Tudtad milyen jó a hidegen sajtolt napraforgóolaj?

Tudtad milyen jó a hidegen sajtolt napraforgóolaj?

Talán több, mint egy évtizede használok rendszeresen hidegen sajtolt napraforgóolajat és a szerelem azóta se múlt el. Mindig van itthon, és az elmúlt évek alatt alaposan feltérképeztem a benne rejlő lehetőségeket. 

Ár-érték aránya kiváló

Literje 900-1000 Forint körül van -a bio drágább- és nagyon könnyen beszerezhető, van belőle hazai termesztésű és gyártású is.

Mivel hidegen sajtolt olajról beszélünk, az extra szűz és egyéb hidegen sajtolt olajok között játszik, az árat ennek a fényében kell értékelni, finomított olajnak drága.

Mi az a hidegen sajtolt? 

A hidegen sajtolt olaj nincs kitéve sem kémiai, sem hőkezelésnek, a nyers magból legfeljebb 60 C fokon, mechanikus módszerrel -préselés- nyerik ki az olajat, amelyet legfeljebb szűrnek, de nem finomítanak. Ez az első préselés értékesebb, mint a magból melegítéssel, vagy vegyszerekkel kimosott finomított olaj, amelynél az eljárás teszi szükségessé a finomítást. A finomítás során kapott olaj hosszabban eltartható lesz, ám tápanyagainak egy része, íze, szaga elvész, a végeredmény semleges és elsősorban funkcionális termék.

A hidegen sajtolt olaj nem semleges, a hidegen sajtolt napraforgóolaj olyan, mintha egyszerre tíz kiló szotyi ízét élnénk át.

Mire jó?

Házilag készített majonéznek egészen megdöbbentő végeredményt ad, így készül.

Ez a majonéz pedig a linken található céklasalátával a legjobb.

Tojás

Egy egyszerű tojáskrémbe remekül illik füstössége miatt, de nem kell ennyire bonyolítani, egy hétperces tojást kikeverek frissen facsart citromlével, sóval, hidegen sajtolt napraforgóolajjal és elájulsz, tényleg, rozskenyérrel, paradicsommal mindent tud. 

Egy kicsit bonyolultabban pedig:

  • 3 db 7 percig főtt tojás
  • 3 db szardellafilé
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 1/2 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • 1 tkanál durvára tört fekete bors
  • 1 citrom frissen facsart leve
  • 1 citrom reszelt héja

A tojásokat meghámozom, minden alapanyagot kissé darabosra török.

Vinaigrette

A hidegen sajtolt napraforgóolaj rendkívül füstös, és a füstösség remek párja a savasság, ezért extra vinaigrette készíthető a hidegen sajtolt napraforgóolajból, amit fejes salátára, római salátára, reszelt gyökérzöldségekre, frissen reszelt káposztára, paradicsomra locsolhatunk.:

Egy rész 5%-os, minőségi, finom ecetet és öt rész hidegen sajtolt napraforgóolajat egy habverővel alaposan felverek. Napokig eláll, és ugyan szétválik pár perc után, de nem kell megijedni, elég használat előtt felrázni.

Paradicsom

A füst és a sav tökéletes pár és a paradicsom ezért fantasztikusan illik a hidegen sajtolt napraforgóolajhoz. Bármilyen -nem édes jellegű- paradicsomos szószba, vagy friss paradicsomra használhatjátok, zseniálisak együtt. 

Fokhagyma

Egy gerezd fokhagyma szétnyomkodva, 1 dl hidegen sajtolt napraforgóolajon éppen annyira megmelegítve, hogy elmenjen az erejének a nagyja, és spagettire mehet is, só, kész a fokhagymás tészta. Nagyon mást ad, mint extra szűz olívával az aglio e olio, attól még ez is fantasztikus.

Szoktam vele még:

  • Tányérba önteni, sózni, borsozni, kevés sóban eltett citrommal kikeverni és kenyérrel tunkolni
  • Rozskenyérre vágni petrezselymet, paradicsomot, sózni és meglocsolni
  • Csalamádét meglocsolni
Mire nem jó?

Édességekhez teljesen reménytelen, az erős füstös íz miatt ebben fánkot, palacsintát nem lehet sütni. Úgy általában pazarlás magas hőfokon történő, hosszadalmas sütéshez használni, mert a hidegen sajtolás során az olajban megmaradó tápanyagok a hőkezelés során tönkremennek.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.