- Címkék:
- Menüsor
- hétvégi menü
- menüsor
Gyors
Szombat
Waldorf saláta
Kávé, datolya, joghurt:
Vasárnap
Töltött sütőtök
Krémes és gyümölcsös torta sütés nélkül:
Könnyű és laktóz-, gluténmentes
Szombat
Melengető ázsiai ihletésű leves hússal, szójában pácolt tojással és rizstésztával:
Füstölt sós, kávés csokoládékrém:
Vasárnap
Édesburgonyás, földimogyorós saláta
Komlós kókuszpuding
- 1 l kókusztej
- 15 g zselatin
- 5 dkg cukor
- 2 csipet komlópellet
- 1 rúd vanília
- só
A kókusztejet összeforralom a vaníliarúddal, belekaparom a magjait. Összeforralom a zselatinnal, a komlóval, cukorral, beállítom az ízeket, lehessen érezni a komlót, de ne legyen pusztító.
Kis tálkákba töltöm, behűtöm és tálalás előtt a tálkákat forró vízbe mártva gyorsan egy tányérra fordítom, így szépen kicsúsznak. Egzotikus gyümölccsel pl. mangó, vagy akár datolyaszilvával is köríthető.
Húsmentes
Szombat
Kókuszos sütőtökleves:
- 2 dl kókusztej
- 20 dkg sütőtök
- 1/2 citrom leve
- 1 ek sóban eltett citrom finomra vágva
- fél marék kókuszchips
- 1 tkanál reszelt gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
- 1 ek olaj
- só
A sütőtököt felkockázom, a fokhagymával az olajon magas lángon rázogatva megpirítom. Felöntöm a tejszínnel, éppen puhára főzöm és kókuszchipsszel és sóban eltett citrommal és a citromlével meglocsolva tálalom.
Extra: Serpenyőben megpirított, vagy grillezett garnélával is dúsítható, és elfér rajta finomra vágott zöld korianderből is elég sok.
Hidegen jobb.
Gesztenyés spagetti:
Gesztenyepüré
Vasárnap
Francia hagymaleves (MARHA ALAPLÉ HELYETT HASZNÁLJ ZÖLDSÉG ALAPLÉT)
Kókusztejben sült téli zöldségek
- 25 dkg sárgarépa
- 25 dkg fehérrépa
- 25 dkg csicsóka
- 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 1/2 hüvelykujjnyi gyömbér lereszelve
- 1/2 l kókusztej (sűrű konzerv, nem híg ital!)
- só
A zöldségeket megtisztítom, kisujjnyi csíkokra vágom, egy tűzálló edénybe fektetem. A kókusztejet kikeverem a fokhagymával, gyömbérrel, sózom és a zöldségekre öntöm.
150 C fokos sütőben másfél órát sütöm.
Hidegen is jó. Önmagában is megáll bőven, a zsíros kókusztól laktató, a csicsókától füstös ízű fogás.
Levendulás-citromos sajttorta (25-26 centis formába elegendő mennyiség)
- 30 dkg rizsliszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 50 dkg mascarpone
- 2 evőkanál reszelt citromhéj (így lehet tartósítani, hogy mindig legyen otthon)
- só
- 5 db levendulavirág szétmorzsolva
- 1 evőkanál víz
- 5 dkg cukor
A lisztet, vajat és 10 dkg cukrot egy nagy csipet sóval összegyúrom, a forma aljába és szélébe nyomkodom és behűtöm. Előmelegítem a sütőt 180 fokra, betolom a hideg tésztát, 15 percig sütöm. Hagyom teljesen kihűlni.
A levendulát a vízzel felforralom, beleolvasztom az 5 dkg cukrot, hagyom kihűlni. Kikeverem a mascarponéval, citromhéjjal és a formába kenem.
A téli menük első része: a hagyományos, az olcsó, a vegán és az ünnepi.: