Elrontottuk a kolbászt, mi legyen belőle?

Elrontottuk a kolbászt, mi legyen belőle?

Mindenkivel előfordul, hogy nem rossz, nem rossz az idei saját töltésű kolbász, de a jó nem ilyen. Ezek a túl-, vagy éppen alulfűszerezett, elsózott, vagy teljesen sótlan kolbászok és szalámik kiváló alapanyagok az újrahasznosításra. 

Képen egy családi szalámi, tesóm szíve-lelke benne van, de a fűszerezés kevés, a só sok, első szalámi, majd alakul. Úgyhogy máshogy ettük meg.

Rakott krumpli, nyilván

A magyar konyha számtalan fogást már eleve kolbászkarikával készít, ezekbe a félrement fűszerezésű kolbászok is felhasználhatók. Arra nagyon kell figyelni, ha a kolbász túl sós lett, akkor külön már nem szabad sózni az ételt, ha pedig sótlan, akkor annak megfelelően kell eljárni. A félresikerült paprikás kolbászt nem is kell túltárgyalni, mindenki rendszeresen főz kolbászos fogásokat, odafigyeléssel az elfűszerezett kolbász ezekbe belementhető.

Mi legyen, ha nem paprikás típusú az a kolbász, vagy szalámi?

Ezekre lehet úgy tekinteni, mint a darált húsra. A szikkadás és a füst közben lezajló vízveszteség következtében a kolbászhús sokkal töményebb a nyers húsnál, de örüljetek neki, egészen extrás minőségű alapanyag lesz számtalan fogáshoz. A fenti szalámiból gátlástalanul készítettem valamit a ragú alla bolognese receptjét követve, és ment belőle rakott zöldségbe is. Nagyon jól működött. 

Ha nem az a baja, hogy túl fűszeres, hanem pont az ellenkezője

Ha van egy rúd sós füstölt húsunk, az kibontva, durvára összevágva, vagy nagylyukú darálón átdarálva, befűszerezve és kézzel formázva a tökéletes gombóc betétnek, feltétnek.

Itt lent spagettit készítettem neki, de egy zöldséglevesbe is bele lehet dobni közvetlenül tálalás előtt, hogy éppen átmelegedjen, vagy a gombócokat finoman rázogatva megpirítva főzelékre, krémlevesre is lehet feltét.

Ehetetlenül erős lett

Csilis bab, mi más. A külön hozzáadott csilipaprikát én ebben az esetben kihagynám a hozzávalók közül.

  • 2022.11.03

4 dolog, aminek a konyhapulton a helye

Néhány dolog a praktikum és a rendmánia metszéspontjában.

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.