Menük télire: gyors, könnyű és mentes, vega

Menük télire: gyors, könnyű és mentes, vega

Téli szezonális menük, második rész.

Gyors 

Szombat

Waldorf saláta

Kávé, datolya, joghurt:

Vasárnap

Töltött sütőtök

Krémes és gyümölcsös torta sütés nélkül:

Könnyű és laktóz-, gluténmentes

Szombat

Melengető ázsiai ihletésű leves hússal, szójában pácolt tojással és rizstésztával:

Füstölt sós, kávés csokoládékrém:

Vasárnap

Édesburgonyás, földimogyorós saláta

Komlós kókuszpuding

  • 1 l kókusztej
  • 15 g zselatin
  • 5 dkg cukor
  • 2 csipet komlópellet
  • 1 rúd vanília

A kókusztejet összeforralom a vaníliarúddal, belekaparom a magjait. Összeforralom a zselatinnal, a komlóval, cukorral, beállítom az ízeket, lehessen érezni a komlót, de ne legyen pusztító. 

Kis tálkákba töltöm, behűtöm és tálalás előtt a tálkákat forró vízbe mártva gyorsan egy tányérra fordítom, így szépen kicsúsznak. Egzotikus gyümölccsel pl. mangó, vagy akár datolyaszilvával is köríthető. 

Húsmentes

Szombat

Kókuszos sütőtökleves:

  • 2 dl kókusztej
  • 20 dkg sütőtök
  • 1/2 citrom leve
  • 1 ek sóban eltett citrom finomra vágva
  • fél marék kókuszchips
  • 1 tkanál reszelt gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
  • 1 ek olaj

A sütőtököt felkockázom, a fokhagymával az olajon magas lángon rázogatva megpirítom. Felöntöm a tejszínnel, éppen puhára főzöm és kókuszchipsszel és sóban eltett citrommal és a citromlével meglocsolva tálalom. 

Extra: Serpenyőben megpirított, vagy grillezett garnélával is dúsítható, és elfér rajta finomra vágott zöld korianderből is elég sok. 

Hidegen jobb. 

Gesztenyés spagetti:

 

 

Gesztenyepüré

Vasárnap

Francia hagymaleves (MARHA ALAPLÉ HELYETT HASZNÁLJ ZÖLDSÉG ALAPLÉT)

Kókusztejben sült téli zöldségek

  • 25 dkg sárgarépa
  • 25 dkg fehérrépa
  • 25 dkg csicsóka
  • 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1/2 hüvelykujjnyi gyömbér lereszelve
  • 1/2 l kókusztej (sűrű konzerv, nem híg ital!)

A zöldségeket megtisztítom, kisujjnyi csíkokra vágom, egy tűzálló edénybe fektetem. A kókusztejet kikeverem a fokhagymával, gyömbérrel, sózom és a zöldségekre öntöm.

150 C fokos sütőben másfél órát sütöm.

Hidegen is jó. Önmagában is megáll bőven, a zsíros kókusztól laktató, a csicsókától füstös ízű fogás.

Levendulás-citromos sajttorta (25-26 centis formába elegendő mennyiség)

  • 30 dkg rizsliszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 50 dkg mascarpone
  • 2 evőkanál reszelt citromhéj (így lehet tartósítani, hogy mindig legyen otthon)
  • 5 db levendulavirág szétmorzsolva
  • 1 evőkanál víz
  • 5 dkg cukor

A lisztet, vajat és 10 dkg cukrot egy nagy csipet sóval összegyúrom, a forma aljába és szélébe nyomkodom és behűtöm. Előmelegítem a sütőt 180 fokra, betolom a hideg tésztát, 15 percig sütöm. Hagyom teljesen kihűlni. 

A levendulát a vízzel felforralom, beleolvasztom az 5 dkg cukrot, hagyom kihűlni. Kikeverem a mascarponéval, citromhéjjal és a formába kenem.

A téli menük első része: a hagyományos, az olcsó, a vegán és az ünnepi.:

  • 2022.04.22

Ha komolyan gondolod és egy szakácskönyvet akarsz: az Ezüst Kanál

Úgy 20 éve vettem a sajátom, a Váncsák mellett ez az egyik olyan szakácskönyvem a közel százdarabos gyűjteményben, amit tényleg használok, most egy barátnőm és szuperolvasónk megvette az angol kiadást, és ennél többet nem is tehetett volna a konyhájáért.

  • 2022.04.21

Mutass jó olcsó terméket: Tescós spagettik

Sorozatunkban jó ár és érték arányú termékeket vadászunk. Márkásat, sajátmárkásat, ami akad. Nem akciós termékek, hanem amennyire az infláció és az árufluktuáció engedi, állandóan készleten lévő, állandó áras termékek.

  • 2022.04.06

Nem tudok és nem akarok főzni 9.: szardíniakonzerv

Sorozatunkban sorra vesszük a teljesen fogalmatlanok, és a konyhai műveletektől irtózók számára szükséges ismereteket. Tojásfőzés, rántotta, tükörtojás, tészta szósszal, virslifőzés és hasonló magasságokra számíthattok.