Retro édesség 4 tartós alapanyagból: grillázs szelet

Retro édesség 4 tartós alapanyagból: grillázs szelet

A grillázs szelet egy picit munkás, ám gyakorlatot, sütést nem igényel, a végeredményt mégis nagyon lehet szeretni. Az alap retro változat mellett mutatunk egy izgalmasabb megoldást is. 

  • 1 csomag téglalap alakú ostyalap
  • 25 dkg dió (esetünkben sózott földimogyoró, olcsóbb és izgalmasabb a végeredmény)
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg vaj, mentes és vegán változatba a szűz kókuszzsír egész jó megoldás

Mozsár jó ha van kéznél.

A cukrot karamellizálom, belekeverem a durvára tört magokat. Egy sütőpapírra öntöm, hagyom kikeményedni. Amikor már üvegszerűen törik, mozsárban durvára tört fűszerhez hasonló szemcseméretűre töröm.

Kikeverem a zsiradékkal és a lapokat kb. 1/2 cm vastagon megkenem, majd egymásra helyezem, a tetején ne legyen töltelék. 

Rárakok egy tálcát/tepsit és hideg helyen egy éjszakára lesúlyozom. 

Komoly energiaszelet, aki végképp megúszósban utazik megtöltheti vajjal kikevert kakóporral és cukorral, mamám rendszeresen tartott ebből a változatból a kamrában a biztonság kedvéért. 

A lakodalmas, még tartalmasabb változatban a zsiradékot 2 egész tojással és 25 dkg cukorral gőz felett sűrűre főzik. Az egy lágyabb, ízlésemnek túl édes végeredményt ad és sokkal munkásabb. 

A cukrot pedig így kell karamellizálni: 

  • 2020.12.05

Gyümölcshab készítése

Nem egy rakétatudomány, jól megválasztott alapanyaggal mégis elég népszerű a gyümölcshab, akár ünnepi asztalra is oda lehet rakni.

  • 2020.12.04

Ne becsüld le a laskagombát, csodás alapanyag!

A legkönnyebben beszerezhető gombák közé tartozik a laska, és rugalmas állaga, finom íze sok lehetőséget ad az elkészítésére. 

  • 2020.12.03

Miért nem eszünk gyümölcsöt desszertnek?

Tulajdonképpen mindegy ki miért nem, csak gondoltam szólok, van ez a lehetőség, éljetek vele, főleg a nagy hajtásban jó szolgálatot tesz néhány pikánsabb ízű gyümölcs kicsumázva, felszeletelve, étkezés után, bejgli helyett.