Nem minden egészséges, ami vegán

Nem minden egészséges, ami vegán

Bár a száznapos vegán étrendem alatt kifejezetten, és szándékosan elkerültem a vegán cimkés feldolgozott élelmiszereket, a téma mellett nem tudok elmenni. Az élelmiszeripar átölelte a vegánt és rendkívül undorító, alacsony beltartalmi értékű kotyvalékokat hozott létre. 

A szigorúan növényi étrend a vegetariánus étrenddel és az alkalmi húsfogyasztó étrenddel együtt csökkenti egyes betegségek kockázatát. Az okok egyelőre nem világosak, remélhetőleg az egyre nagyobb számú vegán segítségével készülnek hosszútávú tanulmányok a témában. Marketing szempontból a növények és a vegán étrend feltétlenül összeköthetők az egészséges és környezettudatos választással, és itt kezdődnek a bajok. 

Feldolgozás a végsőkig

Szétnéztem a hiperekben is elérhető vegán cimkés termékek között, és egy vegán burgert megvásároltam és megkóstoltam, hogy teljes legyen a kép. A kép, ami elkeserítő, mert a nyilvánvalóan vegán nyersanyagokat leszámítva -pl. répa- a kimondottan és jelölten vegán választék környezetszennyező és olcsó alapanyagokból feldolgozott és elképesztően magas áron kínált Frankensteinekből áll. 

A tejfölszerűség, amiért ment a nagy cirkusz

Ezeknek a termékeknek van piaca, mert pár éve az Aldiban megjelent egy vegán fehér krémszerű termék és hatalmas hiszti kerekedett, mert egyesek felvásárolták és drágábban adták tovább. Elég szórakoztató volt a műsor, itt olvashat összefoglalót, aki lemaradt.

A termék azóta is elérhető, ezekből áll.:

Ivóvíz, 30% kókuszolaj, 2,6% szójafehérje, Dextróz, Természetes aroma, Szárított élesztő, Tengeri só, Savanyúságot szabályozó anyag (nátrium-citrátok), Tejsavbaktérium kultúra

3170 Ft/kg

Ebben nagyjából minden benne van, ami a vegán cimkés feldolgozott élelmiszereket jellemzi. Pokoli drágán árult, filléres, és környezetkárosító alapanyagok kotyvaléka.

Szója, kókusz-, és/vagy pálmazsír, adalék, aroma, glükózszirup

Ezekből áll a növényi burger és golyó, a vegán jégkrém, a vajízű kókuszzsír, a VEGÁN KÁVÉKAPSZULA, JÓISTENGYERELE, EZ VAN BENNE: 

Glükózszirup, Kókuszolaj, Azonnal oldódó kávé 15,5%, Cukor, Rizsliszt, Zabliszt, Csomósodásgátló anyag (kalcium-karbonát), Zsírszegény mandulapor 1,7%, Hidrolizált rizsfehérje, Savanyúságot szabályozó anyagok (nátrium-karbonátok, citromsav), Étkezési só, Természetes aroma, Emulgeálószer (lecitinek)

A hiperekben a vegán termékek összetételük alapján a legalja, virslinek még a rendkívül engedékeny szabályozások mellett sem nevezhető pálcikákhoz, és rudacskákhoz közelítenek a legjobban. Például íme egy pálcika, ha kiveszem belőle azt a kevés húst:

Víz, Étkezési só, Módosított keményítő, Stabilizátorok (E450, E451), Dextróz, Antioxidánsok (E300, E316), Fűszer kivonatok, Aroma, Színezék (E120), Savanyúságot szabályozó anyagok (E262, E500), Glükóz szirup, Füst aroma, Étkezési sаvak (E300, E296), Tartósítószer (E250)

Egy terméket találtam, amit bár otthon is el tudok ugyanolyan jól készíteni, mégis elfogadható, ez a vegán majonéz. A linken található hogyan tudod magad is elkészíteni és akkor nem egy ezres lesz negyed kiló. 

Jó és milyen a burger?

Ez van benne.:

Olyan is. Menzás zsemlefasírt, 6500 Ft/kg áron, amikor házilag olyan olcsó gombapogácsát sütsz, hogy a húsevők boldogan falják. Így készül, a trükk az alapanyagokban rejlik, de semmi extra nem kell hozzá amit a hiperben ne árulnának.:

Elképesztő, hogy amihez az élelmiszeripar hozzányúl, milyen hatékonysággal képes még a fogyasztás előtt szarrá változni. Ha vegán étrendet folytattok, vagy csak szeretnétek növényi alapanyagokkal kísérletezni, vegán cimkénk alatt sok megfizethető és finom fogást találtok.  

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.