Miért jó reggeli a zabkása és miért vigyázz az instanttal?

Miért jó reggeli a zabkása és miért vigyázz az instanttal?

Amióta a vegán étrend kísérletet folytatom, reggelizek. Előtte életvitelszerűen szakaszosan böjtöltem, kora este és másnap dél között legfeljebb vizet és kávét fogyasztottam, de nem vagyok fakír, hogy kétféle, nagy odafigyelést igénylő étrenddel terheljem a szervezetem, így a böjtöt elhagytam és beleálltam a rendszeres reggelizésbe. Amihez elővettem a zabkását, amit ugyan rendszeresen készítek, de nem reggelire, pedig annak ideális. 

A vegán étrend kísérletről itt olvashatsz részletesen.

Abba nem mennék bele, hogy fontos-e a reggeli, vagy nem, ezt egyelőre a tudomány se képes megválaszolni. Ami biztos, a zabkása rendkívül egyszerűen elkészíthető, akár előző este összeállítható, hidegen, melegen és sósan, édesen is működőképes alap. Maga a zab lehet gluténmentes is -a zab maga gluténmentes, de a feldolgozás során szennyeződhet-  és lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, így a reggelente rosszabb inzulinérzékeny szervezetnek sem árt.

Fontos! A tej, a cukor, gyümölcsök, cukros szirupok, lekvárok gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, így akinek ez fontos, ennek megfelelően készítse el. Az instant zabkásák összetevői között általában megtalálható a cukor, fruktóz, glükózszirup, tejcukor, tejpor, amik mind semmissé teszi a zabpehely előnyös tulajdonságait. 

Mielőtt instant zabpelyhet vásárolsz, nézd meg az összetevőket, és ha te magad nem tennéd bele az ott felsorolt alapanyagokat, ne vedd meg, mert a zabpehely akkor is instant, ha te készíted, a gyorsan elkészülő változat főzési ideje 5 perc.

További előnyei:

Elkészítés

Tipp: háromféle zabpehely van a hazai piacon: instant (előfőzött és kiszárított), gyorsan elkészülő (vágott, gőzölt és kiszárított) és hengerelt. Az instantból főleg édesített termékek kaphatóak, ezekkel óvatosan, mindig nézd meg az összetevőket. A hengerelt 20-30 perc alatt fő meg (egész nagy, kemény, lapított szemek). A gyorsan elkészülő a legpraktikusabb választás, kb. 5 perc alatt elkészül. 

Tipp2: apró szemű zabpehely hamarabb elkészül

Tipp3: a zabpelyhet száraz serpenyőben legmagasabb lángon lepirítom és így tárolom. Fantasztikus ízeket hoz ki belőle, gazdagítja a kását, a hengerelt zabpehely is megpirul a hengerelés közben, azt nem kell pirítani.

Tipp4: szoktam készíteni zabpehelylisztből, eljárás ugyanaz, mint zabpehelyből, és melegen kb 2 perc alatt elkészül, az az igazi instant zabpehely

Hidegen

Előző este a megsózott zabpelyhet háromszoros mennyiségű, ízlés szerinti folyadékkal -víz, tej, növényi italok- leöntöm, berakom a hűtőszekrénybe, és reggelre megpuhul.

Melegen

Háromszoros mennyiségű folyadékot forralok, sűrű keverés közben belekeverem a pelyhet, sózom, és alacsony lángon, néha megkeverve kb. 5 percig főzöm, amikor selymes és krémes, akkor készen van. Beáztatva a nagyszeműt előző éjszakára, az is hamar megfő.

Sósan

Alaplében főzöm meg és ízlés szerint fűszerezem. Kiváló köret, vagy hatperces tojással, pácolt tojással, zöldségekkel, pirított gombával tálalva komplett fogás.

A képen a tetején:

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.