- Címkék:
- Ünnepi menü
- gomba
- vegán
- vega
- laskagomba
Savanyúság
- 500 g laskagomba megtisztítva, ujjnyira csíkozva
- 1 kis csokor kakukkfű
- 5 db babérlevél
- 2 dl 5%-os alma-, vagy borecet
- 2 dl víz
- 5 dkg cukor
- 1 ekanál só
- 2 ekanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
A laskát gyöngyözve forró vízben 3 percig blansírozom. A többi alapanyagot az olaj kivételével addig forralom, amíg a cukor és a só elolvad. Ráöntöm a laskára, meglocsolom az olajjal és hűtőszekrényben hagyom összeérni 2-3 napig.
Érdemes befőttesüvegben elkészíteni, ott jól tárolható az érés alatt. Nem áll el ebben a formában, pár napon belül el kell fogyasztani!
Pörkölt, de inkább paprikás
Le kellett írnom, nincs mit tenni, a laska az egyik legjobb pörköltnekvaló a gombák között. A képen egy kis sötét trombitagombával megbolondítva vár sorsára.
Paprikásnak még jobb, roppanós karaktere nagyon jól megy a hosszabb szafthoz. Pont úgy készül mint a paprikás és pörkölt a linkeken, de a gombát nem kell előpirítani.
Pörkölt:
Paprikás:
Melegen Füstölt
Otthon is elkészíthető, egy nem sajnált vagy nagyon masszív vaslábos kell hozzá a ráillő fedővel, egy kis bambusz gombócgőzölő tálka és sok alufólia.
- 500 g laskagomba megtisztítva, ujjnyira csíkozva
- 1 marék rizs
- só
A lábos aljára rakok egy nagy darab alufóliát, rárakom a rizst, a bambusz gőzölőt, és belerakom a gombát. A lábost felrakom a tűzhelyre a legmagasabb lángra. Amikor a rizs elkezd füstölni, lezárom és a peremet gyorsan jól betekerem alufóliával hogy ne szökjön ki a füst.
Tíz percig fent hagyom alacsony lángon, majd leveszem, és fél óráig nem nyúlok hozzá. Kicsomagolom, és sóval, paprikamagolajjal, frissen őrölt feketeborssal fűszerezem.
Extra tipp: Pacalpörköltbe a pacalhoz képest harmadrészben belekeverve, vagy paprikáskrumpliba is szintén harmadrészt felhasználva kiváló extra alapanyag!