- Címkék:
- nemtudokesnemakarokfozni
- Buddha tál
Mi a fene az a Buddha tál?
A Buddha tál egy mély tálba pakolt, ehető, eredetileg kizárólag növényi eredetű alapanyagok gyűjtőneve. Rokona a japán bento doboz, csak sokkal lazábbak a formai követelmények, nem kell mindent Hello Kittyvé dizájnolni.
Mi van benne?
Amit akarsz. Ebből az következne, hogy a pörkölt galuskával és kovászos uborkával is Buddha tál, amennyiben megfelelően rendezzük el a hozzávalókat, és ez végülis így is van, bár a Buddha tál alapvetően vegetáriánus és ragyogóan színes. Mutatjuk, hogyan készül és ez miért jó neked.
Jó, de tényleg hogyan álljak neki?
A bevásárlásnál érdemes elkezdeni. Jó Buddha tálakat akkor tudsz percek alatt összedobni, ha van alapanyagkészleted, amelyből minden elemet ki tudsz rakni a kirakósban, mert a lényeg a teljes értékű változatosság. Mutatjuk, mikből lehet kiindulni, az arányok magánügy, de segítségképpen például az 1/4 gabona, 1/4 fehérje, 1/2 zöldség alap jó lesz.
Nem csak vegánban, vegetáriánusban gondolkoztunk, halat, tojást és sajtokat is beemeltünk, hogy ne hisztizzetek. Feldolgozott élelmiszereknek nem nagyon van helye a Buddha tálban, ez a friss és teljes ételek műfaja, párizsinak itt nincs keresnivalója.
1. A ballaszt
Bármilyen (barna jobb lesz!) rizs, árpagyöngy, quinoa, bulgur, kuszkusz.
2. A fehérje
Ressre főtt hüvelyesek, tofu, hummusz, füstölt halak, gravlax, szójaszószban pácolt lazac, hatperces tojás, szardínia, sajtok
3. Zöldségek és gombák
Ressre főtt édesburgonya és sütőtök, padlizsánkrém, nyers gyökérzöldségek, ressre párolt fraktálzöldségek és zöld leveles zöldségek, gomba. Fontos, minden legyen ress, ami pedig ehető nyersen, inkább maradjon is nyers, szétfőtt dolgok nem valók ide.
4. A ropogás
Olajos magok, földimogyoró durvára törve.
6. A sav
Frissen facsart citromlé, sóban eltett citrom, mustár, paradicsom
7. Még több zöldség
Koriander, petrezselyem, menta és társaik durvára vágva, csilipaprika, retek, savanyított és fermentált zöldségek, avokádó, pestók.
8. Az öntet
Tahini, majonéz, hidegen sajtolt olajok, szójaszósz
9. Fűszerek
Ami tetszik, a példákban mutatunk jó párokat. A frissen, mozsárban durvára tört fűszerek jobbak, ízletesebbek, mint a porban vásároltak és érdemes felépíteni egy minőségi készletet, eláll, és rengeteget dob az összeállításokon.
10. Legyen szép!
Jó esetben a táplálkozás során esztétikai élményhez is juthatunk, ezért vegyél kellemes formájú tálakat és próbálj meg festményt készíteni az alapanyagokból. Menni fog, a képeken mások táljai, a sok szín gyönyörködtet.
Példák
- főtt csicseriborsó, hatperces tojás, barna rizs, párolt kellevelek vagy nyers spenót, tahini, római kömény
- gravlax, kapor, mascarpone, kuszkusz, spenót, párolt zellercsíkok, sóban eltett citrom, durvára tört dió
- ressre főtt lencse, barna rizs, szeletelt alma, párolt zellercsíkok, birsmustár, csilipaprika, durvára tört dió
- barna rizs, pirított gomba, tetszőleges csíra, friss spenót, vagy kel, sült fokhagyma, szezámolaj, szójaszósz, szecsuáni bors, datolyaszirup, durvára tört kávébab
- bulgur, párolt karfiol, hatperces tojás, parmezán, sóban eltett citrom, friss petrezselyem
- sült garnéla, ressre főtt édesburgonya, párolt kel, ecetes hagyma, csilipaprika
- kerekszemű rizs, szójában pácolt tojás, kimcsi, friss spenót, babcsíra, durvára tört földimogyoró
- barna rizs, fermentált csicsóka, sült sütőtök, nyers répa, tahini, sóban eltett citrom, durvára tört dió
- rizstészta, durvára tört földimogyoró, hatperces tojás, csilipaprika, friss koriander, avokádó, citromlé, szezámolaj