- Címkék:
- befőzés
- levendula
- napiegyüvegbefőtt
- porcsin
- diólevél
A sorozat korábbi részeit itt találjátok.
Itt pedig mindent megtaláltok a befőzésről, lekvár, befőtt, kompót, savanyúság, tippek, trükkök, okosságok.
A szárítmányaim is bevesszük, mert sötét helyen befőttes üvegbe tömködve lehet ezeket a legjobb minőségben és legkevesebb hulladék keletkezése nélkül tárolni.
20. Porcsin savanyúság
Teljesen klasszikusan tettem el a porcsint felöntőlével, mert annyi van, hogy valamit kezdeni kell vele. A kert egyes terményei eszement módon berobbantak, hát inkább így, mint a zöldborsó, amiből a 20 bokorról leszedtem egy kétszemélyes, elég keserű főzeléknekvalót.
21. Diólevél
Hasonlóképpen kell szárítani mint a levendulát, felhasználása nem gasztronómiai jellegű, cserébe erős festőnövény, - itt mutatjuk hogyan használd - és a népi gyógyászat külsőleg és belsőleg is használja.
22. Mángold kimcsi
Kicsit túl jól sikerült a mángold termésem, ennyit nem lehet megenni, ezért megy fermentálni és télen jó lesz, a kimcsi így készül.
23. Szárított levendula
Nagyon jól szárítható, aromáit, illatát évekig megőrzi befőttes üvegbe zárva. A levendulát leszedem és meleg helyen, nem tűző napon borsszárazra szárítom, befőttes üvegbe tömködöm.
Illatosítónak, fürdőgolyóba, fürdősóba is kiváló, de számtalan édességbe is fel lehet használni, a linken találtok rengeteget.