- Címkék:
- mángold
Egy baja van, érzékeny epével nagy oxálsav-tartalma miat okozhat bajokat nagy mennyiségben fogyasztva, nekik óvatosan!
Az alap: burgonya, fokhagyma, olíva
- 1 kg mángoldlevél megmosva. nagy darabokra tépve (az erős szárát érdemes eltávolítani)
- 1/2 kg burgonya felkockázva
- 3-4 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
- olívaolaj
- só, frissen őrölt fekete bors
A burgonyát ressre főzöm, amikor már majdnem készen van, hozzáadom a mángoldot, pár percig együtt főzöm. Leszűröm. Az olíván megfuttatom a fokhagymát és egy percig magas lángon átforgatom rajta a mángoldot és a burgonyát.
Magában is megáll, halakhoz, tengeri gyümölcsökhöz pedig tökéletes köret.
A nagyon nem alap: kimcsi
Recept itt, az alaprecept kínai kel, de mivel eláraszt a konyhakertben a mángold, kipróbáltam kimcsinek és zseniális lett. Ez itt a képen éppen készül.
Mi legyen a kemény szárakkal?
Úgy általában a mángold puha, zöld leveleit lehet úgy kezelni és azt készíteni belőle, mint spenótból. Sőt, kiváló alap rakott zöldségbe is, recept itt. Viszont a vastag, erős leveleket érdemes a receptek nagyjához eltávolítani, így adódik mi legyen belőle, ami nem szemét, komposzt, vagy nyúleledel.
Hát levesbetét!
A szárakat kockázva, kevés zsiradékon átpirítva kiváló levesbetétet kapunk nyári krémlevesekhez. Ropogós, pont azt adja, ami a krémes levesbe még annyira kell.
Sőt, magában a szár lehet krémleves is. A sütőtök krémlevessel teljesen azonos módon készítettem el, recept itt, és a kb. 20 db szárhoz vettem 2-3 levelet is.
A betét benne a pirított szár. Dupla mángold krémleves, tessék.