Mutatjuk hogyan készítsd el finoman a csalánt!

Mutatjuk hogyan készítsd el finoman a csalánt!

Nem túl nehéz rátalálni, nem védett és még csak nem is veszélyeztetett, sőt gyomnövény a könnyen felismerhető nagy csalán, és rendkívül finom is.

Szedés

Természetvédelmi területen tilos bármit letépni és forgalmas, vagy szennyezett területen se szabad olyan növényeket összeszedni, amit elfogyasztunk. A friss hajtásokat kell leszedni, a szára rendkívül szívós. A friss hajtások még nem nagyon csípnek, de egy műanyag kesztyű jól jöhet.

Mire való?

A spenóthoz hasonlít, pontosan úgy fel lehet használni, de frissen a csípés miatt nem ehető! Hőkezelni kell, ami úgy néz ki, hogy a megmosott csalánt lobogó forró vízbe dobom egy percre, leszűröm és ezt a megfonnyadt alapanyagot használom. Ha az étel jellege eleve adja a főzést -mártás, leves- nem kell előre hőkezelni, elég megmosni.

Receptek

Palacsinta

A palacsintatésztába -részletek itt- keverek 20% csalánt és nagyon kevés olívaolajjal sütöm ki. Magában is jó, túróval, juhtúróval tovább tölthető.

Mandarinos saláta

  • 2 db mandarin vagy 1 narancs
  • 1 nagy marék csalán
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ekanál olívaolaj
  • 1 ekanál finomra vágott narancshéj

 A citrust meghámozom, gerezdekre bontom, a gerezdeket felszeletelem. A fokhagymát finomra szeletelem, az olívát közepes lángon felhevítem és a fokhagymát éppen megfuttatom rajta, ebbe keverem a megmosott csalánt, éppen megfonnyasztom, essen össze. 

A csalánt elkeverem a mandarinnal, sózom, meghintem a narancshéjjal.

Kiegészíthető kéksajttal, rizzsel, vagy halak, grillezett sajtok mellé nagyszerű köret.

Padlizsán, burgonya, csalán és fokhagyma

A burgonyát meghámozom, felkockázom, a padlizsánt felkockázom. A fokhagymagerezdeket félbevágom. Egy nagy serpenyőben felhevítem az olajat és a zöldségeket beleborítom, és rázogatva magas lángon ressre sütöm. A legvégén adom hozzá a megmosott, leforrázott csalánt és összeforgatom. Tálalásnál megszórom a citromhéjjal.

Magában is megáll, vagy erős köret bármihez, főleg halhoz.

 

 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.