- Címkék:
- vaj
- boldogsajtészítősorozat
Sorozatunkban a szomszéd Őzike és Kamilla tejét hasznosítjuk, korábbi részek itt.
A tejet felforralom, ami nem olyan egyszerű, de ezzel már foglalkoztunk itt. Hagyom kihűlni és a tetejéről egy merőkanállal leszedem a tejszínt. Őzike esetében ez kb. 10%. Bolti tejjel nem érdemes vergődni, nagyon kevés tejszínt lehet kinyerni belőle, ahogy bolti tejszínből is legalább 30% zsírtartalmúval érdemes próbálkozni.
A tejszínt egy habverővel addig verem -köpülöm a megfelelő szakkifejezés- amig kicsapódik. Akkor még egy picit köpülök rajta, majd az írót leöntöm. A vajat hideg víz alatt leöblítem, jöjjön ki az összes író.
Készen van.
Fűszervajnak csodás, ennek elkészítéséhez az alábbiakat lehet hozzágyúrni, sót mindenképpen tegyetek mindbe. Az arányok: 2 rész vaj egy rész fűszer:
- finomra vágott fokhagyma + finomra vágott zöldfűszer (petrezselyem, zsálya, kakukkfű, koriander)
- lepirított darált gomba + kevés kávé
- párolt sötét trombitagomba + kakukkfű + fokhagyma
- csili + citromhéj + fokhagyma
- durvára tört dió + fokhagyma + kakukkfű
- fokhagyma + koriandermag + római kömény + füstölt fűszerpaprika + édesköménymag + zöld koriander
- gyömbér + fokhagyma + kardamommag + fekete kömény + kurkuma