Befőzés 5.: szárítunk és savanyítunk

Befőzés 5.: szárítunk és savanyítunk

Befőzés sorozatunk következő része. 

A sorozat korábbi részeit itt találjátok.

Itt pedig mindent megtaláltok a befőzésről, lekvár, befőtt, kompót, savanyúság, tippek, trükkök, okosságok.

A szárítmányaim is bevesszük, mert sötét helyen befőttes üvegbe tömködve lehet ezeket a legjobb minőségben és legkevesebb hulladék keletkezése nélkül tárolni. 

20. Porcsin savanyúság

Teljesen klasszikusan tettem el a porcsint felöntőlével, mert annyi van, hogy valamit kezdeni kell vele. A kert egyes terményei eszement módon berobbantak, hát inkább így, mint a zöldborsó, amiből a 20 bokorról leszedtem egy kétszemélyes, elég keserű főzeléknekvalót. 

21. Diólevél

Hasonlóképpen kell szárítani mint a levendulát, felhasználása nem gasztronómiai jellegű, cserébe erős festőnövény, - itt mutatjuk hogyan használd - és a népi gyógyászat külsőleg és belsőleg is használja. 

22. Mángold kimcsi

Kicsit túl jól sikerült a mángold termésem, ennyit nem lehet megenni, ezért megy fermentálni és télen jó lesz, a kimcsi így készül. 

23. Szárított levendula

Nagyon jól szárítható, aromáit, illatát évekig megőrzi befőttes üvegbe zárva. A levendulát leszedem és meleg helyen, nem tűző napon borsszárazra szárítom, befőttes üvegbe tömködöm.

Illatosítónak, fürdőgolyóba, fürdősóba is kiváló, de számtalan édességbe is fel lehet használni, a linken találtok rengeteget. 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.