Az édesburgonya nem rokona a burgonyának, magyar neve a formai hasonlóság miatt történhetett meg. Íze és krémessége miatt nem csak köretként lehet hasznosítani, hanem édességeket is tudunk vele készíteni, elsősorban a tejtermékeket, tojást kerülők számára nyújt fantasztikus lehetőségeket.
Meg azoknak is, akiknek pont nincs otthon ezekből, mégis sütne valami jót.
Alap, a köret
Az édesburgonyákat meghámozom, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom, sózom és meglocsolom egy kevés olajjal. 180 C fokon egy óra alatt puhára sül.
![](/data/articles/25/250/article-25005/edesburgonyakoret_fit_800x10000.jpg?key=e8a5237c2550c7873264534d27f573b7)
Vegyes téli zöldségköretbe is jó választás
Krémlevesnek pont úgy jó, mint a sütőtök
Csokoládékrém mindentől mentesen
![](/data/articles/25/250/article-25005/popcorncsokoladekremedesburgonya_fit_800x10000.jpg?key=f8e5b7f34f8fb6778034cb1beb70e4aa)
- 20 dkg sült édesburgonya
- 3 ekanál kakaópor
- 5 dkg kimagozott datolya
- 1/2 citrom frissen facsart leve
- só
- cukor ízlés szerint
Az alapanyagokat simára turmixolom. Szerintem nem kell cukrozni, az édesburgonya és a datolya bőven édesítik.
Főétel
Sózott földimogyoróval, friss újhagymával, reszelt répával és fehérrépával kiegészítve a sült édesburgonyát kész a kiadós főétel, mondhatni saláta. Igény szerint csiliszósszal, vagy paprikamag olajjal meglocsolva.
![](/data/articles/25/250/article-25005/edesburgonyasalata_fit_800x10000.jpg?key=ed0621b766d788472c0ddee4ca792b43)