Nem tudok és nem akarok főzni 2.: Buddha tál

Nem tudok és nem akarok főzni 2.: Buddha tál

A Buddha tál nem csak a vegetariánus/vegán/felxitariánus/más oskúrus étrendek követőinek csodafegyvere, hanem a konyhában fogalmatlanok megmentője is. Mutatjuk, hogyan tudsz úgy menőzni a főztöddel, és egészségesen táplálkozni, hogy lusta vagy, és főzni is utálsz.

Foto: Charlotte Karlsen

A sorozat többi része itt.

Mi a fene az a Buddha tál?

A Buddha tál egy mély tálba pakolt, ehető, eredetileg kizárólag növényi eredetű alapanyagok gyűjtőneve. Rokona a japán bento doboz, csak sokkal lazábbak a formai követelmények, nem kell mindent Hello Kittyvé dizájnolni.

Foto: Adalia Botha

Mi van benne?

Amit akarsz. Ebből az következne, hogy a pörkölt galuskával és kovászos uborkával is Buddha tál, amennyiben megfelelően rendezzük el a hozzávalókat, és ez végülis így is van, bár a Buddha tál alapvetően vegetáriánus és ragyogóan színes. Mutatjuk, hogyan készül és ez miért jó neked.

Foto: Ralph (Ravi) Kayden

Jó, de tényleg hogyan álljak neki?

A bevásárlásnál érdemes elkezdeni. Jó Buddha tálakat akkor tudsz percek alatt összedobni, ha van alapanyagkészleted, amelyből minden elemet ki tudsz rakni a kirakósban, mert a lényeg a teljes értékű változatosság. Mutatjuk, mikből lehet kiindulni, az arányok magánügy, de segítségképpen például az 1/4 gabona, 1/4 fehérje, 1/2 zöldség alap jó lesz.

Nem csak vegánban, vegetáriánusban gondolkoztunk, halat, tojást és sajtokat is beemeltünk, hogy ne hisztizzetek. Feldolgozott élelmiszereknek nem nagyon van helye a Buddha tálban, ez a friss és teljes ételek műfaja, párizsinak itt nincs keresnivalója.

Foto: Mariana Medvedeva

1. A ballaszt

Bármilyen (barna jobb lesz!) rizs, árpagyöngy, quinoa, bulgur, kuszkusz.

2. A fehérje

Ressre főtt hüvelyesek, tofu, hummusz, füstölt halak, gravlax, szójaszószban pácolt lazac, hatperces tojás, szardínia, sajtok

3. Zöldségek és gombák

Ressre főtt édesburgonya és sütőtök, padlizsánkrém, nyers gyökérzöldségek, ressre párolt fraktálzöldségek és zöld leveles zöldségek, gomba. Fontos, minden legyen ress, ami pedig ehető nyersen, inkább maradjon is nyers, szétfőtt dolgok nem valók ide.

4. A ropogás

Olajos magok, földimogyoró durvára törve.

6. A sav

Frissen facsart citromlé, sóban eltett citrom, mustár, paradicsom

7. Még több zöldség

Koriander, petrezselyem, menta és társaik durvára vágva, csilipaprika, retek, savanyított és fermentált zöldségek, avokádó, pestók.

8. Az öntet

Tahini, majonéz, hidegen sajtolt olajok, szójaszósz

9. Fűszerek

Ami tetszik, a példákban mutatunk jó párokat. A frissen, mozsárban durvára tört fűszerek jobbak, ízletesebbek, mint a porban vásároltak és érdemes felépíteni egy minőségi készletet, eláll, és rengeteget dob az összeállításokon. 

10. Legyen szép!

Jó esetben a táplálkozás során esztétikai élményhez is juthatunk, ezért vegyél kellemes formájú tálakat és próbálj meg festményt készíteni az alapanyagokból. Menni fog, a képeken mások táljai, a sok szín gyönyörködtet. 

Példák
  • főtt csicseriborsó, hatperces tojás, barna rizs, párolt kellevelek vagy nyers spenót, tahini, római kömény
  • gravlax, kapor, mascarpone, kuszkusz, spenót, párolt zellercsíkok, sóban eltett citrom, durvára tört dió
  • ressre főtt lencse, barna rizs, szeletelt alma, párolt zellercsíkok, birsmustár, csilipaprika, durvára tört dió
  • barna rizs, pirított gomba, tetszőleges csíra, friss spenót, vagy kel, sült fokhagyma, szezámolaj, szójaszósz, szecsuáni bors, datolyaszirup, durvára tört kávébab
  • bulgur, párolt karfiol, hatperces tojás, parmezán, sóban eltett citrom, friss petrezselyem
  • sült garnéla, ressre főtt édesburgonya, párolt kel, ecetes hagyma, csilipaprika
  • kerekszemű rizs, szójában pácolt tojás, kimcsi, friss spenót, babcsíra, durvára tört földimogyoró
  • barna rizs, fermentált csicsóka, sült sütőtök, nyers répa, tahini, sóban eltett citrom, durvára tört dió
  • rizstészta, durvára tört földimogyoró, hatperces tojás, csilipaprika, friss koriander, avokádó, citromlé, szezámolaj

 

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.