Miért nagy szám az édesburgonya?

Miért nagy szám az édesburgonya?

Sokoldalú, fantasztikusan édes, krémes zöldség az édesburgonya, számtalan extra felhasználási lehetőséggel. 

Az édesburgonya nem rokona a burgonyának, magyar neve a formai hasonlóság miatt történhetett meg. Íze és krémessége miatt nem csak köretként lehet hasznosítani, hanem édességeket is tudunk vele készíteni, elsősorban a tejtermékeket, tojást kerülők számára nyújt fantasztikus lehetőségeket.

Meg azoknak is, akiknek pont nincs otthon ezekből, mégis sütne valami jót. 

Alap, a köret

Az édesburgonyákat meghámozom, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom, sózom és meglocsolom egy kevés olajjal. 180 C fokon egy óra alatt puhára sül. 

Vegyes téli zöldségköretbe is jó választás 

Krémlevesnek pont úgy jó, mint a sütőtök

Csokoládékrém mindentől mentesen
  • 20 dkg sült édesburgonya
  • 3 ekanál kakaópor
  • 5 dkg kimagozott datolya
  • 1/2 citrom frissen facsart leve
  • cukor ízlés szerint

Az alapanyagokat simára turmixolom. Szerintem nem kell cukrozni, az édesburgonya és a datolya bőven édesítik.

Főétel

Sózott földimogyoróval, friss újhagymával, reszelt répával és fehérrépával kiegészítve a sült édesburgonyát kész a kiadós főétel, mondhatni saláta. Igény szerint csiliszósszal, vagy paprikamag olajjal meglocsolva.

Répatortába is reszelhető répa helyett

  • 2020.12.04

Ne becsüld le a laskagombát, csodás alapanyag!

A legkönnyebben beszerezhető gombák közé tartozik a laska, és rugalmas állaga, finom íze sok lehetőséget ad az elkészítésére. 

  • 2020.12.03

Miért nem eszünk gyümölcsöt desszertnek?

Tulajdonképpen mindegy ki miért nem, csak gondoltam szólok, van ez a lehetőség, éljetek vele, főleg a nagy hajtásban jó szolgálatot tesz néhány pikánsabb ízű gyümölcs kicsumázva, felszeletelve, étkezés után, bejgli helyett. 

  • 2020.12.02

Csodadesszert főzés nélkül: kávé, datolya, joghurt

Ismét egy ünnepi, mégis nevetségesen egyszerűen elkészíthető, ráadásul tápláló, minőségi desszert.