Az édesburgonya nem rokona a burgonyának, magyar neve a formai hasonlóság miatt történhetett meg. Íze és krémessége miatt nem csak köretként lehet hasznosítani, hanem édességeket is tudunk vele készíteni, elsősorban a tejtermékeket, tojást kerülők számára nyújt fantasztikus lehetőségeket.
Meg azoknak is, akiknek pont nincs otthon ezekből, mégis sütne valami jót.
Alap, a köret
Az édesburgonyákat meghámozom, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom, sózom és meglocsolom egy kevés olajjal. 180 C fokon egy óra alatt puhára sül.
Vegyes téli zöldségköretbe is jó választás
Krémlevesnek pont úgy jó, mint a sütőtök
Csokoládékrém mindentől mentesen
- 20 dkg sült édesburgonya
- 3 ekanál kakaópor
- 5 dkg kimagozott datolya
- 1/2 citrom frissen facsart leve
- só
- cukor ízlés szerint
Az alapanyagokat simára turmixolom. Szerintem nem kell cukrozni, az édesburgonya és a datolya bőven édesítik.
Főétel
Sózott földimogyoróval, friss újhagymával, reszelt répával és fehérrépával kiegészítve a sült édesburgonyát kész a kiadós főétel, mondhatni saláta. Igény szerint csiliszósszal, vagy paprikamag olajjal meglocsolva.