Vaj házilag, de még milyen vaj!

Vaj házilag, de még milyen vaj!

Aki verte már addig keményre a habtejszínt, hogy az túlmenve kicsapódott, ismeri a folyamatot. Így készül a vaj.

Sorozatunkban a szomszéd Őzike és Kamilla tejét hasznosítjuk, korábbi részek itt. 

A tejet felforralom, ami nem olyan egyszerű, de ezzel már foglalkoztunk itt. Hagyom kihűlni és a tetejéről egy merőkanállal leszedem a tejszínt. Őzike esetében ez kb. 10%. Bolti tejjel nem érdemes vergődni, nagyon kevés tejszínt lehet kinyerni belőle, ahogy bolti tejszínből is legalább 30% zsírtartalmúval érdemes próbálkozni.

A tejszínt egy habverővel addig verem -köpülöm a megfelelő szakkifejezés- amig kicsapódik. Akkor még egy picit köpülök rajta, majd az írót leöntöm. A vajat hideg víz alatt leöblítem, jöjjön ki az összes író. 

Készen van.

Fűszervajnak csodás, ennek elkészítéséhez az alábbiakat lehet hozzágyúrni, sót mindenképpen tegyetek mindbe. Az arányok: 2 rész vaj egy rész fűszer:

  • finomra vágott fokhagyma + finomra vágott zöldfűszer (petrezselyem, zsálya, kakukkfű, koriander)
  • lepirított darált gomba + kevés kávé
  • párolt sötét trombitagomba + kakukkfű + fokhagyma
  • csili + citromhéj + fokhagyma
  • durvára tört dió + fokhagyma + kakukkfű
  • fokhagyma + koriandermag + római kömény + füstölt fűszerpaprika + édesköménymag + zöld koriander
  • gyömbér + fokhagyma + kardamommag + fekete kömény + kurkuma
  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.