Ne becsüld le a laskagombát, csodás alapanyag!

Ne becsüld le a laskagombát, csodás alapanyag!

A legkönnyebben beszerezhető gombák közé tartozik a laska, és rugalmas állaga, finom íze sok lehetőséget ad az elkészítésére. 

Savanyúság
  • 500 g laskagomba megtisztítva, ujjnyira csíkozva
  • 1 kis csokor kakukkfű
  • 5 db babérlevél
  • 2 dl 5%-os alma-, vagy borecet
  • 2 dl víz
  • 5 dkg cukor
  • 1 ekanál só
  • 2 ekanál hidegen sajtolt napraforgóolaj

A laskát gyöngyözve forró vízben 3 percig blansírozom. A többi alapanyagot az olaj kivételével addig forralom, amíg a cukor és a só elolvad. Ráöntöm a laskára, meglocsolom az olajjal és hűtőszekrényben hagyom összeérni 2-3 napig.

Érdemes befőttesüvegben elkészíteni, ott jól tárolható az érés alatt. Nem áll el ebben a formában, pár napon belül el kell fogyasztani!

Pörkölt, de inkább paprikás

Le kellett írnom, nincs mit tenni, a laska az egyik legjobb pörköltnekvaló a gombák között. A képen egy kis sötét trombitagombával megbolondítva vár sorsára.

Paprikásnak még jobb, roppanós karaktere nagyon jól megy a hosszabb szafthoz. Pont úgy készül mint a paprikás és pörkölt a linkeken, de a gombát nem kell előpirítani. 

Pörkölt:

Paprikás:

Melegen Füstölt

Otthon is elkészíthető, egy nem sajnált vagy nagyon masszív vaslábos kell hozzá a ráillő fedővel, egy kis bambusz gombócgőzölő tálka és sok alufólia.

  • 500 g laskagomba megtisztítva, ujjnyira csíkozva
  • 1 marék rizs

A lábos aljára rakok egy nagy darab alufóliát, rárakom a rizst, a bambusz gőzölőt, és belerakom a gombát. A lábost felrakom a tűzhelyre a legmagasabb lángra. Amikor a rizs elkezd füstölni, lezárom és a peremet gyorsan jól betekerem alufóliával hogy ne szökjön ki a füst. 

Tíz percig fent hagyom alacsony lángon, majd leveszem, és fél óráig nem nyúlok hozzá. Kicsomagolom, és sóval, paprikamagolajjal, frissen őrölt feketeborssal fűszerezem. 

Extra tipp: Pacalpörköltbe a pacalhoz képest harmadrészben belekeverve, vagy paprikáskrumpliba is szintén harmadrészt felhasználva kiváló extra alapanyag!

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.