Spórolnál? Legyél vegán!

Spórolnál? Legyél vegán!

Eltelt húsz nap, mutatjuk a további tanulságokat.

Előzmények

Az okokat ezen a linken, az első tíz nap eseményeit pedig ezen a linken lehet elolvasni.

10-20 nap, mit ettem?

Mivel a vegán kísérletem elsősorban a felfedezésről, a növényi alapanyagok megismeréséről szól különböző nemzeti konyhák receptjein keresztül, elsőnek az általam már ismert -három évig éltem ott- olasz konyhába kezdtem el beleásni magam.

Ahogy sejtettem, a vegán kísérlet kiválóan alkalmas a látókör tágítására. Voltak halvány emlékeim az olaszok magyartól teljesen eltérő hüvelyes receptjeiről, és rémlett is, milyenek ezek az ételek, de sohasem készítettem egyiket sem. Pedig fantasztikus a zuppa del contadino, azaz parasztleves, a receptet itt találjátok.

 A ribollita egy közismert toszkán zöldségleves, ami inkább főzelék, ennek egy helyi viszonyokhoz igazított változatát már készítettem, most is, a receptet itt találjátok, babos, spenótos, paradicsomos szuperfőzelék.

Készítettem padlizsánkrémet, és elcsábultam pár avokádóra, amit nagyon szégyellek, mert a kísérletben elsősorban helyi alapanyagokat akarok felhasználni, azokról akarok tanulni, az avokádó meg még a földrésztől is idegen, nemhogy az országtól. 

Készítettem paprikás krumplit gombával, ez eddig is rendszeresen előfordult, nagy kedvenc, recept itt.

Készítettem falafelt, bár ezt amúgy is szoktam, nagyon szeretem. Recept itt.

Ettem menzán paradicsomos káposztát, azt úgy száz éve nem, pedig nagyon szeretem. 

Készítettem krumpli krémlevest fehérborral felöntve, és ettem sült krumplit magában. Eddig nem foglalkoztam túl sokat a burgonyafajtákkal, de most megállapítottam, a Montana nagyon finom, édeskés.

Ittam fehérbort és frizzantét.

Sok extra szűz olívaolaj, hidegen sajtolt napraforgóolaj és paprikamag-olaj fogy, még több olajos mag, és a kelleténél kicsit több kenyeret eszek, ezekből mindből le fogok csípni, mert így hízókúra lesz a kaland vége.

A költségek

Még úgy is kevesebbet költök élelmiszerre, hogy a háztartásban csak én váltottam vegán étrendre. Közvetve csökkent a teljes háztartás állati eredetű termék fogyasztása, nem erőltetem, így alakul, az a helyzet, hogy piszkosul jó ételeket lehet készíteni állati eredetű termékek felhasználása nélkül is, aztán ha ott van, elfogy. A kutyák továbbra is húst kapnak rizzsel, hallal és zöldségekkel, az élelmezésük változatlan, az nem csökkenti a költségeket.

Készételeket, késztermékeket, feldolgozott élelmiszereket egyáltalán nem vásárolok, soha nem is vásároltam. Mindenféle ezerforintos növényi tejekkel és előrecsomagolt 100% vegán dolgokkal nyilván vagyonokat el lehetne költeni, de minek? Még az elég kedvezőtlen árú márciusi alapanyagkínálatból is feltűnően olcsóbb növényi étrendet folytatni, mint állatit. Feldolgozott élelmiszerek fogyasztásával nem ismerem a számokat, így, hogy mindent magam főzök kb. 20%-kal költöttem kevesebbet a háztartás élelmiszerére az elmúlt 20 napban, mint az étrendváltásom előtt. Pedig bebűnöztem a nyavalyás és drága avokádókat, és vettem frizzantét, amik nélkül éppen ki lehetett volna bírni. 

Fizikai állapot

Semmi változást nem figyeltem meg. 

A kísértés

Az egyik kedvenc sajtom a Stilton. Nem eszek belőle túl sokat, mert fájdalmasan drága, erre pont most árazták le a Lidlben. Hát ez rosszul esett. 

A cukor továbbra se hiányzik, ez legyen a legnagyobb problémám. (Előzményekben ott van részletesen, miért vontam meg a hozzáadott cukrot is a vegán étrendre átállással egyszerre.)

 

 

 

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.