Két hete nem ettem cukrot, élek még?

Két hete nem ettem cukrot, élek még?

A száznapos vegán kísérlet mellékkörülménye, hogy nem eszek hozzáadott cukrot, vagy hozzáadott cukrot tartalmazó terméket, a hatása mégis ennek erősebb, sőt, a cukormegvonás következménye meghökkentő. Tényleg úgy van, ahogy a szakemberek mondják. 

A száznapos vegán étrend előzményeiről itt, az első tíz napról pedig itt olvashattok.

A hozzáadott cukrot nem azért vontam meg, mert az állati eredetű lenne, hiszen nem az, hanem féltem a vegán étrend megvonásai miatt kialakuló esetleges kompenzációs, frusztrált és hisztériás édességzabálástól. 

Mennyi cukrot ettem előtte? 

A WHO 2015-ös ajánlása szerint napi 25 g vagy kevesebb hozzáadott cukrot kellene fejenként fogyasztani, ehhez képest Magyarországon 2018-ban napi 89 g volt az átlag. Ez kevesebb, mint a kilencvenes években, de az elmúlt tíz évben folyamatosan növekszik.

89 g cukor nagyjából 4-5 evőkanál. A kísérlet megkezdése előtt pár hétig méregettem, vajon nálam hogy áll ez a mennyiség, és nem sokkal a hazai átlag alatt teljesítettem, amitől kicsit megijedtem, mert az sokkal több, mint amennyit a tudomány jogosnak ítél. A kajanapló gyilkos dolog, mindenkinek ki kell egyszer próbálni, fájdalmasan szembesít zabálásainkkal.

Mivel a vegán étrend egyenes folyománya, hogy tejtermékeket nem fogyasztok, az onnan származó természetes cukorbevitel is megszűnt, így a csökkentés még annál is drasztikusabb volt, mintha simán csak a hozzáadott cukorral készített sütikéket vettem volna ki a képletből. Gyümölcsöket előtte is rendszeresen fogyasztottam, az maradt az egyedüli forrás.

Az állítólagos cukorelvonási tüneteket nem tapasztaltam, nem fájt a fejem, nem voltam ingerült, illetve nem voltam ingerültebb a szokásosnál, de egy régóta tartó építkezés közepén elég nehéz pontosan bemérni esetleges ingerültségünk pontos okát. 

Nem vagyok éhes

Mindenki kívülről fújja, hogy a túlzott cukorfogyasztásból még nagyobb cukorfogyasztás és ordító, hisztériás farkaséhség következik, de egészen más a valóságban megélni, hogy ez a számomra is ismerős kiborító kívánás és éhségérzet NINCS. Elmúlt. 

Olyan, mint amikor lekapcsolod a konyhai szagelszívót, vagy kiviszed a kecskét és a tehenet a szobából.

Rendszeresen elfelejtek enni, komótosan készítek ételeket, pedig már régen ennem kellene. Ez előtte elképzelhetetlen volt, az étkezések kalóriabeviteli funkciója sokkal fontosabb volt. Ennem kellett. Hát már nem. Nagyon furcsa és rendkívül felszabadító érzés, csak ajánlani tudom mindenkinek.

A vegán sorozattal párhuzamosan még lehet jelentkezünk ezzel a témával is, bár a két diéta hatásait a későbbiekben elég nehéz lesz szétválasztani, de ez az egy tünet teljesen egyértelműen a cukormegvonás számlájára írható. 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.