- Címkék:
- vegán
- csalán
- vad zöldség
Szedés
Természetvédelmi területen tilos bármit letépni és forgalmas, vagy szennyezett területen se szabad olyan növényeket összeszedni, amit elfogyasztunk. A friss hajtásokat kell leszedni, a szára rendkívül szívós. A friss hajtások még nem nagyon csípnek, de egy műanyag kesztyű jól jöhet.
Mire való?
A spenóthoz hasonlít, pontosan úgy fel lehet használni, de frissen a csípés miatt nem ehető! Hőkezelni kell, ami úgy néz ki, hogy a megmosott csalánt lobogó forró vízbe dobom egy percre, leszűröm és ezt a megfonnyadt alapanyagot használom. Ha az étel jellege eleve adja a főzést -mártás, leves- nem kell előre hőkezelni, elég megmosni.
Receptek
Palacsinta
A palacsintatésztába -részletek itt- keverek 20% csalánt és nagyon kevés olívaolajjal sütöm ki. Magában is jó, túróval, juhtúróval tovább tölthető.
Mandarinos saláta
- 2 db mandarin vagy 1 narancs
- 1 nagy marék csalán
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ekanál olívaolaj
- 1 ekanál finomra vágott narancshéj
- só
A citrust meghámozom, gerezdekre bontom, a gerezdeket felszeletelem. A fokhagymát finomra szeletelem, az olívát közepes lángon felhevítem és a fokhagymát éppen megfuttatom rajta, ebbe keverem a megmosott csalánt, éppen megfonnyasztom, essen össze.
A csalánt elkeverem a mandarinnal, sózom, meghintem a narancshéjjal.
Kiegészíthető kéksajttal, rizzsel, vagy halak, grillezett sajtok mellé nagyszerű köret.
Padlizsán, burgonya, csalán és fokhagyma
- 25 dkg salátaburgonya, vagy újkrumpli
- 25 dkg padlizsán
- 25 dkg csalán
- 10 gerezd fokhagyma
- 1 dl olívaolaj
- 2 citrom reszelt héja, vagy 4 ekanál sóban eltett citrom finomra vágva, ehhez recept itt
- só
A burgonyát meghámozom, felkockázom, a padlizsánt felkockázom. A fokhagymagerezdeket félbevágom. Egy nagy serpenyőben felhevítem az olajat és a zöldségeket beleborítom, és rázogatva magas lángon ressre sütöm. A legvégén adom hozzá a megmosott, leforrázott csalánt és összeforgatom. Tálalásnál megszórom a citromhéjjal.
Magában is megáll, vagy erős köret bármihez, főleg halhoz.