Ettől a 6 dologtól túlzsúfolt a konyhád

Ettől a 6 dologtól túlzsúfolt a konyhád

Érdekes megfigyelése a lakberendezőknek, hogy a lakásfelújítás gondolata a legtöbbször a konyhában születik meg.

Na nem abban az értelemben, hogy boroztok este a konyhaasztalnál vagy keresgéltek a kamrában, és jön az ötlet. Bár ez is könnyen elképzelhető forgatókönyv, hanem úgy, hogy a konyhában nem stimmel valami, amit helyre akarsz rakni. Legtöbbször túl kicsinek találod.

Na, erre jó hír, hogy nem biztos, hogy aljzatbetonig kell bontani a lakást, könnyen lehet, hogy elég a konyhában helyretenni pár dolgot.

De mit? Ezt a hatot biztos.

1. Túl sok mindent tartasz a pulton.

Kávéfőző, kenyérpirító, szendvicssütő, turmix, air fryer. Sőt, egyesek a tejhabosítót, a kávédarálót, a szakácskönyveket, a mikrót és pár koszos poharat is rendszeresen a pulton tárolnak. Ez hiba. A konyhai pultot úgy nevezzük: munkalap, vagyis dolgozni kell rajta, főzni, sütni, kávét-teát készíteni és így tovább. Kupiban pedig nem lehet dolgozni. Attól lesz zsúfolt a konyhád, hogy a könyököd folyton beleütközik valamibe. Pakold el, ami nem kell minden nap, máris nagyobb a konyha.

2. Túl sok a dekoráció.

Ez kicsit véleményesebb, mert nem annyira konkrét, hogy nem férsz el reggel, mikor kávét főzöl. De ha a hűtőajtó tele mágnessel, a falakon képek lógnak, a fejed felett meg növények, attól a szemed éppen úgy zsúfoltnak látja a konyhát, mintha a kezed minduntalan beleütközne valami kütyübe.

3. Falról lógó biszbaszok.

A filmekben jól mutat, hogy a serpenyők, a lábasok és a kések a falról csüngenek. Ipari kifőzdében, éttermi konyhán praktikus is. Otthon csak porfogó és vizuális merénylet magad ellen. Tedd őket a szekrénybe, fiókba, ahol kéznél vannak, de nem szem előtt.

4. Kevés fény, általános rossz világítás.

A pultot felülről meg kell világítani. Az IKEA-ban kb. 10 ezer forintért lehet venni olyan ledes megoldást, ami szinte semmit nem fogyaszt, és a felső szekrény aljára szerelve szuperül világítja a pultot. Ételelőkészítéshez is jó, de én az enyémet hangulatvilágításnak is használom, mert jól néz ki. Ezen kívül kell a plafonra is egy világítótest, és egy harmadik az asztal vagy sziget fölé, ezek hiányában az egyik sarokba. Három fényforrás már jó.

5. Nem jó alaprajz.

Ha nem lehet mozogni a konyhában a nyitott sütőajtó vagy mosogatógép mellett, akkor nem a falak vannak rossz helyen, hanem a sütő meg a mosogatógép. Ha folyton menőverezni kell, és mégis rendszeresen belerúgsz valamibe, át kell rendezni a konyhát. Kis helyiségben jó választás például magasra tenni a beépített sütőt.

6. Sötét konyhabútor.

A világos színek tágítják a teret, annál jobban csak az üveg és a tükör. A teli ajtókat érdemes lehet üvegesre cserélni, különösen a felső szekrényeknél, ezek odavonzzák a tekintetet és a tágasság illúzióját keltik. Az sem rossz ötlet, ha felteszel egy tükröt az ablakkal szemben, így plusz fényt is kap a konyha.

7. A fal maga.

Közhely, (és nem is mindig a legigazabb fajtából) hogy a fehér fal és plafon tágítja a teret. A konyha azonban speciális, mert a pult feletti falrészt általában csempézik, vagy mostanában a munkalaphoz hasonlóan bútorlappal borítják. Legyen világos, legyen fényes, és legyen tiszta. Ha a munkalapod szürke, ez legyen világosabb árnyalat. A legszebb pedig (change my mind) a fehér vagy világos színes metrócsempe, a fuga szürke of course.

 

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.07.29

Egy nagymama házirendje, amivel nálad is rend lesz

Tiszta udvar, rendes ház, de rendes lakás, boldog otthon!

  • 2022.04.29

Hogyan mossam ki a csomózott kötőféket?

Ha olyan ostoba, vagy olyan kiváló ízlésű vagy, mint én, és a sötét színű lovadra világos csomózottat használsz, egy napon ott állsz egy nagyon undorító csomó kötéllel, amin a mosógép nem segít. Valami más igen.