Retro édesség 4 tartós alapanyagból: grillázs szelet

Retro édesség 4 tartós alapanyagból: grillázs szelet

A grillázs szelet egy picit munkás, ám gyakorlatot, sütést nem igényel, a végeredményt mégis nagyon lehet szeretni. Az alap retro változat mellett mutatunk egy izgalmasabb megoldást is. 

  • 1 csomag téglalap alakú ostyalap
  • 25 dkg dió (esetünkben sózott földimogyoró, olcsóbb és izgalmasabb a végeredmény)
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg vaj, mentes és vegán változatba a szűz kókuszzsír egész jó megoldás

Mozsár jó ha van kéznél.

A cukrot karamellizálom, belekeverem a durvára tört magokat. Egy sütőpapírra öntöm, hagyom kikeményedni. Amikor már üvegszerűen törik, mozsárban durvára tört fűszerhez hasonló szemcseméretűre töröm.

Kikeverem a zsiradékkal és a lapokat kb. 1/2 cm vastagon megkenem, majd egymásra helyezem, a tetején ne legyen töltelék. 

Rárakok egy tálcát/tepsit és hideg helyen egy éjszakára lesúlyozom. 

Komoly energiaszelet, aki végképp megúszósban utazik megtöltheti vajjal kikevert kakóporral és cukorral, mamám rendszeresen tartott ebből a változatból a kamrában a biztonság kedvéért. 

A lakodalmas, még tartalmasabb változatban a zsiradékot 2 egész tojással és 25 dkg cukorral gőz felett sűrűre főzik. Az egy lágyabb, ízlésemnek túl édes végeredményt ad és sokkal munkásabb. 

A cukrot pedig így kell karamellizálni: 

  • 2021.02.26

Hóvégi menük: olcsó, takarékos és gazdaságos

Itt a hónap és a tél vége is, így menüsorozatunk utolsó téli számában spórolós menüket állítottunk össze. A hentest nem nagyon kell miatta zaklatni, és a rengeteg zöldség nem csak a pénztárcánkat kíméli, de a szervezetünknek is jót tesz így tél végén.

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.

  • 2021.02.24

Rizs chips olcsón, olaj nékül

A riszből készült chipsek meghökkentően drágák, de ezeket otthon is el lehet készíteni és aki még olajat sem akar látni rajta, az se baj.