Fontos receptek az életben: kokoven

Fontos receptek az életben: kokoven

Tudom, hogy coq au vin, de senkitől se várhatjuk el, hogy vágja a francia kiejtést, amit ebben az esetben érdemes megjegyezni, mert itthon is fontos recept a boros kakas, ami se nem feltétlenül boros, se nem feltétlenül kakas. 

A recept
  • 2 egész kakas, vagy akár gyöngytyúk, ami lehet, sőt, legyen öregecske
  • kb. 1 l, inkább 2 palack vörösbor (hivatalosan élénk savú az a bor, amit keresünk ide), ami lehet rizling is, ami ugye fehér, de ez a recept sörrel is elkészíthető
  • 20 dkg szalonna
  • 1 dl konyak
  • 2 db vöröshagyma meghámozva, felezve
  • 1 db szárzeller durvára darabolva
  • 2 db sárgarépa megtisztítva, durvára darabolva
  • 1 fej fokhagyma keresztben kettévágva
  • 10 db fekete bors
  • 5 szál kakukkfű
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 db babérlevél
  • 1 ek paradicsompüré
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt

Az eljárás néhány elemében hasonlít a mi pörköltünkre, amennyiben a megfelelő módon járunk el, a linken megtalálható a leírás.

A lisztet kikeverjük a vajjal, hidegre tesszük.

A baromfiról lebontjuk a combokat, szárnyat. A combokat kettébontjuk, nyakat levágjuk a farhátról, a farhátat kettécsapjuk keresztben. A melleket lefejtjük a mellcsontról, a cikk végén mutatjuk hogyan kell. A combokat 4 C -os hűtőszekrényben 2 napig pácoljuk annyi borban, ami bőven ellepi. 

A szalonna bőrét levágjuk, felének zsírját kisütjük egy nagy serpenyőben, és ezen lassan aranybarnára körbesütjük a combokon kívül minden más részét a baromfiknak, és a zöldségeket is. Amikor megpirultak, egy lábasba rakjuk a fűszerekkel és a paradicsompürével együtt, egészen kevés, annyi vízben, ami ellepi, puhára főzzük. A levet leszűrjük, lezsírozzuk, félretesszük. Az így nyert főtt húsokat például gyümölcsszószokkal meg lehet enni.

A szalonna másik felét kisütjük, és ezen körbepirítjuk a pácból kivett combokat. Egy kicsi lábosban gyulladásig hevítjük a konyakot, vagy meggyújtjuk, a combokra öntjük és hagyjuk leégni. Nem a házat, a combokról a konyakot. Aki nem csinált még ilyet, gyakorolja nyílt területen, segítséggel.

A kakast leöntjük a többi részekből főzött levessel, a pácból maradt borral, hozzáadjuk a szalonna bőrét és vagy a tűzhelyen, vagy a sütőben puhára főzzük. Ne essen szét, legyen még egyben, akkor van készen amikor már puha, de még nem hullik atomokra.

Kivesszük a combokat a léből.

A visszamaradt levet magas lángon beforraljuk fél literre, forralás közben beledobjuk a felkockázott, hideg lisztes vajat, pár percig összeforraljuk. A sót most állítjuk be!!! Ha előbb össze-vissza túlsózzuk, a beforralás végére ehetetlenül sós lesz, ezért előtte nagyon óvatosan a sóval. A húst ezzel a mártással tálaljuk.

Hagyományosan karamellizált gombával és gyöngyhagymával tálalják.

Olívaolajban ropogós aranybarnára sütött kenyérszeletekkel a legjobb. 

 

 

  • 2024.08.27

BRFK: Csökkent a gyorshajtások száma az Árpád hídon

Az előző akcióhoz képest harmadára csökkent a bemért gyorshajtók száma az Árpád hídon: augusztus 12. és 25. között az átkelőn felállított traffipaxok 64 gyorshajtót mértek be - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu oldalon.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.