Fontos receptek az életben: kokoven

Fontos receptek az életben: kokoven

Tudom, hogy coq au vin, de senkitől se várhatjuk el, hogy vágja a francia kiejtést, amit ebben az esetben érdemes megjegyezni, mert itthon is fontos recept a boros kakas, ami se nem feltétlenül boros, se nem feltétlenül kakas. 

A recept
  • 2 egész kakas, vagy akár gyöngytyúk, ami lehet, sőt, legyen öregecske
  • kb. 1 l, inkább 2 palack vörösbor (hivatalosan élénk savú az a bor, amit keresünk ide), ami lehet rizling is, ami ugye fehér, de ez a recept sörrel is elkészíthető
  • 20 dkg szalonna
  • 1 dl konyak
  • 2 db vöröshagyma meghámozva, felezve
  • 1 db szárzeller durvára darabolva
  • 2 db sárgarépa megtisztítva, durvára darabolva
  • 1 fej fokhagyma keresztben kettévágva
  • 10 db fekete bors
  • 5 szál kakukkfű
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 db babérlevél
  • 1 ek paradicsompüré
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt

Az eljárás néhány elemében hasonlít a mi pörköltünkre, amennyiben a megfelelő módon járunk el, a linken megtalálható a leírás.

A lisztet kikeverjük a vajjal, hidegre tesszük.

A baromfiról lebontjuk a combokat, szárnyat. A combokat kettébontjuk, nyakat levágjuk a farhátról, a farhátat kettécsapjuk keresztben. A melleket lefejtjük a mellcsontról, a cikk végén mutatjuk hogyan kell. A combokat 4 C -os hűtőszekrényben 2 napig pácoljuk annyi borban, ami bőven ellepi. 

A szalonna bőrét levágjuk, felének zsírját kisütjük egy nagy serpenyőben, és ezen lassan aranybarnára körbesütjük a combokon kívül minden más részét a baromfiknak, és a zöldségeket is. Amikor megpirultak, egy lábasba rakjuk a fűszerekkel és a paradicsompürével együtt, egészen kevés, annyi vízben, ami ellepi, puhára főzzük. A levet leszűrjük, lezsírozzuk, félretesszük. Az így nyert főtt húsokat például gyümölcsszószokkal meg lehet enni.

A szalonna másik felét kisütjük, és ezen körbepirítjuk a pácból kivett combokat. Egy kicsi lábosban gyulladásig hevítjük a konyakot, vagy meggyújtjuk, a combokra öntjük és hagyjuk leégni. Nem a házat, a combokról a konyakot. Aki nem csinált még ilyet, gyakorolja nyílt területen, segítséggel.

A kakast leöntjük a többi részekből főzött levessel, a pácból maradt borral, hozzáadjuk a szalonna bőrét és vagy a tűzhelyen, vagy a sütőben puhára főzzük. Ne essen szét, legyen még egyben, akkor van készen amikor már puha, de még nem hullik atomokra.

Kivesszük a combokat a léből.

A visszamaradt levet magas lángon beforraljuk fél literre, forralás közben beledobjuk a felkockázott, hideg lisztes vajat, pár percig összeforraljuk. A sót most állítjuk be!!! Ha előbb össze-vissza túlsózzuk, a beforralás végére ehetetlenül sós lesz, ezért előtte nagyon óvatosan a sóval. A húst ezzel a mártással tálaljuk.

Hagyományosan karamellizált gombával és gyöngyhagymával tálalják.

Olívaolajban ropogós aranybarnára sütött kenyérszeletekkel a legjobb. 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.