A vegán étrend kísérletről itt olvashatsz részletesen.
Abba nem mennék bele, hogy fontos-e a reggeli, vagy nem, ezt egyelőre a tudomány se képes megválaszolni. Ami biztos, a zabkása rendkívül egyszerűen elkészíthető, akár előző este összeállítható, hidegen, melegen és sósan, édesen is működőképes alap. Maga a zab lehet gluténmentes is -a zab maga gluténmentes, de a feldolgozás során szennyeződhet- és lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, így a reggelente rosszabb inzulinérzékeny szervezetnek sem árt.
Fontos! A tej, a cukor, gyümölcsök, cukros szirupok, lekvárok gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, így akinek ez fontos, ennek megfelelően készítse el. Az instant zabkásák összetevői között általában megtalálható a cukor, fruktóz, glükózszirup, tejcukor, tejpor, amik mind semmissé teszi a zabpehely előnyös tulajdonságait.
Mielőtt instant zabpelyhet vásárolsz, nézd meg az összetevőket, és ha te magad nem tennéd bele az ott felsorolt alapanyagokat, ne vedd meg, mert a zabpehely akkor is instant, ha te készíted, a gyorsan elkészülő változat főzési ideje 5 perc.
További előnyei:
- pár perc alatt elkészül
- szagtalan
- előző este bekészíthető
- jól szállítható, tárolható
- sokoldalú
- fehérjeforrással kiegészítve -pl.: tojás, mandula, mogyoróvaj- fehérjéhez is jut a szervezet
Elkészítés
Tipp: háromféle zabpehely van a hazai piacon: instant (előfőzött és kiszárított), gyorsan elkészülő (vágott, gőzölt és kiszárított) és hengerelt. Az instantból főleg édesített termékek kaphatóak, ezekkel óvatosan, mindig nézd meg az összetevőket. A hengerelt 20-30 perc alatt fő meg (egész nagy, kemény, lapított szemek). A gyorsan elkészülő a legpraktikusabb választás, kb. 5 perc alatt elkészül.
Tipp2: apró szemű zabpehely hamarabb elkészül
Tipp3: a zabpelyhet száraz serpenyőben legmagasabb lángon lepirítom és így tárolom. Fantasztikus ízeket hoz ki belőle, gazdagítja a kását, a hengerelt zabpehely is megpirul a hengerelés közben, azt nem kell pirítani.
Tipp4: szoktam készíteni zabpehelylisztből, eljárás ugyanaz, mint zabpehelyből, és melegen kb 2 perc alatt elkészül, az az igazi instant zabpehely
Hidegen
Előző este a megsózott zabpelyhet háromszoros mennyiségű, ízlés szerinti folyadékkal -víz, tej, növényi italok- leöntöm, berakom a hűtőszekrénybe, és reggelre megpuhul.
Melegen
Háromszoros mennyiségű folyadékot forralok, sűrű keverés közben belekeverem a pelyhet, sózom, és alacsony lángon, néha megkeverve kb. 5 percig főzöm, amikor selymes és krémes, akkor készen van. Beáztatva a nagyszeműt előző éjszakára, az is hamar megfő.
Sósan
Alaplében főzöm meg és ízlés szerint fűszerezem. Kiváló köret, vagy hatperces tojással, pácolt tojással, zöldségekkel, pirított gombával tálalva komplett fogás.
A képen a tetején:
- sült ananász+mandula+mogyoróvaj+fahéj