Menük télire: gyors, könnyű és mentes, vega

Menük télire: gyors, könnyű és mentes, vega

Téli szezonális menük, második rész.

Gyors 

Szombat

Waldorf saláta

Kávé, datolya, joghurt:

Vasárnap

Töltött sütőtök

Krémes és gyümölcsös torta sütés nélkül:

Könnyű és laktóz-, gluténmentes

Szombat

Melengető ázsiai ihletésű leves hússal, szójában pácolt tojással és rizstésztával:

Füstölt sós, kávés csokoládékrém:

Vasárnap

Édesburgonyás, földimogyorós saláta

Komlós kókuszpuding

  • 1 l kókusztej
  • 15 g zselatin
  • 5 dkg cukor
  • 2 csipet komlópellet
  • 1 rúd vanília

A kókusztejet összeforralom a vaníliarúddal, belekaparom a magjait. Összeforralom a zselatinnal, a komlóval, cukorral, beállítom az ízeket, lehessen érezni a komlót, de ne legyen pusztító. 

Kis tálkákba töltöm, behűtöm és tálalás előtt a tálkákat forró vízbe mártva gyorsan egy tányérra fordítom, így szépen kicsúsznak. Egzotikus gyümölccsel pl. mangó, vagy akár datolyaszilvával is köríthető. 

Húsmentes

Szombat

Kókuszos sütőtökleves:

  • 2 dl kókusztej
  • 20 dkg sütőtök
  • 1/2 citrom leve
  • 1 ek sóban eltett citrom finomra vágva
  • fél marék kókuszchips
  • 1 tkanál reszelt gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma szétnyomkodva
  • 1 ek olaj

A sütőtököt felkockázom, a fokhagymával az olajon magas lángon rázogatva megpirítom. Felöntöm a tejszínnel, éppen puhára főzöm és kókuszchipsszel és sóban eltett citrommal és a citromlével meglocsolva tálalom. 

Extra: Serpenyőben megpirított, vagy grillezett garnélával is dúsítható, és elfér rajta finomra vágott zöld korianderből is elég sok. 

Hidegen jobb. 

Gesztenyés spagetti:

 

 

Gesztenyepüré

Vasárnap

Francia hagymaleves (MARHA ALAPLÉ HELYETT HASZNÁLJ ZÖLDSÉG ALAPLÉT)

Kókusztejben sült téli zöldségek

  • 25 dkg sárgarépa
  • 25 dkg fehérrépa
  • 25 dkg csicsóka
  • 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1/2 hüvelykujjnyi gyömbér lereszelve
  • 1/2 l kókusztej (sűrű konzerv, nem híg ital!)

A zöldségeket megtisztítom, kisujjnyi csíkokra vágom, egy tűzálló edénybe fektetem. A kókusztejet kikeverem a fokhagymával, gyömbérrel, sózom és a zöldségekre öntöm.

150 C fokos sütőben másfél órát sütöm.

Hidegen is jó. Önmagában is megáll bőven, a zsíros kókusztól laktató, a csicsókától füstös ízű fogás.

Levendulás-citromos sajttorta (25-26 centis formába elegendő mennyiség)

  • 30 dkg rizsliszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 50 dkg mascarpone
  • 2 evőkanál reszelt citromhéj (így lehet tartósítani, hogy mindig legyen otthon)
  • 5 db levendulavirág szétmorzsolva
  • 1 evőkanál víz
  • 5 dkg cukor

A lisztet, vajat és 10 dkg cukrot egy nagy csipet sóval összegyúrom, a forma aljába és szélébe nyomkodom és behűtöm. Előmelegítem a sütőt 180 fokra, betolom a hideg tésztát, 15 percig sütöm. Hagyom teljesen kihűlni. 

A levendulát a vízzel felforralom, beleolvasztom az 5 dkg cukrot, hagyom kihűlni. Kikeverem a mascarponéval, citromhéjjal és a formába kenem.

A téli menük első része: a hagyományos, az olcsó, a vegán és az ünnepi.:

  • 2021.02.27

Itt a tavasz, a tojásos nokedli ideje!

A tavasz kötelező kelléke a tojásos nokedli salátával. Mivel saláta már egész évben van, akár ezeken a kora tavaszi, napsütéses napokon is elkészíthetjük ezt a kedves komfortételt. 

  • 2021.02.26

Hóvégi menük: olcsó, takarékos és gazdaságos

Itt a hónap és a tél vége is, így menüsorozatunk utolsó téli számában spórolós menüket állítottunk össze. A hentest nem nagyon kell miatta zaklatni, és a rengeteg zöldség nem csak a pénztárcánkat kíméli, de a szervezetünknek is jót tesz így tél végén.

  • 2021.02.25

Proli aki párizsit eszik?

Járjuk körbe a kérdést komolyan, mert a helyesírást se azért őrizgetjük, mert elment az eszünk, hanem különben nem értenénk meg mit akar a másik. Így van ez a nyelvvel is, ha valaki helytelenül használ egy kifejezést, azt félreértik, vagy hülyének nézik. Ez állatok között a tévesen kommunikáló egyed életébe kerülhet, úgyhogy több komolyságot.