Túl sok unalmas csokit kaptál? Mutatjuk, mire jók!

Túl sok unalmas csokit kaptál? Mutatjuk, mire jók!

Karácsony után felhalmozódhat pár doboz mérsékelt gasztronómiai élményt nyújtó bonbon, vagy csokoládé, ezek felhasználásához mutatunk megoldásokat. 

Tiszta csoki = tiszta sor

Forró csoki

Tejbe olvasztva és összemelegítve kész is van.

Torta-, és süteménybevonás

  • 100g étcsokoládé
  • 100 g tejszín

A tejszínt felforralom, a feldarabolt csokoládéra öntöm. Összekeverem, ez a ganache, könnyedén lehet vele bevonni bármit. Alkalmas bonbonok betöltésére, rummal, konyakkal tovább ízesíthető.

Süteményekbe, tésztákba törve

Kb 1 centiméteres darabokra törve legfeljebb 10%-ban piskótába, vagy ebbe a répatortába is keverhető.

Krém

  • 100g étcsokoládé
  • 100 g tejszín
  • 100 g vaj

A tejszínt felforralom, a feldarabolt csokoládéra öntöm. Összekeverem, ez a ganache. 

Belekeverem a puha vajat, megvárom, amíg addig hűl, hogy kenhető állaga legyen.

Mehet is a piskótatekercsbe.

Kicsit komplikált csokik = pohárkrém

A rettenetes és furcsa krémekkel töltött, és ostyákkal, bármikkel összeépített csokoládék semmire se jók, de egy narancsos, vagy mandulás csoki, vagy egy csokoládékrémmel töltött csokoládé értelmesen hasznosítható.

Törd össze és olvaszd össze a mikróban túlérett banánnal és pirított zabpehellyel, vagy simán törd rá pépesített túlérett banánra, és adhatsz még neki egy kis sós karamellt is.

Egy marék aszalt szilvát ízesíts Unicummal, zabkekszet pépesíts vajjal, a kekszet tömködd pohárba, rá a krém, és törj rá csokit, szórd meg egy kis őrölt fahéjjal. 

Nyers reszelt répát pépesíts botmixerrel, ízesítsd fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, mézzel és törj rá mogyorós vagy mandulás csokit.

Piríts zabpelyhet száraz serpenyőben, adj hozzá feleannyi mogyorós csokit és gyúrd össze. Vizes kézzel golyókká lehet formázni, bonbonnak is elmegy. 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.