Befőzés 5.: szárítunk és savanyítunk

Befőzés 5.: szárítunk és savanyítunk

Befőzés sorozatunk következő része. 

A sorozat korábbi részeit itt találjátok.

Itt pedig mindent megtaláltok a befőzésről, lekvár, befőtt, kompót, savanyúság, tippek, trükkök, okosságok.

A szárítmányaim is bevesszük, mert sötét helyen befőttes üvegbe tömködve lehet ezeket a legjobb minőségben és legkevesebb hulladék keletkezése nélkül tárolni. 

20. Porcsin savanyúság

Teljesen klasszikusan tettem el a porcsint felöntőlével, mert annyi van, hogy valamit kezdeni kell vele. A kert egyes terményei eszement módon berobbantak, hát inkább így, mint a zöldborsó, amiből a 20 bokorról leszedtem egy kétszemélyes, elég keserű főzeléknekvalót. 

21. Diólevél

Hasonlóképpen kell szárítani mint a levendulát, felhasználása nem gasztronómiai jellegű, cserébe erős festőnövény, - itt mutatjuk hogyan használd - és a népi gyógyászat külsőleg és belsőleg is használja. 

22. Mángold kimcsi

Kicsit túl jól sikerült a mángold termésem, ennyit nem lehet megenni, ezért megy fermentálni és télen jó lesz, a kimcsi így készül. 

23. Szárított levendula

Nagyon jól szárítható, aromáit, illatát évekig megőrzi befőttes üvegbe zárva. A levendulát leszedem és meleg helyen, nem tűző napon borsszárazra szárítom, befőttes üvegbe tömködöm.

Illatosítónak, fürdőgolyóba, fürdősóba is kiváló, de számtalan édességbe is fel lehet használni, a linken találtok rengeteget. 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.