Tartalmas egytálételek tíz perc munkával

Tartalmas egytálételek tíz perc munkával

Van pár variálható alaprecept, amelyek sokat segíthetnek az egész családdal otthon dolgozó láthatatlan munkásoknak. A receptek máskor is jól jönnek, és egyiket sem tart tovább tíz percnél összedobni, utána pedig elvan az a sütőben, vagy a gázon.

Savanyú káposzta, hús, paprika, babér és fekete bors

Hívják toros káposztának, húsos káposztának, hívhatod aminek akarod, a lényeg hogy a húst és a káposztát egyenesen a csomagolásból a lábosba borítod, rászórod a fűszereket és felöntöd vízzel, vagy fehér borral, fedő, alacsony lángot gyújtasz alá, és mehetsz is a dolgodra, mert 4-5 óra alatt elkészíti magát. Tejföl elég jó mellé a végén. Öt perc munkád van vele és a vége komplett, laktató és nagyon finom, fehér kenyérrel a legjobb.

Húsok, amikkel különösen jó:

  • sertésoldalas
  • sertés hasalja
  • köröm
  • fácán
  • gyöngytyúk
  • tyúk, kakas
  • birkanyak
  • füstölt marhanyelv
Hús, bor vagy sör és vaj

A kiindulópont, a francia coq au vin receptjét pontosan követve nem leszünk meg tíz perc alatt, az olasz stracotto irányába menetelve se járunk sokkal jobban, mert sajnos az állandó lepirítással az is túl munkás, úgyhogy én nagy nyomás alatt ezeket elsilányítva néha simán sok vajjal és borral, a sütőben, vaslábosban készítek el egyes húsrészeket és ha nem is ér a rengeteg melóval járó csodák nyomába, egy pocsék szerda estét beragyog.

A bor színe a hústól függ (sertés és csirke fehér, a többi hús -tyúk és kakas is- lehet fehér és vörös is), és legyen kiváló minőségű, amit halkan és lassan ízlelgetve, boldogan fogyasztanánk el pohárból is, mert ez a fő fűszer. Akit ez az egész bor téma frusztrál, készítse barna sörrel.

A hús: 

  • marhapofa
  • marhanyak
  • marhalábszár
  • fartő
  • oldalas (marha és sertés)
  • sertéspofa
  • sertéstarja
  • egész baromfi, vagy combok

A húst - nem kell szeletelni, nem tesz neki jót ebben a receptben, meg az idő, ugye- egy nagy, mély vaslábosba rakom, rádobok egy nagy darab vajat, mellédobok kakukkfüvet, egész szemes borsot, sózom. Félig felöntöm a borral vagy a sörrel, lefedem és 150 C fokos sütőben puhára sütöm. Tálalás előtt megforgatom hogy a zsíros mártás bevonja és rágrillezek. Főtt krumplival, kenyérrel is tálalható.

Zöldség és tejszín, vagy kókusztej

Megtisztítom az akármilyen zöldséget, egy mély tálba rakom, sózom, felöntöm tejszínnel, vagy kókusztejjel, legjobb, ha sajtot is reszelek közé, és a 150 fokos sütőben alufólia alatt puhára sütöm és a végén még rápirítok egy kis sajtot. Nem más ez, mint a csőben sült -au gratin- technológia, nagyon egyszerű és laktató. Finomra szeletelt lisztes típusú burgonyával is el lehet készíteni, vagy akár vegyes zöldségekkel is.

Csilivel fűszerezve egyenesen pazar a végeredmény.

Itt kókusztejben sütöttem gyökérzöldségeket:

 Leves zöldségpucolás nélkül

Sajnos a klasszikus levesek a sok zöldség megpucolása miatt elég rossz szintidőt teljesítenek, de ez az üvegtésztás ázsiai ihletésű leves sokkal gyorsabb és rendkívül gazdag, üdítő ízvilágú. Recept a linken. 

Paprikás krumpli

Naná, és gombával még jobb, mint kolbásszal, de akár kolbásszal is készülhet. Recept a linken.

 

  • 2021.04.16

Okos applikációval határozni, amit megeszel?

Csodásak a vadon termő zöldségek és kora tavasszal nincs más helyi és szabadföldi termény, amivel tudnánk pótolni zöldigényünket. Attól még nem kéne félvállról venni a gyűjtést, pláne fogyasztást megelőző beazonosítást. A gombákról nem is beszélve.

  • 2021.04.16

A hummuszt elkevertem majonézzel és jó volt nekem

Persze, nincs mit szépíteni, más nem volt a hűtőszekrényben és eléggé adta magát. A vége sokkal jobb lett, mint amire számítottam.

  • 2021.04.11

Egy hónapja élek vegán étrenden, mi történt?

100 napos étrendkísérletünkből eltelt 30 nap.