A mángold minek van?

A mángold minek van?

Aki járt eleget Horvátországban, Olaszország egyes részein, pontosan tudja, minek van a mángold. De lehet, hogy ők sem kóstolták ezt a tartalmas és izgalmas zöldséget. 

Egy baja van, érzékeny epével nagy oxálsav-tartalma miat okozhat bajokat nagy mennyiségben fogyasztva, nekik óvatosan!

Az alap: burgonya, fokhagyma, olíva
  • 1 kg mángoldlevél megmosva. nagy darabokra tépve (az erős szárát érdemes eltávolítani)
  • 1/2 kg burgonya felkockázva
  • 3-4 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
  • olívaolaj
  • só, frissen őrölt fekete bors

A burgonyát ressre főzöm, amikor már majdnem készen van, hozzáadom a mángoldot, pár percig együtt főzöm. Leszűröm. Az olíván megfuttatom a fokhagymát és egy percig magas lángon átforgatom rajta a mángoldot és a burgonyát. 

Magában is megáll, halakhoz, tengeri gyümölcsökhöz pedig tökéletes köret.

A nagyon nem alap: kimcsi

Recept itt, az alaprecept kínai kel, de mivel eláraszt a konyhakertben a mángold, kipróbáltam kimcsinek és zseniális lett. Ez itt a képen éppen készül.

 

 

Mi legyen a kemény szárakkal? 

Úgy általában a mángold puha, zöld leveleit lehet úgy kezelni és azt készíteni belőle, mint spenótból. Sőt, kiváló alap rakott zöldségbe is, recept itt. Viszont a vastag, erős leveleket érdemes a receptek nagyjához eltávolítani, így adódik mi legyen belőle, ami nem szemét, komposzt, vagy nyúleledel.

Hát levesbetét!

A szárakat kockázva, kevés zsiradékon átpirítva kiváló levesbetétet kapunk nyári krémlevesekhez. Ropogós, pont azt adja, ami a krémes levesbe még annyira kell. 

Sőt, magában a szár lehet krémleves is. A sütőtök krémlevessel teljesen azonos módon készítettem el, recept itt, és a kb. 20 db szárhoz vettem 2-3 levelet is. 

A betét benne a pirított szár. Dupla mángold krémleves, tessék. 

 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.