Ne becsüld le a laskagombát, csodás alapanyag!

Ne becsüld le a laskagombát, csodás alapanyag!

A legkönnyebben beszerezhető gombák közé tartozik a laska, és rugalmas állaga, finom íze sok lehetőséget ad az elkészítésére. 

Savanyúság
  • 500 g laskagomba megtisztítva, ujjnyira csíkozva
  • 1 kis csokor kakukkfű
  • 5 db babérlevél
  • 2 dl 5%-os alma-, vagy borecet
  • 2 dl víz
  • 5 dkg cukor
  • 1 ekanál só
  • 2 ekanál hidegen sajtolt napraforgóolaj

A laskát gyöngyözve forró vízben 3 percig blansírozom. A többi alapanyagot az olaj kivételével addig forralom, amíg a cukor és a só elolvad. Ráöntöm a laskára, meglocsolom az olajjal és hűtőszekrényben hagyom összeérni 2-3 napig.

Érdemes befőttesüvegben elkészíteni, ott jól tárolható az érés alatt. Nem áll el ebben a formában, pár napon belül el kell fogyasztani!

Pörkölt, de inkább paprikás

Le kellett írnom, nincs mit tenni, a laska az egyik legjobb pörköltnekvaló a gombák között. A képen egy kis sötét trombitagombával megbolondítva vár sorsára.

Paprikásnak még jobb, roppanós karaktere nagyon jól megy a hosszabb szafthoz. Pont úgy készül mint a paprikás és pörkölt a linkeken, de a gombát nem kell előpirítani. 

Pörkölt:

Paprikás:

Melegen Füstölt

Otthon is elkészíthető, egy nem sajnált vagy nagyon masszív vaslábos kell hozzá a ráillő fedővel, egy kis bambusz gombócgőzölő tálka és sok alufólia.

  • 500 g laskagomba megtisztítva, ujjnyira csíkozva
  • 1 marék rizs

A lábos aljára rakok egy nagy darab alufóliát, rárakom a rizst, a bambusz gőzölőt, és belerakom a gombát. A lábost felrakom a tűzhelyre a legmagasabb lángra. Amikor a rizs elkezd füstölni, lezárom és a peremet gyorsan jól betekerem alufóliával hogy ne szökjön ki a füst. 

Tíz percig fent hagyom alacsony lángon, majd leveszem, és fél óráig nem nyúlok hozzá. Kicsomagolom, és sóval, paprikamagolajjal, frissen őrölt feketeborssal fűszerezem. 

Extra tipp: Pacalpörköltbe a pacalhoz képest harmadrészben belekeverve, vagy paprikáskrumpliba is szintén harmadrészt felhasználva kiváló extra alapanyag!

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.

  • 2021.02.24

Rizs chips olcsón, olaj nékül

A riszből készült chipsek meghökkentően drágák, de ezeket otthon is el lehet készíteni és aki még olajat sem akar látni rajta, az se baj. 

  • 2021.02.23

Tiszta rizslisztből gyúrt tészta formázása

A rizsliszt gluténmentes, ezért rendkívül nehezen formázható, törik, szakad, rettenet. Az alábbiakban mutatunk egy trükköt a formázásra, töltésre, hogy színtiszta rizslisztből is tudjatok finomakat főzni, mert a rizsliszt nem csak gluténmentes, hanem kifejezetten finom, édeskés alapanyag is, és a töltött tésztát megsütve szuper roppanósságot lehet belőle előcsalogatni.