Miért nagy szám az édesburgonya?

Miért nagy szám az édesburgonya?

Sokoldalú, fantasztikusan édes, krémes zöldség az édesburgonya, számtalan extra felhasználási lehetőséggel. 

Az édesburgonya nem rokona a burgonyának, magyar neve a formai hasonlóság miatt történhetett meg. Íze és krémessége miatt nem csak köretként lehet hasznosítani, hanem édességeket is tudunk vele készíteni, elsősorban a tejtermékeket, tojást kerülők számára nyújt fantasztikus lehetőségeket.

Meg azoknak is, akiknek pont nincs otthon ezekből, mégis sütne valami jót. 

Alap, a köret

Az édesburgonyákat meghámozom, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom, sózom és meglocsolom egy kevés olajjal. 180 C fokon egy óra alatt puhára sül. 

Vegyes téli zöldségköretbe is jó választás 

Krémlevesnek pont úgy jó, mint a sütőtök

Csokoládékrém mindentől mentesen
  • 20 dkg sült édesburgonya
  • 3 ekanál kakaópor
  • 5 dkg kimagozott datolya
  • 1/2 citrom frissen facsart leve
  • cukor ízlés szerint

Az alapanyagokat simára turmixolom. Szerintem nem kell cukrozni, az édesburgonya és a datolya bőven édesítik.

Főétel

Sózott földimogyoróval, friss újhagymával, reszelt répával és fehérrépával kiegészítve a sült édesburgonyát kész a kiadós főétel, mondhatni saláta. Igény szerint csiliszósszal, vagy paprikamag olajjal meglocsolva.

Répatortába is reszelhető répa helyett

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.

  • 2021.02.24

Rizs chips olcsón, olaj nékül

A riszből készült chipsek meghökkentően drágák, de ezeket otthon is el lehet készíteni és aki még olajat sem akar látni rajta, az se baj. 

  • 2021.02.23

Tiszta rizslisztből gyúrt tészta formázása

A rizsliszt gluténmentes, ezért rendkívül nehezen formázható, törik, szakad, rettenet. Az alábbiakban mutatunk egy trükköt a formázásra, töltésre, hogy színtiszta rizslisztből is tudjatok finomakat főzni, mert a rizsliszt nem csak gluténmentes, hanem kifejezetten finom, édeskés alapanyag is, és a töltött tésztát megsütve szuper roppanósságot lehet belőle előcsalogatni.