudjuk merre legyünk arccal. 

  
Kókusztejben sült téli zöldségek
  • 25 dkg sárgarépa
  • 25 dkg fehérrépa
  • 25 dkg csicsóka
  • 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1/2 hüvelykujjnyi gyömbér lereszelve
  • 1/2 l kókusztej (sűrű konzerv, nem híg ital!)

A zöldségeket megtisztítom, kisujjnyi csíkokra vágom, egy tűzálló edénybe fektetem. A kókusztejet kikeverem a fokhagymával, gyömbérrel, sózom és a zöldségekre öntöm.

150 C fokos sütőben másfél órát sütöm.

Hidegen is jó. Önmagában is megáll bőven, a zsíros kókusztól laktató, a csicsókától füstös ízű fogás. 

1/2 liter extra kókusztejjel pürésítve finom krémleves lesz belőle. 

 
Fokhagymás, fűszeres sütőtök
  • 2 db Hokkaido sütőtök
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 5 szál rozmaring
  • 1 dl olívaolaj

A tököt tenyérnyi darabokra vágom. A fokhagymát szétzúzom, kikeverem az olajjal.

A tököket egy tűzálló tálba rakom, sózom és szétkenem rajtuk a fokhagymás olajat. 

200 C fokos sütőben addig sütöm, amíg a sütőtök húsa megpuhul.  

Sültekhez, magában.

 
Sült zeller, répa és földimogyoró
  • 1 kisebb zellergumó meghámozva, lereszelve
  • 4 db répa meghámozva, legyalulva
  • 1 marék pörkölt földimogyoró
  • 1 fej föröshagyma finom szeletekre vágva
  • 1 csokor koriander vagy petrezselyem durvára vágva
  • csilipaprika ízlés szerint
  • 2 dl saláta felöntőlé, elkészítés a LINKEN
  • 2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj

Az olajat tűzforróra hevítem, aranybarnára sütöm benne a zellert, egy szagtalan törlőpapírra szedem és szétteregetm, hogy ne egymáson punnyadjanak.

Az alapanyagokat összekeverem, meglocsolom a saláta felöntőlével és a sült zellerrel megszórva tálalom.

Sültekhez, halhoz, magában.

 
Klasszikus ecetes babsaláta
  • 1/2 kg salátának való, nagyszemű bab, vagy amilyen van
  • 2 fej vöröshagyma finom szeletekre vágva
  • 2 dl saláta felöntőlé, elkészítés a LINKEN
  • 3 db babérlevél
  • 1 fej fokhagyma keresztben kettévágva
  • 10 szem fekete bors

A babot egy éjszakára kétszeres mennyiségű vízben beáztatom. Másnap a fokhagymával, a babérlevéllel és a borssal, sós vízben éppen puhára főzöm. Leszűröm, elkeverem a hagymával és leöntöm a felöntőlével. Egy éjszakát a hűtőszekrényben hagyom összeérni.

Nehéz, zsíros sültekhez, vagy akár az itt alul említett sült téli zöldségek mellé köretnek.

 
Sült téli zöldségek
  • 1/2 kg csicsóka megtisztítva
  • 1/2 kg sárgarépa meghámozva
  • 1/2 kg fehérrépa meghámozva
  • 1/2 kg karfiol
  • 1/2 kg padlizsán (kicsik)
  • 1/2 kg sütőtök
  • 20 gerezd fokhagyma 
  • 2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj

A zöldségeket nagyjából hasonló méretű, fél-negyedtenyérnyi darabokra vágom.

Egy tűzálló tálba rakom a zöldségeket szorosan, megsózom, meglocsolom az olajjal és 180 fokos sütőben másfél órát sütöm. Néha kanállal összeszedek az alján egy kis olajat és a tetejére locsolom.

Savanyúsággal magában, főzelékekre feltétnek és köretnek. 

  • 2020.12.03

Miért nem eszünk gyümölcsöt desszertnek?

Tulajdonképpen mindegy ki miért nem, csak gondoltam szólok, van ez a lehetőség, éljetek vele, főleg a nagy hajtásban jó szolgálatot tesz néhány pikánsabb ízű gyümölcs kicsumázva, felszeletelve, étkezés után, bejgli helyett. 

  • 2020.12.02

Csodadesszert főzés nélkül: kávé, datolya, joghurt

Ismét egy ünnepi, mégis nevetségesen egyszerűen elkészíthető, ráadásul tápláló, minőségi desszert.

  • 2020.12.02

Hogyan rakjak össze egy sajttálat?

Tejfölországban nem nagyon megy ez a sajttál-téma, pedig érdemes ismerkedni, pláne ünnepek alatt sok terhet levesz a láthatatlan munkás válláról, ha desszertnek elég készen vásárolt sajtokat szeletelni és gusztán adjusztálni. Sajtszerető családban nagy sikere lesz.